Νέα στοιχεία για τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή αλλεργική αντίδραση στα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 65.000 ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν τα εμβόλια Covid-19 των εταιρειών Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ακόμα εγκεκριμένο στη χώρα.
«Με το πέρασμα του χρόνου συλλέξαμε περισσότερες πληροφορίες για τα άτομα που χρειάζονται αξιολόγηση από αλλεργιολόγο πριν κάνουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό», δήλωσε η αλλεργιολόγος και ανοσολόγος Dr. Kimberly Blumenthal, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ερευνήτρια φαρμακευτικών αλλεργιών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
«Συνιστούμε πλέον μόνο στους ελάχιστους ασθενείς με πρόσφατη σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG), ένα συστατικό στα εμβόλια, να συμβουλεύονται έναν αλλεργιολόγο ή ανοσολόγο. Ενδέχεται να χρειασθούν αλλεργικά δερματικά τεστ», πρόσθεσε.
Αντιθέτως, τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορούν με ασφάλεια να κάνουν όσοι έχουν σοβαρές αλλεργίες σε:
- Τρόφιμα
- Φάρμακα από το στόμα
- Λάτεξ
- Τσιμπήματα εντόμων
Τα νέα στοιχεία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.
Πόσο συχνές είναι
Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μετά από εμβολιασμό για τον κορωνοϊό είναι πολύ σπάνιες. Αναλυτικά δεδομένα από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι στα εμβόλια mRNA παρουσιάζονται κατά μέσον όρο 4,5 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις. Στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί έως τώρα περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις από αυτά.
Στο 89% των περιπτώσεων η αναφυλαξία εκδηλώθηκε μέσα σε 15-30 λεπτά από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται στα άτομα με αλλεργίες να παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για μισή ώρα. Συνιστάται επίσης να διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση της αναφυλαξίας, λέει η Dr. Blumenthal.
ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr