Ερευνητές από τη Σχολή Οδοντιατρικής Ιατρικής Rutgers βρήκαν στοιχεία ότι δύο τύποι στοματικού διαλύματος διαταράσσουν τον κορονοϊό SARS-CoV-2 υπό εργαστηριακές συνθήκες, εμποδίζοντας τον να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.
[ Κορονοϊός ] Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pathogens, έδειξε ότι τα στοματικά διαλύματα Listerine και Chlorhexidine εμπόδισαν τον κορονοϊό μέσα σε δευτερόλεπτα. Επισημαίνεται, εντούτοις, ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη δοκιμή της πραγματικής αποτελεσματικότητας στους ανθρώπους.
Η μελέτη διεξήχθη σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας διαφορετικές συγκεντρώσεις του στοματικού διαλύματος και διάφορα επίπεδα χρονικής διάρκειας πλύσης. Έτσι προσομοιώθηκε η κοινή χρήση που κάνουν οι άνθρωποι, είπε ο Daniel H. Fine, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και πρόεδρος του Τμήματος Στοματικής Βιολογίας της Σχολής Rutgers.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι δύο άλλα στοματικά διαλύματα έδειξαν καλά στοιχεία στο να παρέχουν κάποια προστασία στην πρόληψη της ιογενούς μετάδοσης: το Betadine, το οποίο περιέχει ιώδιο και το Peroxal, το οποίο περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ωστόσο, μόνο το Listerine και το Chlorhexidine εμπόδισαν πλήρως τον ιό, ενώ επηρέασαν ελάχιστα τα δερματικά κύτταρα μέσα στο στόμα, που παρέχουν ένα βασικό προστατευτικό φράγμα έναντι του ιού.
«Τόσο το Betadine όσο και το Peroxal προκάλεσαν σημαντικό θάνατο των δερματικών κυττάρων στις μελέτες μας. Από την άλλη, το ενώ τόσο το Listerine όσο και το Chlorhexidine είχαν ελάχιστη θανάτωση των δερματικών κυττάρων σε συγκεντρώσεις που προσομοιώνουν αυτό που θα μπορούσε να βρεθεί στην καθημερινή χρήση», δήλωσε ο Fine.
Η ομάδα μελέτησε την αποτελεσματικότητα των στοματικών διαλυμάτων στην πρόληψη της ιογενούς μετάδοσης, για να κατανοήσει καλύτερα το πώς οι οδοντίατροι μπορούν να προστατευτούν από τα αερολύματα που εκπνέουν οι ασθενείς τους. “Ως οδοντίατροι, είμαστε κοντά στο πρόσωπο ενός ασθενούς. Θέλαμε να μάθουμε αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το ιικό φορτίο”, δήλωσε μία εκ των ερευνητών, η Eileen Hoskin, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Οδοντιατρικής Ιατρικής του Rutgers.
Κορονοϊός: Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ΜΗΝ βασιζόμαστε στο στοματικό διάλυμα ως τρόπο επιβράδυνσης της εξάπλωσης της COVID-19, έως ότου αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
“Ο απώτερος στόχος θα ήταν να καθοριστεί εάν η χρήση στοματικού διαλύματος δύο ή τρεις φορές την ημέρα με αντισηπτικό παράγοντα με ενεργή αντι-ιική δραστηριότητα θα μπορούσε να μειώσει την εξάπλωση της COVID-19. Αλλά αυτό πρέπει να διερευνηθεί σε πραγματικές και όχι εργαστηριακές συνθήκες”, είπε ο Fine.
Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι διάφοροι τύποι αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων μπορούν να διαταράξουν το νέο κορονοϊό και να αποτρέψουν προσωρινά την μετάδοση. Αλλά αυτή ήταν μια από τις πρώτες μελέτες που εξέτασαν τις αντισηπτικές συγκεντρώσεις στα στοματικά διαλύματα, τον χρόνο επαφής τους και την επίπτωση στα δερματικά κύτταρα του στόματος.
«Επειδή ο κορονοϊός SARS CoV-2 που είναι υπεύθυνος για τη νόσο COVID-19 εισέρχεται κυρίως μέσω της στοματικής και ρινικής κοιλότητας, οι οδοντίατροι θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτές τις μελέτες, επειδή έχουν μια εις βάθος κατανόηση των στοματικών μολυσματικών ασθενειών», δήλωσε ο Fine.
Iatropedia.gr