Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας για τις πυρκαγιές και τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας για τις πυρκαγιές και τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Την ώρα που δεκάδες πυρκαγιές κατακαίνε μεγάλες κατοικημένες και δασικές περιοχές σε όλη τη χώρα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, το μόνο που βρήκε να πει, ήταν να αλλάξει ο νόμος για τις πυρκαγιές με αυστηροποίηση του πλαισίου απονομής της δικαιοσύνης και να καλέσει το λαό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός!

Κουβέντα δεν είπε για την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Ούτε βέβαια για την μεγάλη υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και τις μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, των ΟΤΑ και άλλων φορέων της πολιτικής προστασίας.

Και πώς να πει για αυτά, όταν στις 11/6/2021 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στην συζήτηση που προκάλεσε η Λαική Συσπείρωση για την δασοπροστασία και πυροπροστασία, αντι να υιοθετήσει και να διεκδικήσει τα καίρια αιτήματα που έθεσε η Λαική Συσπείρωση, υποστήριζε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ, συνδράμει για το 2021 με 1 δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον την αντιπυρική προστασία, καυχιόταν ότι στηρίζει την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Θεσσαλία, με την προμήθεια νέων οχημάτων μέσω του ΕΣΠΑ, που όμως «κόλλησαν» στη γραφειοκρατία εδώ και μια διετία, χωρίς να τα έχει παραλάβει ακόμα η Π.Υ.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση (11/6/2021) του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, η  Λαική Συσπείρωση με την εισήγησή τόνιζε τα εξής:

Η έναρξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που ξεκίνησε την 1η Μάη 2021, βρήκε το σύστημα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας στη Θεσσαλία και γενικά στη χώρα, με πάρα πολλά προβλήματα.

Η πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη της Κορινθίας, που επεκτάθηκε και στη Δυτική Αττική, ανέδειξε ακόμα μια φορά τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της πρόληψης, σε σύγχρονα και επαρκή μέσα κυρίως στις επίγειες δυνάμεις που έχουν αντικειμενικά το κύριο βάρος της κατάσβεσης, αλλά και των τοπικών αρχών.

Η Θεσσαλία, διαθέτει μεγάλο ορεινό και δασικό όγκο, με αρκετούς οικισμούς να βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές, που εν δυνάμει μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τους κινδύνους πυρκαγιών. Αλλά και στα αστικά κέντρα, στις ΒΙΠΕ, υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στην δασοπροστασία – πυροπροστασία.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Πυροσβεστικό Σώμα  συνεχώς μεγαλώνουν, λόγω των ελάχιστων προσλήψεων και λόγω της μετακίνησης πολλών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια που έφτιαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα αεροδρόμια που εκμεταλλεύεται η ΦΡΑΠΟΡΤ και τους αυτοκινητόδρομους που ελέγχουν ιδιωτικές εταιρείες. Τα πραγματικά κενά πανελλαδικά ανέρχονται σε 4.000 περίπου και σε εκατοντάδες στην Θεσσαλία. Οι υπάλληλοι του Π.Σ, μόνιμοι και συμβασιούχοι, εργάζονται με μεγάλες ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό και μέτρα Υγείας και Ασφάλειας (φόρμες, στολές και μέσα αντιμετώπισης χημικών ατυχημάτων, ορειβατικός εξοπλισμός). Σοβαρές είναι επίσης οι ελλείψεις σε υδροφόρα και άλλα πυροσβεστικά οχήματα, μεγάλο μέρος του υπάρχοντος στόλου οχημάτων είναι παλαιωμένο, ενώ μειωμένα είναι τα κονδύλια για τις κτηριακές υποδομές και τα οχήματα.

 

Αναδεικνύει επίσης τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που προωθείται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, όπως με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές. Αυτά είναι τα “δώρα” της κυβέρνησης σε μονοπωλιακούς ομίλους της “πράσινης ανάπτυξης” και των ΑΠΕ.

Και η σημερινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, μετατοπίζουν δικές τους ευθύνες για την προστασία των δασών και γενικότερα για την πυροπροστασία, σε όποια υπηρεσία τους βολεύει, αλλά και στο λαό, την ώρα που υλοποιούν διαχρονικά την στρατηγική της Ε.Ε, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου, υποβαθμίζοντας την ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία), παραδίδοντας σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες “fast- track”, αλλάζοντας τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Το ποσό που δόθηκε φέτος στους Δήμους όλης της χώρας, από τους ΚΑΠ για τις ανάγκες της πυροπροστασίας ανέρχεται μόλις σε 16,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ’ των οποίων μόλις 1,2 εκ. ευρώ στους 25 δήμους της Θεσσαλίας, που είναι ίδια με το 2020. Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν ανταποκρίνεται σε βασικές ανάγκες, παραμένει σε χαμηλότατα επίπεδα για ακόμα μια χρονιά. Στην ουσία δεν μπορεί να καλύψει ούτε το έκτακτο προσωπικό της περιόδου που συνήθως προσλαμβάνεται σε αυτή τη φάση, με κύριο έργο την αποψίλωση των χόρτων.

