Την παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για το θάνατο 54χρονης ανεμβολίαστης γυναίκας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» η οποία είχε αρνηθεί να διασωληνωθεί.
Από την εισαγγελία διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση η οποία δεν αφορά τους γιατρούς του νοσοκομείου οι οποίοι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την εκτέλεση του καθήκοντός τους, ζητώντας ακόμη και εισαγγελική παραγγελία για να διασωληνωθεί η ασθενής.
Η έρευνα αφορά σε όλα τα πρόσωπα εκείνα που απέτρεψαν ή εμπόδισαν τους γιατρούς από την έγκαιρη διασωλήνωση της ασθενούς.
Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι θανατηφόρος έκθεση, ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.
Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γεώργιος Νούλης.
Αρνούνταν να διασωληνωθεί
Η εν λόγω ασθενής, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής της, δεν είχε πειστεί ότι ο κοροναϊός είναι θανατηφόρος ιός και μάλιστα έφτασε σε σημείο να κατηγορεί τους γιατρούς ότι θέλουν να τη… σκοτώσουν μέσω διασωλήνωσης.
Συγκεκριμένα, όπως είχε αναρτήσει και στα social media, όταν είδε τους γιατρούς να συστήνουν την διασωλήνωσή της καθώς η υγεία της επιδεινώθηκε, άρχισε να αντιδρά και να αρνείται να συμμορφωθεί στην αγωγή. Μάλιστα, όρισε και δικηγόρο ώστε να υπερασπιστεί το δικαίωμα της να μην διασωληνωθεί.
Η διασωλήνωση θεωρείται μονόδρομος όταν ο κορεσμός του οξυγόνου στο αίμα πέφτει κάτω από 80%-75% και ανάλογα με τη συνολική εικόνα και τα προβλήματα κάθε οργανισμού. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, το οξυγόνο της έπεσε τόσο χαμηλά που η διασωλήνωση κρίθηκε αναγκαία.
Συνήθως, σε αυτή την κατάσταση δεν είναι σε θέση να αποφασίζει για τη θεραπεία του ο ασθενής και γι’ αυτό ζητείται η σύμφωνη γνώμη οικείου του, και σε περίπτωση διαφωνίας και αυτού ζητείται η άδεια από τις εισαγγελικές αρχές ώστε να πραγματοποιηθεί η αναγκαία ιατρική πράξη, όπως κι έγινε.
in.gr