Μεταξύ άλλων πλέον λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της οικονομίας σε επαγγελματικά προσόντα κατά τον ορισμό ειδικοτήτων και την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών, προβλέπονται νέες μεθοδολογίες, κριτήρια ποιότητας σε πόρους και διαδικασίες. Οι νέες μέθοδοι, οι αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, οι επιμορφώσεις των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών όλων των κλάδων στα Κέντρα Επιμόρφωσης που θα δημιουργηθούν εντός των Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα στις νέες απαιτήσεις καθώς και η συνεχής παρακολούθηση, αξιολόγηση και επανατροφοδότηση του συστήματος, αναμένεται να συμβάλουν στη συνολική προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας.
Για την υλοποίηση των καινοτομιών αυτών, προβλέπεται σημαντική χρηματοδότηση και από ενωσιακούς πόρους» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείο Παιδείας, με την υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως να δηλώνει: «Η ενίσχυση και αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων αποτελεί προτεραιότητά μας. Πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε στέρεη επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, που θα καλλιεργεί βασικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες σε πολλούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και επαγγελμάτων.
Η στρατηγική μας για συνολικό επαναπροσδιορισμό και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί βασικό πυλώνα πολιτικής μας σχεδόν δύο χρόνια τώρα, που υλοποιείται βήμα – βήμα – με την καίρια συμβολή του Γενικού Γραμματέα κ. Γιώργου Βούτσινου – μέσα από πρωτοβουλίες όπως η ψήφιση του νόμου 4763/2020, η ενίσχυση των Δημοσίων ΙΕΚ και η θέσπιση του παράλληλου μηχανογραφικού για εγγραφή σε αυτά, τώρα η ίδρυση για πρώτη φορά Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. Συνεχίζουμε δυναμικά, δίνουμε στις νέες και τους νέους μας επιλογές με προοπτικές, που ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις, τις κλίσεις και τις επιθυμίες τους, που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας μας.»