Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Στα σκαριά οικιακό τεστ κορωνοϊού made in Λάρισα – Στόχος είναι να χρησιμοποιεί δείγμα από σάλιο

Στα σκαριά οικιακό τεστ κορωνοϊού made in Λάρισα – Στόχος είναι να χρησιμοποιεί δείγμα από σάλιο

 Στις 30 Νοεμβρίου, εν μέσω της επέλασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης η σύμπραξη πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων στο πλαίσιο της εμβληματικής δράσης που θα οδηγήσει στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid antigen test) για την Covid-19.

Στην πραγματικότητα, το πρώτο made in Greece τεστ αντιγόνου βρισκόταν ήδη σε παραγωγή και κυκλοφορούσε στην αγορά, έχοντας λάβει έγκριση από τον ΕΟΦ, λίγες μέρες νωρίτερα, στις 17 Νοεμβρίου.

Δημιουργός του είναι η ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας ProGnosis Biotech με έδρα τη Λάρισα. Τρεις μήνες μετά, το συγκεκριμένου rapid test εξάγεται σε 16 χώρες του εξωτερικού, έχει υψηλά ποσοστά πιστότητας σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ PCR, ενώ η εταιρεία έχει προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Έχει αναπτύξει, μεταξύ άλλων, ένα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε επιφάνειες για την επικύρωση του επαρκούς καθαρισμού τους, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη οικιακού rapid test. Αυτό θα είναι απλούστερο, ο στόχος είναι να χρησιμοποιεί δείγμα από σάλιο αντί για ρινικό ή ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, και θα μπορούν να το κάνουν οι επαγγελματίες υγείας στα ιατρεία τους ή δυνητικά και ο κάθε πολίτης στο σπίτι του, εφόσον αυτό επιτραπεί από το κανονιστικό πλαίσιο.

Από τη βιομηχανία τροφίμων στη διάγνωση Covid-19

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 και ειδικεύεται στην παραγωγή διαγνωστικών τεστ για τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων. Ανάμεσα στα σχέδιά της ήταν η επέκταση και στον ιατροτεχνολογικό τομέα, από τις αρχές του 2022. Το ξέσπασμα της πανδημίας επιτάχυνε αυτή την εξέλιξη, με πρώτο επίτευγμα την ανάπτυξη τεστ αντισωμάτων, που άρχισε να παράγει από τον Μάιο του 2020.

Έξι μήνες μετά, η έρευνα οδήγησε στην ανάπτυξη και του τεστ αντιγόνου, το οποίο έχει πάρει άδεια από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιπλέον είναι καταχωρημένο στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στο Βιετνάμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει ενταχθεί στη λίστα της Ε.Ε. με τα εγκεκριμένα τεστ διάγνωσης Covid-19, καθώς και στη λίστα του FIND (συνεργαζόμενου φορέα του Π.Ο.Υ.).

Όπως σχολιάζει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος, χημικός, Αντώνης Νταντάσιος, η εμπειρία δέκα ετών από την ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ για τα τρόφιμα ήταν αυτή που οδήγησε στο γρήγορο αυτό αποτέλεσμα. «Η ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ για την ανάλυση τροφίμων με τη χρήση ανοσομεθόδων γίνεται με παρόμοιο τρόπο. Η εταιρεία διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία, ενώ συνεργάζεται και την εμπιστεύονται για τα προϊόντα της εταιρείες όπως η Nestle, η Ferrero, η Cargill, η Friesland, η Lactalis, η BRF καθώς και οι μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Κίνας. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε γρήγορα και σε αυτόν τον τομέα».

