Τα οφέλη του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Ωστόσο, η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού είπε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια σε μια πιθανή θρόμβωση.
Τι είναι η θρόμβωση και πού έχει εντοπιστεί με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca
Ένας θρόμβος αίματος εμφανίζεται όταν το αίμα πυκνώνει και σχηματίζει μια ημιστερεή μάζα. Μπορεί να είναι μια χρήσιμη αντίδραση για να σταματήσει η αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού, αλλά αυτά τα μπλοκαρίσματα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα εάν διακόψουν τη ροή του αίματος σε μια ζωτική περιοχή.
Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να προκαλέσουν μπλοκαρίσματα στα πόδια, την κοιλιά και τους πνεύμονες. Οι περισσότεροι θρόμβοι αίματος που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν εμφανιστεί σε φλέβες στον εγκέφαλο.
Αυτοί οι θρόμβοι, γνωστοί ως θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST: cerebral venous sinus thrombosis), μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.
Πιθανή θρόμβωση μετά το της AstraZeneca: Προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα!
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες περιπτώσεις θρόμβωσης που αναφέρθηκαν έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
Ο EMA ανακοίνωσε ότι οι ασθενείς, που έκαναν ή θα κάνουν το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca, πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
- δυσκολία στην αναπνοή
- πόνος στο στήθος
- πρήξιμο στο πόδι
- επίμονος κοιλιακός πόνος
- νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων έντονων και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
Μερικές ήπιες παρενέργειες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης ή άλλοι πόνοι στο σώμα, είναι κοινές τις ημέρες μετά το εμβόλιο.
Αλλά εάν εμφανίσετε σοβαρά ή επίμονα συμπτώματα περίπου 4 έως 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μια θρόμβωση συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιπηκτικά φάρμακα. Επιπλοκές μπορούν να αποφευχθούν εάν ο θρόμβος εντοπιστεί νωρίς.
ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr