Τα σμυρνέικα σουτζουκάκια είναι ένα πολύ νόστιμο και πολύ αγαπημένο φαγητό, γενναιόδωρο σε γεύση κι αρώματα. Σερβιρισμένα με χυλοπίτες και τριμμένη γραβιέρα, αλλά και με ρύζι, με πουρέ ή με πατάτες τηγανητές, λουσμένα με τη ντοματένια σάλτσα, είναι απλά ακαταμάχητα. Μπορείτε να τα φτιάξετε με μοσχαρίσιο ή, όπως προτείνει στην κουζίνα της εκπομπής «Ευτυχείτε!» η Κατερίνα Λένη, με ανάμεικτο κιμά. Το μουσκεμένο σε κρασί ψωμί τα κάνει φοβερά αφράτα. Αφού αφήσετε τον κιμά για μια ώρα στο ψυγείο για να δέσουν τα υλικά, τα πλάθετε, τα τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν στη μυρωδάτη σάλτσα. Η μικρασιάτικη κουζίνα αγαπά ιδιαίτερα τα μπαχαρικά, μπορείτε όμως να αυξομειώσετε την έντασή τους, όπως επίσης και του σκόρδου, ανάλογα με τα γούστα σας.
Υλικά
- 800 γρ. κιμάς ανάμεικτος (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- λίγο κόκκινο κρασί
- 1 κ.σ. κύμινο
- 3 σκ. σκόρδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 κρεμμύδι λιωμένο στο multi
- 1 κουτί ντομάτα κονκασέ
- 1 βάζο συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φύλλο δάφνης
- 2-3 κόκκους μπαχάρι
Εκτέλεση
- Δείτε τα στάδια της συνταγής στο παρακάτω βίντεο: