Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Υγεία / Κακή κυκλοφορία του αίματος: Αυτά είναι τα ανησυχητικά σημάδια
504539234

Κακή κυκλοφορία του αίματος: Αυτά είναι τα ανησυχητικά σημάδια

Η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και κιρσούς έως μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην κακή κυκλοφορία του αίματος, με τους συνηθέστερους να είναι η καθιστική ζωή, το υπερβολικό βάρος και ο διαβήτης.

Μερικά από τα βασικά συμπτώματα που υποδεικνύουν κακή κυκλοφορία του αίματος είναι τα εξής:

  • – Παγωμένα πόδια και δάχτυλα ποδιών, όχι μόνο τον χειμώνα
  • – Παγωμένα χέρια και δάχτυλα χεριών, όχι μόνο τον χειμώνα
  • – Μούδιασμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, κυρίως στα άκρα
  • – Επίμονο αίσθημα κόπωσης και έλλειψη ενέργειας
  • – Τριχόπτωση
  • – Συχνές ζαλάδες
  • – Ξηρότητα δέρματος παρά την επαρκή ενυδάτωση από νερό, φρούτα, λαχανικά κ.λπ.
  • – Πρήξιμο και κατακράτηση υγρών, κυρίως στα πόδια
  • – Πονοκέφαλοι
  • – Κράμπες
  • – Δύσπνοια
  • – Πανάδες και εξανθήματα στο δέρμα
  • – Αδύναμη μνήμη

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εκδηλώνετε αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα, ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία τους και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.

Κακή κυκλοφορία στα άκρα: Πώς θα τη βελτιώσετε

1. Χαλαρά ρούχα

Το σημαντικότερο είναι να κρατάτε τα άκρα σας καλυμμένα όταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι χαμηλές. Πιο συγκεκριμένα, καλό είναι να επιλέγετε άνετο και χαλαρό ρουχισμό, όπως για παράδειγμα τα μονοκόμματα γάντια χωρίς δάχτυλα, καθώς έτσι το σώμα παράγει θερμότητα που ζεσταίνει τον κενό χώρο, δημιουργώντας ένα είδος «μόνωσης». Επίσης, μπορείτε πάνω από τις κάλτσες να φοράτε ένα δεύτερο ζευγάρι μάλλινες (αλλά όχι εφαρμοστές) κάλτσες και μέσα από ένα χοντρό πουλόβερ να φοράτε ένα στενό και εφαρμοστό μπλουζάκι.

2. Πικάντικα φαγητά

Τα καυτερά μπαχαρικά βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος επειδή διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α και C, όπως η καυτερή πιπεριά για παράδειγμα, δυναμώνουν τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία ώστε να αποφευχθεί το μούδιασμα λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος.

3. Αποχή από τον καφέ και το αλκοόλ

Η καφεΐνη προωθεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα στα χέρια και τα πόδια. Όσο για το αλκοόλ, είναι μύθος ότι μας ζεσταίνει, απλώς δίνει την ψευδαίσθηση ότι κρυώνουμε λιγότερο.

4. Διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά και σίδηρο

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε τροφές όπως το ψάρι και οι ξηροί καρποί, αλλά και ο σίδηρος, από τροφές όπως το κόκκινο κρέας και το σπανάκι, αποδεδειγμένα βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, χάρη στην αγγειοδιασταλτική τους δράση.

5. Καλή ενυδάτωση

Η καλή ενυδάτωση δεν είναι απαραίτητη μόνο το καλοκαίρι. Το κυκλοφορικό σύστημα «τρέφει» κάθε κύτταρο του σώματος, επομένως χρειάζεται αρκετό νερό ασχέτως εποχής. Η καλή ενυδάτωση συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος ώστε να κυκλοφορεί ομαλά το αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Τα ζεστά ροφήματα χωρίς ζάχαρη, όπως το τσάι, είναι ιδανική λύση τον χειμώνα, αφού μας ζεσταίνουν και μας ενυδατώνουν ταυτόχρονα.

6. Σωματική δραστηριότητα

Οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης, από το περπάτημα και το τζόκινγκ μέχρι τον… χιονοπόλεμο, βοηθά να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Επίσης, τα άτομα που καταφέρνουν να διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση χάρη στη συστηματική γυμναστική τείνουν να αντιμετωπίζουν λιγότερα κυκλοφορικά προβλήματα.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Αν κανένα από τα παραπάνω συμβατικά μέτρα δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε η χαμηλή θερμοκρασία των άκρων μπορεί να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως μια φραγμένη αρτηρία. Άλλες πιθανές αιτίες που τα άκρα είναι μονίμως κρύα είναι η αναιμία και το σύνδρομο Ρεΐνό.

Σε περίπτωση που αδυνατείτε να αντιμετωπίσετε τη χαμηλή θερμοκρασία των άκρων και ιδιαίτερα αν παρατηρείτε ανοιχτές πληγές στο δέρμα (έλκη) ή αποχρωματισμό του δέρματος των άκρων που δεν βελτιώνεται με την έκθεση σε κάποια πηγή ζέστης, συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

newsitamea.gr

Δες επίσης

Τι αλλάζει το 2025 σε νοσοκομεία, φάρμακα και ραντεβού με γιατρούς

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κλείνουμε ραντεβού στον γιατρό, ψηφιοποίηση μέρους του ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και άλλες ...