Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η ταχύτατη εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού με την επωνυμία “Δέλτα” (μέχρι πρόσφατα λεγόταν “Ινδικό”),το οποίο εντοπίστηκε και στη χώρα μας σε 29 περιστατικά, αλλά με τάσεις αύξησης.
Ο ιός διαφεύγει σε ένα ποσοστό από την ανοσία των εμβολίων. Ωστόσο, κάποια εμβόλια εμφανίζονται αρκετά αποτελεσματικά.
Έχει αποδειχθεί ότι η ινδική μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί σε 80 χώρες, φρενάρει την ταχύτητα διαφυγής από την πανδημία. Πρώτη απόδειξη η Μεγάλη Βρετανία, στην οποία έχει κυριαρχήσει το στέλεχος Δέλτα και για το λόγο αυτό, έχει καθυστερήσει την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά ένα μήνα.
Η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική (Αλφα), σύμφωνα με ειδικούς από τη Βρετανία. Τα καλά νέα είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις μεταλλάξεις αλλά, όπως όλα δείχνουν, είναι περισσότερο ασφαλή σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Συγκεκριμένα, όπως έχει φανεί από μελέτες, τόσο το εμβόλιο της Pfizer, όσο και αυτό της AstraZeneca, είναι 88% και 60% αποτελεσματικά αντίστοιχα, όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 33% όταν έχει χορηγηθεί μόνο η πρώτη δόση.
Γι’ αυτό και οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, αλλά και τη χώρα μας τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολίου.
Τι έδειξαν οι μελέτες
Τα εμβόλια της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech παραμένουν ευρέως αποτελεσματικά κατά των παραλλαγμένων στελεχών Δέλτα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell, και η οποία εξέτασε την ικανότητα των αντισωμάτων στο αίμα ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί με τα εν λόγω σκευάσματα δύο δόσεων, φάνηκε ότι:
Δύο δόσεις του εμβολίου επιτρέπουν σε ποσοστό 96% για το Pfizer/BioNTec και 92% για το AstraZeneca την αποφυγή νοσηλείας σε όσους έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε σε 14.000 ανθρώπους.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία για εκτεταμένη διαφυγή, κάτι το οποίο υπονοεί ότι η τρέχουσα γενιά εμβολίων θα παρέχει προστασία κατά του στελέχους Δέλτα», σημειώνει η επιθεώρηση.
Ωστόσο η συγκέντρωση εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα μειώθηκε κάπως, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες σημαντικές λοιμώξεις, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.
Τα άλλα δύο εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση στη χώρα μας, το μονοδοσικό της εταιρείας Johnson & Johnson και το εμβόλιο της Moderna, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικά απέναντι στο στέλεχος Δέλτα. Ο λόγος που δεν υπάρχουν προς το παρόν δεδομένα, είναι επειδή δεν έχουν διενεργηθεί ακόμη μελέτες που να μελετούν την αποτελεσματικότητα τους.
Θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα
Παρά τα χαμηλά ποσοστά της στην Ελλάδα, η ινδική μετάλλαξη έχει θαυμαστή ικανότητα διασποράς, όπως απέδειξαν και τα μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης του τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Μιλώντας στις 20/6 στο iatropedia.gr ο Καθηγητής του τμήματος Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δεν απέκλεισε την πιθανότητα το στέλεχος Δέλτα να επικρατήσει έναντι του βρετανικού και «νιγηριανού» ιού, που είναι ο δεύτερος σε μεταδοτικότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Προβληματίζουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων στην Κρήτη
Η έντονη παρουσία του ιού Δέλτα στην Κρήτη έχει αυξήσει την ανησυχία των αρχών καθώς -παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι υψηλής επισκεψιμότητας τουριστικός προορισμός- εμφανίζει χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά.
Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 25,6% των πολιτών και το 39% μόνο με τη μία δόση του εμβολίου.
«Αυτά σύμφωνα με τα δεδομένα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την αποτελεσματικότητα της μίας δόσης και καμίας δόσης στα μεταλλαγμένα, δεν είναι και αισιόδοξη η κάλυψη η εμβολιαστική. Χρειάζεται περισσότερη συμμετοχή του πληθυσμού», σχολιάζει ο Καθηγητής κ. Σουρβίνος.
Οι πολίτες στο Ηράκλειο εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια των εμβολίων, καθώς στην Κρήτη σημειώθηκαν τυχαία, αρκετά απανωτά περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών, γεγονός το οποίο έχει μειώσει σημαντικά τα ραντεβού για τον εμβολιασμό.
Ωστόσο, ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο ανάχωμα για την επεκτατική δύναμη του παραλλαγμένου ιού Δέλτα, σύμφωνα με τον ειδικό:
«Σύμφωνα με τις μελέτες, η προστασία που παρέχει η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη για το στέλεχος Δέλτα είναι πάρα πολύ υψηλή για να προστατεύσει από σοβαρή νόσηση, δηλαδή για να μην πάει ο άνθρωπος που θα κολλήσει στο νοσοκομείο. Μπορεί να μολυνθεί και να μείνει σπίτι του. Άλλωστε και στη γρίπη μην ξεχνάμε στο εμβολιασμό δεν έχουμε και τεράστια ποσοστά επιτυχίας. Καλομάθαμε το 95% και μας κακοφαίνεται το 70 και 80%, που είναι επίσης πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης», καταλήγει ο κ. Σουρβίνος.
newsit/ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη