Στις μεταλλάξεις οφείλονται τα αυξημένα κρούσματα και η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
“Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις και γι’ αυτό δεν μειώνονται τα κρούσματα. Στην Κρήτη έχουν επικρατήσει απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος που το κύμα αυτό δεν υποχωρεί. Είναι ανθεκτικό” είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Στη συνέχεια εξήγησε πως “λόγω του ότι πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα στην Αττική, η εκθετική αύξηση σε αυτό το κύμα είναι αισθητά λιγότερο δυναμική από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα αυτή η πολύτιμη διαφοροποίηση να δώσει τη δυνατότητα στο σύστημα να ανταποκριθεί, έστω και με δυσκολία”.
Αργή η αποκλιμάκωση
Κατά τον ίδιο, τα κρούσματα αυτά θα επιμείνουν και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση την επόμενη βδομάδα, της τάξεως των 2.500 κρουσμάτων. Επισήμανε μάλιστα ότι “δεν αποκλείεται να δούμε και 2.800 με 3.000 κρούσματα κάποια μέρα. Αυτό θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου και γύρω στις 20-25 Μαρτίου θα δούμε να αποκλιμακώνονται τα νούμερα προς τα κάτω, πάρα πολύ αργά”.
Εκτίμησε, επίσης, ότι προς το τέλος του μήνα τα κρούσματα θα είναι περίπου 1.000-1.500. “Όταν το φαινόμενο θα είναι σε φάση αποκλιμάκωσης μπορούν να απελευθερώνονται κάποιες δραστηριότητες με προσοχή” σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερο έλεγχος στα ΜΜΜ, καθώς είναι εστία υπερμετάδοσης.
thetoc.gr