Οι ειδικοί αναζητώντας εκείνο το πλέγμα μέτρων που θα καταπνίξει το τρίτο κύμα του κορονοϊού έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, με την καθεμία να υποδεικνύει διαφορετικές προσεγγίσεις. Άλλωστε, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου όταν “κλείδωσε” η απόφαση για την τρίτη κατά σειρά καραντίνα στην Αττική η ψηφοφορία δεν κατέδειξε μια ομόφωνη στάση. Αντιθέτως επτά μέλη ψήφισαν “λευκό”, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του lockdown αλλά και τις αντιρρήσεις τους για το κλείσιμο των σχολείων. Για τους υπόλοιπους το κλείσιμο της οικονομικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής δραστηριότητας ήταν μονόδρομος, με γνώμονα τις αντοχές του ΕΣΥ.
Όμως, και ενώ από την περασμένη εβδομάδα καταγράφεται μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων που οδηγεί μοιραία σε αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνωμένων ασθενών, η διχογνωμία αυτή γίνεται πιο έντονη καθώς παράλληλα αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι οι “φωτιές” που ξεσπούν ανά τη χώρα οφείλονται στις… ρωγμές που παρατηρούνται στην τήρηση των μέτρων. Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και διευθύντρια συντονίστρια της Γ’ Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Γεννηματάς, Ματίνα Παγώνη διερωτάται “σε ποιο lockdown αναφερόμαστε;”. Όπως είπε μιλώντας στα “ΝΕΑ”, παραδέχεται ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πλέον επιβαρυμένη, συνεπώς υπό τις συνθήκες αυτές περιορίζεται η ευελιξία που θα επέτρεπε την εφαρμογή πιο ελαστικών και στοχευμένων περιορισμών ώστε αφενός να αποφορτιστούν οι κουρασμένοι πολίτες και αφετέρου να περιορισθούν οι μεταδόσεις.
“Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα καφενεία, ελέγχοντας τον αριθμό των ανθρώπων που κάθονται ανά τραπέζι αλλά και τις αποστάσεις, παρά να στριμώχνονται ο ένας δίπλα στον άλλον σε ένα παγκάκι χωρίς μάσκες” είπε η κα Παγώνη. Εντείνονται όμως και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αποτελεσματικότητα των περιορισμών που συνθέτουν το πλαίσιο της αυστηρής καραντίνας.
enikos