Αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής μετάδοσης εντοπίζονται στα νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με τους γιατρούς. Το κρύο αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα, την ώρα που οι κλινικές κορονοϊού και οι ΜΕΘ γεμίζουν -ούτως ή άλλως- ασφυκτικά.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από τα νοσοκομεία, η πληρότητα στις απλές κλίνες Covid-19 στην Αττική σήμερα φτάνει το 75%, ενώ στις ΜΕΘ ξεπέρασε το 85%.
Γέμισαν οι κλινικές από οικογένειες με Covid-19
«Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Τις επόμενες ημέρες θα κλειστούμε μέσα κι αυτό θα αυξήσει τα κρούσματα. Δε χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση ειδικά αυτές τις πρώτες μέρες που θα χρειαστεί να μείνουμε σπίτι», τόνισε η Καθηγήτρια κα. Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση για την πανδημία.
Το ίδιο επιβεβαιώνουν στο iatropedia.g και οι κλινικοί γιατροί. Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αντωνία Κουτσούκου, τονίζει ότι υπάρχουν αυξημένα περιστατικά νοσηλειών με κορονοϊό ανάμεσα σε μέλη οικογενειών το τελευταίο διάστημα:
“Το κρύο ευοδώνει τις ιώσεις κι από την άλλη μας κρατάει μέσα με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Μπορεί από τη μία να μας κρατά στο σπίτι και να μην διασπείρουμε στον δρόμο τον ιό, από την άλλη όμως επιμολύνονται πολλά άτομα της ίδιας οικογένειας. Έχουμε πολλά κρούσματα από την ίδια οικογένεια στο νοσοκομείο, διαφορετικής βαρύτητας. Δεν αντιδρούν όλοι οι οργανισμοί το ίδιο. Μπορεί ο ένας να είναι πιο βαριά και να είναι στην Εντατική και άλλα δύο μέλη να είναι στην κλινική”, σημειώνει.
Δύο και τρία μέλη της ίδιας οικογένειας -όπως έχουν διαπιστώσει στην κλινική πράξη οι γιατροί- εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτα στη βαρύτερη συμπτωματολογία και καταλήγουν στο νοσοκομείο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, όμως, δεν είναι γνωστός:
“Όντως θα υπάρχει κάποιος λόγος που δεν τον έχει βρει ακόμα η επιστήμη γιατί κάποιοι νοσούν βαριά και κάποιοι όχι. Έχουμε παρατηρήσει στην κλινική πράξη, ότι κάποιοι από την ίδια οικογένεια νοσούν βαρύτερα, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Όμως, δεν μπορεί κανείς να απαντήσει γιατί γίνεται αυτό”, τονίζει η Καθηγήτρια.
Μιλώντας για την ενδοοικογενειακή μετάδοση η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου έδωσε και μια άλλη παράμετρο: «Κολλάμε από συγγενείς και φίλους πιο συχνά από τον κακό ξένο», σημείωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε «να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας».
Πλησιάζουν προς το όριο της πληρότητας τα νοσοκομεία στην Αττική
Οι επιστήμονες προβληματίζονται καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις νέες διαγνώσεις σε νεότερες ηλικίες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, με τα ενεργά κρούσματα να είναι πάνω από 5.000.
Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται σήμερα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr- 900 ασθενείς με κορονοϊό σε απλές κλίνες και 195 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 172 διασωληνωμένοι.
Η συμβολή του μεταλλαγμένου βρετανικού ιού στην αύξηση των κρουσμάτων -αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιη για τους γιατρούς- δεν είναι προς το παρόν επιστημονικά αποδεδειγμένη. Ωστόσο, εικάζουν ότι η πλειοψηφία των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία ενδέχεται να φέρει το μεταλλαγμένο στέλεχος.
“Μεταλλαγμένο στέλεχος και οι καιρικές συνθήκες θεωρητικά επιβαρύνουν πολύ”, σημειώνει η κα. Κουκούτσου και συμπληρώνει: “Τώρα για το μεταλλαγμένο στέλεχος υπάρχει η αίσθηση ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων είναι από το μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο θεωρούμε ότι είναι πιο μεταδοτικό, χωρίς να σημαίνει ότι κάνει πιο βαριά νόσο ή πιο θανατηφόρα νόσο, απλά ενδεχομένως αυξάνει τον αριθμό των κρουσμάτων”
Τα αυξημένα κρούσματα από τις αρχές Φεβρουαρίου φέρνουν πλέον και βαρύτερες νοσηλείες, λέει η γιατρός:
“Αναμενόμενο είναι στις 8 με 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, αυτοί που είναι να κάνουν βαριά νόσο να επιδεινώνονται. Οπότε τώρα είμαστε στη φάση που πραγματικά βλέπουμε ότι αυτούς που έχουν επιδεινωθεί”, τονίζει η κα. Κουτσούκου.
Κάθε μέρα που περνά το σύστημα Υγείας στην Αττική εμφανίζει ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση. Τα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, όπως είναι το «Σωτηρία» έχουν αγγίξει τα όρια της πληρότητας.
“Δυστυχώς έχει πιεστεί το σύστημα και θα είναι δύσκολη αυτή η εβδομάδα. Θα δούμε. Στο “Σωτηρία” έχουμε 84 κλίνες ΜΕΘ είναι και οι 84 γεμάτες. Εμείς έχουμε 17 κρεβάτια στην Πανεπιστημιακή ΜΕΘ, έφυγαν σήμερα δύο άρρωστοι, περιμένουμε να πάρουμε άλλους 2. Δεν υπάρχουν ελεύθερες ΜΕΘ σε μας. Αν προκύψουν άλλοι ασθενείς θα πάνε σε άλλα νοσοκομεία”, αναφέρει.
Πέντε μεγάλα νοσοκομεία έχουν πληρότητα 100% σε ΜΕΘ Covid-19
Το ευχάριστο είναι ότι σε μικρότερα νοσοκομεία, όπως π.χ. την “Παμμακάριστο”, αλλά και στο “Αττικόν” υπάρχει ακόμη επάρκεια σε απλές κλίνες και κλίνες Εντατικής, οπότε τις επόμενες μέρες δεν φαίνεται να υπάρξει πλήρωση του ΕΣΥ στην Αττική στο 100%.
Πληρότητα στις ΜΕΘ στο 100%, ωστόσο, εμφανίζουν σήμερα τα εξής νοσοκομεία: Σισμανόγλειο (14 ασθενείς σε 14 κλίνες), Γεννηματάς (11 ασθενείς στις 11 κλίνες), Ελπίς (6 ασθενείς στις 6 κλίνες), Ασκληπιείο (12 ασθενείς στις 12 κλίνες), Θριάσιο (12 ασθενείς στις 12 κλίνες).
Από το σύνολο των 217 κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική, κατειλημμένες είναι σήμερα οι 190 και κενές 27, (ποσοστό κάλυψης 88%), σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Όλα τα νοσοκομεία προετοιμάζονται τώρα για το plan B, το οποίο προβλέπει επέκταση των κλινών κορονοϊού με την συρρίκνωση των κλινών για άλλα νοσήματα. Αντίστοιχος σχεδιασμός υπάρχει και για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πρακτικές που ξυπνούν μνήμες Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο. Οι γιατροί εύχονται να μην χρειαστεί:
“Ακόμα θεωρώ ότι η Αττική έχει εφεδρείες. Έχουμε plan B και plan C αν θα χρειαστεί να νοσηλεύσουμε περισσότερους ασθενείς. Στις ΜΕΘ υπάρχουν ακόμη εφεδρείες. Έχουμε την καρδιολογική μονάδα, έχουμε την ΜΕΘ των χειρουργείων. Το λέω για να ανακουφιστούμε όλοι, θεωρώ ότι υπάρχουν εφεδρείες, καλό είναι να μην χρειαστούν”, καταλήγει η κα. Κουτσούκου.