Το rapid test Ag 2019-nCoV ακολουθεί την κλασική μεθοδολογία ενός τεστ αντιγόνου, με τη χρήση ενός βαμβακοφόρου στυλεού (swab), το οποίο εισέρχεται στα ρουθούνια του εξεταζόμενου για τη λήψη επιχρίσματος. Στη συνέχεια γίνεται εκχύλιση του δείγματος σε ένα ειδικό διάλυμα και μέσα σε 15 λεπτά βγαίνει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

Σε σύγκριση αποτελεσμάτων στο εργαστήριο, το τεστ έδειξε μέση τιμή ευαισθησίας 95,56% και ποσοστό ειδικότητας 99,58% σε σχέση με τα αποτελέσματα της μοριακής μεθόδου PCR, ενώ από μελέτη που ακολούθησε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας προέκυψαν ακόμα υψηλότερα ποσοστά.

Η μονάδα έχει μέγιστη δυνατότητα παραγωγής 1 εκατ. τεστ τον μήνα. Σήμερα η παραγωγή της κυμαίνεται σε 600.000-700.000 τεστ, ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς. Το Ag 2019-nCoV διατίθεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικές στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες, ενώ προς το παρόν η εταιρεία δεν συμμετέχει στους διαγωνισμούς του ΕΟΔΥ, των Περιφερειών και των Δήμων για την προμήθεια διαγνωστικών τεστ.

«Παράγουμε με βάση συμβόλαια παραγγελιών και διαθέτουμε το σύνολο της παραγωγής στην ελληνική και τη διεθνή αγορά», εξηγεί ο κ. Νταντάσιος.

Ανίχνευση Covid-19 σε επιφάνειες και οικιακό τεστ

Με παρόμοια μεθοδολογία λειτουργεί και το τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε επιφάνειες και αντικείμενα, που έχει επίσης αναπτύξει η ProGnosis Biotech και διατίθεται σε επιχειρήσεις. «Το τεστ αυτό βοηθάει στην επικύρωση ότι ένας εργασιακός χώρος έχει καθαριστεί και απολυμανθεί επαρκώς. Πολλές εταιρείες που είναι σχολαστικές στο θέμα του ελέγχου ασφάλειας των χώρων τους, θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει φορτίο του ιού σε επιφάνειες εργασίας, σε πόμολα, πληκτρολόγια ή άλλα αντικείμενα. Με τη χρήση του τεστ επιφανειών έχουμε προσφέρει τη δυνατότητα της επικύρωσης του επαρκούς καθαρισμού των επιφανειών», σημειώνει.

Επόμενο βήμα στο R&D (τμήμα έρευνας και ανάπτυξης) της εταιρείας είναι η ανάπτυξη του οικιακού τεστ, που θα ανιχνεύει τον ιό σε δείγμα από σάλιο. «Αναπτύσσουμε διάφορα πρωτόκολλα για το πώς δουλεύει το τεστ αντιγόνου με σάλιο. Κυκλοφορούν ήδη κάποια στη διεθνή αγορά, οι αξιόπιστες εταιρείες δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε μαζική διάθεση», λέει ο κ. Νταντάσιος, προσθέτοντας πως η πιστότητα του αποτελέσματος σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από πολύ περισσότερες παραμέτρους, σε σχέση με το ρινικό ή το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως «το home testing σήμερα δεν επιτρέπεται στην Ευρώπη για διάφορους λόγους, ανάμεσα στους οποίους προτάσσονται επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα του καθενός να το χειριστεί σωστά, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα του ελέγχου».

Ωστόσο, προσθέτει, εφόσον το κανονιστικό πλαίσιο το επιτρέψει, τα τεστ αντιγόνου θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται από ευρύτερο φάσμα υγειονομικών και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλές ειδικότητες γιατρών να ελέγχουν με γρήγορο και εύκολο τρόπο τους ασθενείς στα ιατρεία τους και να προστατεύουν τους ασθενείς αλλά και τους ιδίους σε μεγαλύτερο βαθμό.

Πηγή: euro2day.gr

Δες επίσης

Συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου για την προώθηση της έρευνας και της Καινοτομίας

Με την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο ενίσχυσης ...