Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς που κάνουν θεραπεία με ινσουλίνη. Τι ισχύει για όλες τις μορφές διαβήτη. Ποιο εμβόλιο είναι κατάλληλο γι’ αυτούς. Τι κίνδυνος υπάρχει μετά τον εμβολιασμό και τι πρέπει να κάνουν.
Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) έχει θέσει μεταξύ άλλων ως σκοπό την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που άπτονται της υγείας τους, των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 και των οικογενειών τους.
Στην προσπάθεια αυτή έχει την πολύτιμη αρωγή της ομότιμης καθηγήτριας Παιδιατρικής ΕΚΠΑ Μαρίας Θεοδωρίδου, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως αναφέρει η κυρία Θεοδωρίδου, όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια έναντι της Covid-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για άτομα με διαβήτη και δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ακολουθούν 10 βασικές ερωτήσεις για τον νεανικό διαβήτη και τον κορωνοϊό, μαζί με τις απαντήσεις τους.
Έχω διαβήτη τύπου 1. Διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από Covid-19;
Μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 που μολύνονται από το νέο κορωνοϊό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19. Τον μέγιστο κίνδυνο διατρέχουν οι ασθενείς οι οποίοι:
- Έχουν επίμονα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
- Έχουν συνυπάρχοντα νοσήματα, όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια ή νεφροπάθεια.
Είναι πιο δύσκολο να ρυθμιστεί ο διαβήτης αν κάποιος αρρωστήσει από Covid-19;
Οι ασθενείς με διαβήτη και Covid-19 ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλαγές στις τιμές του σακχάρου του αίματος. Μπορεί επίσης να χρειασθεί τροποποίηση η φαρμακευτική αγωγή τους.
Γενικά, τα άτομα με διαβήτη μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση σακχάρου στο αίμα όταν ασθενούν από κάποια λοίμωξη. Αυτό ισχύει σίγουρα και για την λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Επομένως, απαιτείται στενή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό για τυχόν τροποποίηση της αγωγής με φάρμακα ή ινσουλίνη.
Τα εμβόλια έναντι της Covid-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τους ασθενείς με διαβήτη;
Ναι. Ανεξάρτητα από το είδος του διαβήτη (τύπου 1, τύπου 2 ή κύησης) ή τον προδιαβήτη που ενδεχομένως έχετε, πρέπει να ξέρετε πως τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι ασφαλή. Έχουν επίσης εγκριθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς με άδεια έκτακτης ανάγκης.
Τα εμβόλια όπως και όλα τα φάρμακα πρέπει να περνούν από προσεκτικά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες πριν εγκριθούν. Στις μελέτες για τα εμβόλια του κορωνοϊού έλαβαν μέρος περισσότεροι από 10.000 πάσχοντες από διαβήτη. Το συμπέρασμά τους ήταν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά γι’ αυτούς.
Υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσω Covid-19 από το εμβόλιο;
Σε καμία περίπτωση! Δεν είναι δυνατόν να εμφανίσετε τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός από τα εμβόλια.
Υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης του εμβολίου με την ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα;
Δεν υπάρχει γνωστή αλληλεπίδραση των εμβολίων έναντι της Covid-19 με τα φάρμακα για τον διαβήτη. Επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσετε να λαμβάνετε κανονικά την ινσουλίνη σας και τα άλλα φάρμακά σας. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι μερικοί ασθενείς με διαβήτη παρουσιάζουν υψηλότερο σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα για μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Αυτό συνήθως συμβαίνει για μία εβδομάδα, αν και μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας μετά τον εμβολιασμό. Αν παρατηρήσετε αύξηση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για τυχόν προσωρινή προσαρμογή των δόσεων των φαρμάκων ή της ινσουλίνης.
Έχω στο χέρι σύστημα συνεχούς καταγραφής. Μπορώ να εμβολιαστώ σε αυτό το χέρι ή είναι καλύτερα να στο άλλο;
Θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο στο χέρι όπου δεν είναι τοποθετημένο το σύστημα συνεχούς καταγραφής.
Μπορούν να εμβολιαστούν τα παιδιά με διαβήτη;
Τα παιδιά με διαβήτη ηλικίας 16 ετών και άνω μπορούν να λάβουν το εμβόλιο και συνιστάται να το κάνουν. Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για την έγκριση του εμβολίου σε μικρότερα παιδιά.
Μήπως πρέπει εξαιτίας του διαβήτη μου να κάνω το μονοδοσικό εμβόλιο;
Δεν υπάρχει λόγος συγκεκριμένης επιλογής για το εμβόλιο που θα κάνετε. Κάθε ένα από τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψή της. Όσο πιο γρήγορα εμβολιασθείτε, τόσο πιο γρήγορα θα προστατευτείτε.
Τι γίνεται αν έχω ήδη νοσήσει με Covid-19; Χρειάζεται να κάνω εμβόλιο;
Για τα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από Covid-19 συνιστάται μία δόση του εμβολίου 6 έως 12 μήνες μετά τη νόσηση. Είναι δυνατή η επαναμόλυνση, αν και σπανίως. Εάν είχατε συμπτώματα της νόσου Covid-19 αλλά χωρίς επίσημη διάγνωση, μην υποθέσετε ότι είχατε την ασθένεια και άρα ότι έχετε ανοσία.
Ως ασθενής με διαβήτη, θα έχω αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο;
Ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης δεν αυξάνεται εξαιτίας του διαβήτη. Εξαρτάται από την προδιάθεσή σας στις αλλεργικές αντιδράσεις γενικά.
Iatropedia.gr