Στα προηγούμενα χρόνια μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ δούλευαν στα δασαρχεία με ολιγόμηνες συμβάσεις πάνω από 5,5 χιλιάδες άνεργοι (άσχετοι με το αντικείμενο) που ώσπου να εκπαιδευτούν απολύονταν, που σήμερα ούτε αυτοί υπάρχουν. Η κατάσταση στα δασαρχεία με τις ελλείψεις σε χρήματα και προσωπικό κι αυτή τη χρονιά, όπως αποδείχτηκε και από την πυρκαγιά στην Κορινθία, είναι πολύ άσχημη. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι τα 10 δασαρχεία της Θεσσαλίας, ζήτησαν ως επιχορήγηση από το Πράσινο Ταμείο για την «ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ» για το 2021, το ποσό των 1.573.500 ευρώ και η προτεινόμενη πίστωση ήταν μόλις 135.000 ευρώ!

Το 2020 θεωρήθηκε από την Π.Υ στη Θεσσαλία, ως ήπια χρονιά, από την άποψη του αριθμού και κυρίως του μεγέθους των πυρκαγιών. Ωστόσο αναδείχτηκαν σοβαρά προβλήματα, που αφορούν τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στην Π.Υ, από την έλλειψη μέτρων πρόληψης από την πλευρά των Δασαρχείων, Δήμων και Περιφέρειας, που σχετίζεται και με τη μικρή χρηματοδότηση και τα μέσα που διαθέτουν (ελλείψεις σε αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμού δασών και άλλων περιοχών, συντήρησης μεγάλου μέρους του δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου, έλλειψη υδατοδεξαμενών, άλλων μέσων), αλλά και με την έλλειψη διεκδικήσεων και στήριξη επί της ουσίας της στρατηγικής του κεφαλαίου για τις δασικές εκτάσεις από Περιφέρεια και Δήμους και στην περιοχή μας.

Για την αντιπυρική περίοδο 2021, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατάρτισε ένα «σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο» που το συζήτησε σε συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς. Από την πείρα προηγούμενων ετών σ’ αυτά τα σχέδια επαναλαμβάνονται συνήθως οι πάγιες κατευθύνσεις και εκκλήσεις, χωρίς όμως αυτό να βελτιώνει στην πράξη την κατάσταση, αφού παραμένουν ως δεδομένα: η μειωμένη κρατική επιχορήγηση για την πυροπροστασία, οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και οχήματα της Π.Υ και της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και των Δήμων, Περιφέρειας.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, θεωρεί ότι χρειάζεται η περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι, να διεκδικήσουν η δασοπροστασία – πυροπροστασία, όπως και η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, να μπουν σε προτεραιότητα.

  • Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.
  • Να ενισχυθούν τώρα, οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα στους Πυροσβεστικούς & Λιμενικούς Σταθμούς.
  • Να μπει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους και συμβασιούχους πυροσβέστες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και κλιμακίων.
  • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.
  • Να συγκροτηθεί ενιαίος κρατικός φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Θεσσαλίας συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των χιλιάδων κενών.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, δασικές εκτάσεις.
  • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της Ν.Δ και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Νatura.
  • Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από πυρκαγιές σε κατοικίες, βοηθητικούς χώρους, κτήματα και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, και να εξοφληθούν άμεσα όσοι καθυστερούν να αποζημιωθούν.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθεί νέα καταστροφή το χειμώνα στις περιοχές που καταστρέφονται από πυρκαγιές.

Δυστυχώς αυτά τα προβλήματα και κυρίως τα αιτήματα που έθεσε η Λαική Συσπείρωση, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, δεν τα πήρε υπόψη, δεν τα διεκδίκησε, ταυτίζεται και στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό το χρέος της διεκδίκησης αυτών των αιτημάτων πέφτει στις πλάτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών και πρέπει να δυναμώσει τώρα, ταυτόχρονα με την διεκδίκηση από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε: Να υπάρξει έλεγχος και κατάσβεση όλων των πυρκαγιών. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών. Να υπάρξει εξασφάλιση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

 

6/8/2021

Δες επίσης

Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ενόψει των εορτών από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού ...