Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε εντατικοποίηση των συναντήσεων και των αμοιβαίων επισκέψεων μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Αλβανίας.
Δεν έχει γίνει αντιληπτή
Η ουσία αυτού του διπλωματικού πυρετού στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών δεν έχει γίνει αντιληπτή από τους στρατηγικούς συμμάχους μας καθώς και από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τον δυτικό προσανατολισμό της Αλβανίας από τη μία πλευρά και τη στενή σχέση με ένα καθεστώς όπως αυτό του Ερντογάν από την άλλη, γράφει η ιστοσελίδα του Κοσσυφοπεδίου gazetaexpress.
Ως προϊόν αυτής της αγάπης, τον Ιούνιο, πολλές προσφορές στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας διαφημίστηκαν και το κερασάκι στην τούρτα λέγεται ότι είναι το συμβόλαιο των 8 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά από την Αλβανία ορισμένων τουρκικών επιθετικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (οι Τούρκοι τα ονομάζουν SIHA), προσθέτει η ιστοσελίδα στο άρθρο της.
Ράμα (αριστερά) – Ερντογάν σε κρουαζιέρα στη Μαρμαρίδα
Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, το ζήτημα της ξαφνικής εντατικοποίησης των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Αλβανίας σχετίζεται με το άμεσο συμφέρον του Ερντογάν στην περιοχή, το οποίο αν γίνει πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει πολλούς πονοκεφάλους στους Αλβανούς.
Τι κρύβεται κάτω από το χαλί;
Πηγές αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν ζήτησε από την Αλβανία να φιλοξενήσει μόνιμα τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εγκατέλειψαν την Αίγυπτο μετά την ανατροπή του προέδρου Μόρσι το καλοκαίρι του 2013.
Η Τουρκία και το Κατάρ αναγνωρίζονται ως οι κύριοι υποστηρικτές του ισλαμιστικού θρησκευτικού, πολιτικού και κοινωνικού κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στον κόσμο, οι ηγέτες της οποίας μετά την ανατροπή τους στην Αίγυπτο κατέφυγαν στην προστάτιδά τους Τουρκία.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου ακριβώς λόγω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Οι αρχές στην Αίγυπτο κατηγορούν την Τουρκία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, δηλαδή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις.
Στιγμιότυπο από την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας (φωτογραφία shqiptarja.com)
Εχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε, οι γεωπολιτικές ισορροπίες έχουν αλλάξει και τώρα η Τουρκία επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Αίγυπτο, ενώ η τελευταία έχει θέσει ως προϋπόθεση την παράδοση των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Η χρυσή… τομή
Οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατηγορούνται ότι σκότωσαν χιλιάδες Αιγύπτιους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2013 στην Αίγυπτο και ζητήθηκε η έκδοσή τους στη χώρα προκειμένου να δικαστούν, αλλά η Τουρκία μέχρι στιγμής αγνοεί αυτές τις εκκλήσεις.
Η παράδοση των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις αιγυπτιακές αρχές θα ανατρέψει τη ρητορική αρκετών ετών τούρκων ηγετών, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί στον Ισλαμικό Κόσμο ως προστάτες των πιστών.
Επίσης, μια τέτοια ενέργεια θα δυσαρεστούσε μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ισλαμικού κόμματος (AKP) του προέδρου Ερντογάν.
Πρέπει λοιπόν να βρει μια λύση, η οποία από τη μία δεν θα ενοχλήσει τους ψηφοφόρους του και από την άλλη θα του δώσει τη δυνατότητα να αποφύγει τις αιγυπτιακές πιέσεις.
«Χώρος υγειονομικής ταφής»
Πηγές δείχνουν ότι η Τουρκία αρχικά ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο να στεγάσει τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ως λύση, προκειμένου ο πρόεδρος Ερντογάν να πει στις αιγυπτιακές αρχές ότι «αυτοί που αναζητάτε δεν βρίσκονται πλέον στην Τουρκία».
Οδικός χάρτης Αλβανίας – Τουρκίας για το κέντρο υψηλής τεχνολογίας στα περίχωρα των Τιράνων (φωτογραφία ata.gov.al)
Ωστόσο, λόγω των εσωτερικών ιδιαιτεροτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και του κινδύνου που ενέχουν αυτά τα άτομα, δεδομένης της προβληματικής σχέσης τους με την ασφάλεια και το κράτος δικαίου, η Πρίστινα αρνήθηκε, αναγκάζοντας την Τουρκία να στρέψει τα μάτια της προς τα Τίρανα.
Επί του παρόντος, η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή όχι το αίτημα του προέδρου Ερντογάν να συμμετάσχει στις γεωπολιτικές διαπραγματεύσεις του, μετατρέποντας τη χώρα σε ασφαλές καταφύγιο για ισλαμιστές ηγέτες σε όλο τον κόσμο.
Ενώ ο δημόσιος λόγος είναι εντελώς διαφορετικός, οι Αλβανοί κινδυνεύουν να χρησιμοποιηθούν αυτήν τη φορά «ως αμνός επί σφαγήν» στην υπηρεσία των πολιτικών συμφερόντων του τούρκου ηγέτη.
Με άλλα λόγια, κινδυνεύουν να χρησιμοποιηθούν ως πραγματικός «χώρος υγειονομικής ταφής», όπου κάθε ισχυρό άτομο ρίχνει τα απόβλητά του αφού τα χρησιμοποιήσει και δεν τα έχει πλέον ανάγκη, καταλήγει το δημοσίευμα.
in.gr/ Πηγή: gazetaexpress.com, echedoros-a.gr