Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Τα προειδοποιητικά σημάδια της ημικρανίας KAI ποια είναι η αντιμετώπιση

Τα προειδοποιητικά σημάδια της ημικρανίας KAI ποια είναι η αντιμετώπιση

Η ημικρανία αποτελεί διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σοβαρά συμπτώματα, όπως ο ισχυρός πόνος, η ναυτία, το αίσθημα εξάντλησης και η τάση προς έμετο.

Τυπικά, η ημικρανία εμφανίζεται κατά επεισόδια που διαρκούν ώρες ή ημέρες για μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής. Αν και συχνά είναι απρόβλεπτη, πολλές φορές εκλύεται από παράγοντες όπως το στρες, η έμμηνος ρύση, ορισμένες τροφές, κ.ά.

Η συχνότητα και η βαρύτητα των επεισοδίων ποικίλλει σημαντικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μία ημέρα με σοβαρή κρίση ημικρανίας, προκαλεί προσωρινή αναπηρία ισοδύναμη με εκείνη κινητικών ή ψυχικών διαταραχών.

ΟΣΟΙ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΥΧΝΕΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ Ή ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

  • Αύρα: Κυρίως οπτικές αλλοιώσεις όπως κηλίδες ή γραμμές και φώτα που αναβοσβήνουν.
  • Χασμουρητό: Μπορεί να αποτελεί ένδειξη επερχόμενης ημικρανίας, ειδικά εάν συμβαίνει κάθε λίγα λεπτά.
  • Λιγούρες: Για συγκεκριμένες τροφές, όπως η σοκολάτα.
  • Συχνουρία: Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να υποδεικνύουν ότι σύντομα θα εκδηλωθούν τα συμπτώματα της ημικρανίας.
  • Αλλαγές στη διάθεση: Η θλίψη ή ο ενθουσιασμός συχνά προηγούνται της ημικρανίας.
  • Δυσκολία στην ομιλία: Προσοχή! Μπορεί να υποδεικνύει επίσης εγκεφαλικό, οπότε καλό είναι να αξιολογείται από γιατρό.

Ποια είναι η αντιμετώπιση της ημικρανίας;

1) στην οξεία φάση δηλ όταν αρχίσει η κρίση, θα χρησιμοποιηθούν παυσίπονα :- κοινά αναλγητικά πχ παρακεταμόλη, μόνη ή σε συνδυασμό με κωδεΐνη- αντιφλεγμονώδη πχ νιμεσουλίδη, λορνοξικάμη- τριπτάνες πχ σουματριπτάνη. Η χορήγηση μπορεί να είναι από το στόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις ενέσιμη ή και από τη μύτη με ψεκασμούς. Επίσης, εκτός από παυσίπονα θα χορηγηθούν αντιεμετικά (πχ μετοκλοπραμίδη) αν υπάρχει ναυτία, αλλά και αγχολυτικά (πχ διαζεπάμη).

2) σε χρόνια φάση, το σημαντικότερο κομμάτι της θεραπείας είναι η πρόληψη των κρίσεων. Αυτό μπορεί να αλλάξει δραματικά τη ζωή των ασθενών με ημικρανία. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για το λόγο αυτό είναι διαφόρων κατηγοριών όπως :- αντιεπιληπτικά πχ πρεγκαμπαλίνη, τοπιραμάτη- αντικαταθλιπτικά πχ αμιτριπτυλίνη- βητα αναστολείς πχ προπρανολόλη- φλουναριζίνη

3) η προληπτική αυτή αγωγή, θα συνεχιστεί για διάστημα πολλών μηνών, πάντα με τις οδηγίες του Νευρολόγου.

4) μεγάλη σημασία έχει να μάθει ο ασθενής τους εκλυτικούς παράγοντες και να τους αποφύγει (stress, αϋπνία, κόκκινο κρασί, σωματική κόπωση κλπ, βλέπε παραπάνω ερώτηση)

5) επίσης, σημασία έχει να αποφεύγεται η κατάχρηση αναλγητικών, γιατί όπως τονίζεται και σε άλλες ερωτήσεις, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα αντί να το λύσει

6) τέλος, το πιο σημαντικό μέτρο για να αντιμετωπισθεί η ημικρανία σαν χρόνιο πρόβλημα, είναι η θεραπεία να γίνεται σε συνεργασία με νευρολόγο και όχι με αυθαίρετο και εμπειρικό τρόπο.


Δες επίσης

Υψηλή χοληστερόλη: 6 ασυνήθιστα σημάδια στα πόδια που υποδεικνύουν πρόβλημα

Η υψηλή χοληστερόλη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως “σιωπηλή δολοφόνος” καθώς μπορεί να αυξήσει ...