Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Σκάνδαλο: Αρνητές του εμβολίου οι μισοί νοσηλευτές της χώρας

Σκάνδαλο: Αρνητές του εμβολίου οι μισοί νοσηλευτές της χώρας

Σοκ από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Αν και ήταν πρώτοι στη σειρά, μόλις το 51% των νοσηλευτών και το 77% των γιατρών έχουν κάνει το εμβόλιο.

Μπορεί στη χώρα μας να έχουν γίνει περίπου 1,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί για την Covid-19 και σε όλους τους τόνους να τονίζεται η σημασία του εμβολιασμού, εντούτοις “πλάτη” στην εμβολιαστική διαδικασία έχει γυρίσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, αν και θα περίμενε κανείς από όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας να έχουν θωρακίσει και τον εαυτό τους έναντι του ιού, αλλά και τους ασθενείς.

Ένας στους δύο από το νοσηλευτικό προσωπικό έχει κάνει το εμβόλιο

Τα στοιχεία προκαλούν σοκ: Μόλις το 51%, ένας στους δύο δηλαδή, από το νοσηλευτικό προσωπικό έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ενώ στους γιατρούς το αντίστοιχο ποσοστό είναι μεν μεγαλύτερο και φτάνει το 77%, δεν είναι όμως αυτό που αναμενόταν.

Όλα αυτά τη στιγμή που το προσωπικό των νοσοκομείων πήρε πρώτο τη “σκυτάλη” στην εμβολιαστική διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως οι εμβολιασμοί των υγειονομικών είχαν ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία”, Αττικόν, Θριάσιο” και Ασκληπιείο Βούλας) και ακολούθησε το άνοιγμα εμβολιαστικών κέντρων στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Ο προγραμματισμός μάλιστα ήταν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να είχε ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών, όμως η πολύ μικρή ανταπόκριση δείχνει πως ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

“Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και, βεβαίως, νομίζω καθίσταται σαφές ότι είναι θέμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, προκειμένου κάποιος να προχωρήσει σε εμβολιασμό. Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς, είναι και κάτι παραπάνω. Είναι ηθική υποχρέωση, διότι έχουν να κάνουν με συμπολίτες μας που προσέρχονται για υπηρεσίες υγείας στα νοσηλευτικά ιδρύματα και σε άλλες δομές στη χώρα” δήλωνε στη χθεσινή ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

“Από την αρχή της πανδημίας προστατεύσαμε τους υγειονομικούς, κυρίως με μέσα ατομικής προστασίας, έτσι ώστε να κάνουν με ασφάλεια τη δουλειά τους, αλλά και να προστατεύεται τόσο το ίδιο το προσωπικό, όσο και οι συμπολίτες μας που προσέρχονται για υπηρεσίες υγείας. Κατά την εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού, το υγειονομικό προσωπικό ήταν το πρώτο το οποίο κλήθηκε να εμβολιαστεί και συνεχίζεται ο εμβολιασμός. Και ελπίζουμε τα νούμερα αυτά τα οποία σας είπα, να αυξηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα” συμπλήρωνε σχολιάζοντας τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους υγειονομικούς.

Η “πληγή” που άνοιξε το Μεταξά

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την τεράστια διασπορά κορονοϊού στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά προκαλούν εύλογα ερωτηματικά και για τον εμβολιασμό του προσωπικού, αλλά και για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για παράδειγμα για τον έλεγχο και των ασθενών και των συνοδών τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 30 άτομα προσωπικό έχουν νοσήσει από το Μάρτιο, κάποιοι βρίσκονται σε καραντίνα και άλλοι έχουν επιστρέψει στην εργασία τους. Εντούτοις εκπρόσωποι εργαζομένων κάνουν λόγο για ευρύτερη διασπορά, σημειώνοντας πως οι υγειονομικοί που είναι θετικοί στον ιό είναι σαράντα τουλάχιστον και άλλοι είκοσι ασθενείς, ενώ η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων συνεχίζεται.

Δεν είναι άλλωστε χωρίς σημασία η χρονική στιγμή που ήρθε η απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια να καταστήσει υποχρεωτική τη διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό – των μονάδων υγείας του ΕΣΥ, που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Ένα βήμα πριν την επίταξη

Την ώρα που το μισό νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας δεν έχει κάνει το εμβόλιο (με παράπλευρη συνέπεια μάλιστα υγειονομικοί που βρίσκονται θετικοί να τίθενται σε καραντίνα και άρα να λείπουν από τα καθήκοντά τους), το κάλεσμα του Βασίλη Κικίλια στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο ΕΣΥ δεν έγινε αποδεκτό. Μόλις 53 γιατροί στην Αθήνα είχαν ανταποκριθεί μέχρι χθες αργά το βράδυ (παθολόγοι, πνευμονολόγοι, γενικοί γιατροί).

Το τελεσίγραφο των 48 ωρών έχει ήδη λήξει. Στις 11:00 σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και προέδρων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.


newsitamea.gr

Δες επίσης

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS – Γιατροί και εργαστήρια σε «ασφυξία»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά από συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου, εκφράζει έντονη ανησυχία ...