Εκτάκτως σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορονοϊό, υπό την πίεση της κυβερνητικής σπουδής να ανοίξουν άρον άρον δραστηριότητες – σχολεία, λιανεμπόριο, τουρισμός – με μόνο επιχείρημα τα αμφιλεγόμενα οικιακά τεστ, την ώρα που η Ελλάδα καταγράφει «μαύρα» ρεκόρ, με 4.340 κρούσματα χθες, 741 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, 101 εκτός ΜΕΘ και 72 απώλειες από την πανδημία.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιστήμονες συνηγορούν υπέρ των κυβερνητικών προθέσεων, με τη μέγιστη προσοχή και κάποιοι άλλοι διαφωνούν, τονίζοντας τα επικίνδυνα κενά και ελλείψεις, που σε συνδυασμό με ένα σχεδιασμένο «στο πόδι» άνοιγμα, ενδέχεται να δημιουργήσει εκρηκτικό μείγμα στην εξέλιξη της πανδημίας, που θα μπορέσει να καταστεί ανεξέλεγκτο.
► Την εκτίμηση ότι πρέπει να ανοίξουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να βοηθήσει την ψυχολογία των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Παίρνουμε ένα ρίσκο μήπως δουλέψει άλλο μοντέλο. Αυτή την στιγμή οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ακολουθούν κανένα μέτρο. Αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 με 5.500 κρούσματα την ημέρα μέχρι τον Μάιο», δήλωσε μεταξύ άλλων και πρότεινε άνοιγμα με ένα υπολογισμένο ρίσκο για συγκεκριμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, άμεσα άνοιγμα λιανεμπορίου με ραντεβού, εστίασης, καθώς και άνοιγμα σχολείων με σκοπό την κοινωνική αποσυμπίεση των πολιτών.
►Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκο Τζανάκη, που μίλησε στο Μέγκα, τα μέτρα που τηρούνται από το 80% του πληθυσμού έχουν αποδώσει όσο μπορούσαν να αποδώσουν, ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης.
«Αν κινηθούμε πολύ καλά με πάρα πολλά τεστ και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα ενδεχομένως να κάνουμε καλό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μια πανδημία που εξελίσσεται ανισόχρονα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με οριζόντια μέτρα» και πως τώρα δε γίνεται λόγος για χαλάρωση, αλλά για εγρήγορση.
Αυτό που προτείνει είναι το άνοιγμα δραστηριοτήτων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επιδημιολογικό φορτίο, ενώ για τα σχολεία υποστήριξε την υιοθεσία μια υβριδικής λειτουργίας που θα συμπληρώνεται με την τηλεκπαίδευση.
►Κρούσματα και διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη. «Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση κατά 31% της μεταδοτικότητας του ιού από τις μεταλλάξεις που έχουν κυριαρχήσει στην Αττική τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Μάλιστα, όπως τόνισε στην Κρήτη αυτό το ποσοστό είναι 100%. Παράλληλα, προέβλεψε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη, καθώς κι εκεί αυξάνεται η μεταδοτικότητα από τις μεταλλάξεις. «Θα μπορούσε ο αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων της Τρίτης (30/3) να είναι απλός ένας σταθμός στην ανοδική πορεία των κρουσμάτων» προειδοποίησε.
Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση των διασωληνωμένων τις επόμενες εβδομάδες, λέγοντας ότι «μέχρι τις 25 Απριλίου θα βλέπουμε αύξηση των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη το υπουργείο Υγείας».
►Είναι αντιφατικό να μιλάμε για άνοιγμα αγοράς, μετά από αυτά τα δεδομένα σε κρούσματα και διασωληνωμένους, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Ειδικών.
«Η κοινωνία είναι κουρασμένη, αλλά ο ιός παραμένει διαρκώς ξεκούραστος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Αν είμαστε αναγκασμένοι για οικονομικούς λόγους να προχωρήσουμε στο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, θα πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι θα φέρει επιβάρυνση», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να ανοίξει με πλήρη ασφάλεια, συμπληρώνοντας και απαντώντας στη σχετική κριτική ότι αν δεν υπήρχε το lockdown, θα είχαμε ζήσει τον «Αρμαγεδώνα» της Πορτογαλίας και της Αγγλίας.
«Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι οποιαδήποτε έναρξη δραστηριότητας, δεν θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό, ανάλογα με την δραστηριότητα και τον τρόπο που θα ασκηθεί, θα συμβάλει στην διασπορά της νόσου. Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο και αυτό έχει αποδειχθεί στο παρελθόν. Το λιανεμπόριο, εφόσον ασκηθεί με όρους που δεν θα δημιουργήσουν λαοθάλασσες στους εμπορικούς δρόμους το Σαββατοκύριακο, θα μπορούσε να ανοίξει, δεδομένου και ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσει το εμπόριο».
►«Η επιδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη, είναι δύσκολο να μαζευτεί», τόνισε στο OPEN ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Άλκης Βατόπουλος, επισημαίνοντας πως «το ποσοστό των τεστ που βγαίνει θετικό είναι πολύ υψηλό. Με ανησυχεί αυτό, και δεν γνωρίζω ακριβώς και τον δείκτη R που είναι σίγουρα υψηλός».
Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «πολιτικές αποφάσεις» το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα καταστήματα κι ακολούθως τα σχολεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην υπάρξει θετική ανταπόκριση από την επιτροπή.
«Θα έλεγα να μην ανοίξει τίποτα μέχρι να γίνουν εμβολιασμοί ή να υπάρχουν πολλά rapid test και self test. Μέχρι να στηθούν αυτά τα δύο, είναι πολύ δύσκολο το όποιο άνοιγμα, ωστόσο, υπάρχει και η εξίσου σημαντική παράμετρος, η κοινωνική». Για την μετακίνηση από δήμο σε δήμο είπε ότι «δεν προκρίνονται, γιατί υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά του ιού σε μια άλλη γειτονιά που ενδεχομένως να έχει χαμηλότερο ιικό φορτίο».