Σε δύο σημαντικούς διαγωνισμούς τροφίμων συμμετείχε πρόσφατα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Έλαβε μέρος με 14 συνολικά προϊόντα, τα οποία βραβεύτηκαν στο σύνολό τους!
Ο πρώτος διαγωνισμός ήταν ο Mediterranean Taste Awards 2021 (MTA 2021), όπου συμμετείχε με έξι προϊόντα, τα οποία έλαβαν τις εξής διακρίσεις:
Προϊόν | Κατηγορία | Διάκριση |
Γλυκό του κουταλιού Πλευρώτους | MTA Packaging & Design Awards 2021 | Platinum |
Λικέρ από άγριο μανιτάρι Κανθαρίσκος | MTA Packaging & Design Awards 2021 | Gold |
Μέλι βελανιδιάς με Γανόδερμα | MTA Innovation Awards 2021 | Gold |
Ριζότο με άγρια τρούφα | MTA Excellent Taste Awards 2021 | Gold |
Αγαρικό σε λάδι | MTA Excellent Taste Awards 2021 | Gold |
Καπνιστό Πορτομπέλο σε λάδι | MTA Excellent Taste Awards 2021 | Silver |
Η δεύτερη συμμετοχή, αφορούσε τον διαγωνισμό Olymp Awards, στον οποίο έλαβε μέρος με οκτώ προϊόντα, αποσπώντας τις εξής διακρίσεις:
Προϊόν | Κατηγορία | Διάκριση |
Μανιταρόσουπα | Olymp Awards – Tasting awards | Gold |
Χυλοπίτες με Goji berry, Βωλίτη και λαχανικά | Olymp Awards – Tasting awards | Gold |
Μανιταροπίλαφο | Olymp Awards – Tasting awards | Silver |
Πλιγούρι με μανιτάρι | Olymp Awards – Tasting awards | Bronze |
Λιγκουίνι με μαύρη τρούφα | Olymp Awards – Packaging awards – Total image | Silver |
Λεντινούλα σε λάδι | Olymp Awards – Packaging awards – Total image | Bronze |
Γλυκό του κουταλιού Κανθαρίσκος | Olymp Awards – Packaging awards – Total image | Bronze |
Σοκολάτα Υγείας με Μαύρη Τρούφα, Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο και Θυμάρι | Olymp Awards – Packaging awards – label | Bronze |
Οι βραβεύσεις αυτές, αποτελούν συνέχεια και άλλων διακρίσεων των προϊόντων μανιταριών του Μουσείου, το οποίο, να σημειώσουμε εδώ, έχει δημιουργήσει περίπου 70 (!) διαφορετικά προϊόντα μανιταριών και τρούφας.
Όλα τα προϊόντα έχουν δημιουργηθεί με τη συμβολή του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια κα Όλγα Γκορτζή, γεγονός που αποτελεί μία επιπλέον πιστοποίηση της ποιότητας και του γευστικού τους χαρακτήρα.
Όπως μάλιστα δήλωσε ο Διευθυντής του Μουσείου, κ. Νίκος Πάλλας: «Η συνεχής δημιουργία νέων προϊόντων μανιταριών, καθώς και οι διακρίσεις που λαμβάνουν, αποτελούν τον καλύτερο τρόπο ανάδειξης των μανιταριών, ως σημαντικό στοιχείο υγιεινής διατροφής, γεγονός άλλωστε που αποτελεί βασικό στόχο του Μουσείου μας.»
—