Τα ευρήματα θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να βρουν έναν τρόπο για καλύτερη διάγνωση και θεραπεία της θρομβοπενίας λόγω των εμβολίων COVID-19. Είναι πλέον πολύ πιο πιθανό να πετύχουν να την αποτρέψουν και έτσι να κάνουν τα εμβόλια ασφαλέστερα.
Η σχετική έκθεση ερευνητών προωθήθηκε γρήγορα προς δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature λόγω της μεγάλης σημασίας της έρευνας.
«Η δουλειά μας απαντά επίσης σε σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με την σύνδεση μεταξύ αντισωμάτων και πήξης του αίματος», δήλωσε ο δρ. Ishac Nazy, κύριος ερευνητής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Πρόσθεσε ότι η μελέτη θα έχει τόσο διαγνωστικές όσο και θεραπευτικές επιπτώσεις.
Ο δρ. Nazy είναι ο επιστημονικός διευθυντής του εργαστηρίου ανοσολογίας αιμοπεταλίων στο McMaster και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Michael G. DeGroote στο McMaster.
Εμβόλιο COVID-19: Πώς και γιατί προκαλούνται θρομβώσεις
Τα εμβόλια COVID-19 που χρησιμοποιούν αδενοϊικούς φορείς, όπως αυτά των AstraZeneca και Johnson & Johnson, σχετίζονται με θρομβώσεις VITT, οι οποίες προκαλούνται από ασυνήθιστα αντισώματα στα αιμοπετάλια λόγω του εμβολίου.
Η μελέτη δείχνει, σε μοριακό επίπεδο, το πώς αυτά τα ασυνήθιστα αντισώματα κολλούν σε συστατικά από αιμοπετάλια αίματος, “αναγκάζοντάς τα” να σχηματίσουν θρόμβους.
«Τα αντισώματα προσκολλώνται στην πρωτεΐνη αιμοπεταλίων που ονομάζεται παράγοντας αιμοπεταλίων 4 (platelet factor 4, ή PF4) με έναν πολύ μοναδικό και ειδικό προσανατολισμό, που τους επιτρέπει να ευθυγραμμιστούν με άλλα αντισώματα και αιμοπετάλια στον ακριβή σχηματισμό που οδηγεί σε έναν αυτοδιαιωνόμενο φαύλο κύκλο γεγονότων πήξης», είπε ο δρ. Nazy.
«Αυτά τα σωματίδια ενεργοποιούν γρήγορα τα αιμοπετάλια, δημιουργώντας ένα πολύ έντονο περιβάλλον πήξης αίματος στους ασθενείς», πρόσθεσε.
Η επικίνδυνη αντίδραση στα εμβόλια φορέων αδενοϊού βρέθηκε να συμβαίνει σε ένα στα 60.000 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο στον Καναδά.
Τι είπαν οι ερευνητές
«Πρόθεσή μας ήταν να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς αναπτύσσονται οι μεγάλοι θρόμβοι που χαρακτηρίζουν την VITT», δήλωσε ο Donald Arnold, συν-ερευνητής της μελέτης και συν-ιατρικός διευθυντής του εργαστηρίου ανοσολογίας McMaster Platelet.
“Μια βασική αρχή της ιατρικής περίθαλψης είναι να κατανοήσουμε το πώς συμβαίνει μια διαταραχή και, με αυτόν τον τρόπο, να αναπτύξουμε καλύτερες θεραπείες”.
Ο δρ. John Kelton, συν-ερευνητής της μελέτης και συν-ιατρικός διευθυντής του εργαστηρίου ανοσολογίας McMaster Platelet, πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι αυτή η μελέτη είναι σημαντική επειδή διευκρινίζει το πώς προκαλείται θρόμβωση λόγων εμβολίου COVID-19 και επειδή καταφέραμε να εντοπίσουμε τα εμπλεκόμενα μόρια.
Το επόμενο βήμα είναι να αναπτύξουμε ένα γρήγορο διαγνωστικό και ακριβές τεστ για τη διάγνωση της VITT. Το κύριο ενδιαφέρον μας είναι τώρα να βρούμε και το πώς μπορούμε να αποτρέψουμε εξαρχής τη δημιουργία θρόμβων».
Τα υπάρχοντα γρήγορα τεστ γι’ αυτόν τον σκοπό επιστρέφουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Έτσι απαιτούνται πιο χρονοβόρα τεστ για την επιβεβαίωση της VITT. Αυτή η μελέτη εξηγεί τώρα το γιατί τα γρήγορα τεστ αποτυγχάνουν συχνά και ανοίγει τον δρόμο για νέες στρατηγικές προς την βελτίωση των διαγνωστικών τεστ θρομβώσεων.
Οι ερευνητές άλλαξαν τη μοριακή σύνθεση της πρωτεΐνης PF4 και, χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία, μπόρεσαν να αναγνωρίσουν το σημείο όπου σύνδεσης στην πρωτεΐνη.
Iatropedia.gr