ετά την διάψευση των ανησυχητικών σεναρίων που ήθελαν μεγάλη έξαρση της διασποράς του κορωνοϊού στα αστικά κέντρα κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου, από την επιστροφή των εκδρομέων, οι ειδικοί κρούουν τώρα τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του τέλους Οκτωβρίου, φοβούμενοι ένα πέμπτο κύμα πανδημίας με κορύφωση τα 3.000 κρούσματα την ημέρα μετά και το άνοιγμα των Πανεπιστημίων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται ως γνωστόν στη βόρεια Ελλάδα, λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης. Οχτώ περιοχές της χώρας (Δράμα, Ξάνθη, Καστοριά, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Καβάλα και Αργολίδα) τελούν υπό καθεστώς μίνι τοπικών lockdown, ενώ η προοπτική του εορτασμού στη Θεσσαλονίκη του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου και της στρατιωτικής παρέλασης δύο ημέρες μετά είναι ζητήματα που η διαχείρισή τους προκαλεί ήδη «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση.
Η κουβέντα για τα τοπικά lockdown, η αποτελεσματικότητα των οποίων είναι έτσι κι αλλιώς – λόγω πολύ χαμηλής έντασης – αμφίβολη και η αντίστοιχη για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, που δίνει στρεβλό άλλοθι στους αντιεμβολιαστές (ως δήθεν επικίνδυνη και για τους εμβολιασμένους) είναι ανεπίκαιρη τούτη την ώρα σύμφωνα με τον Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Κωσταντίνου Γουργουλιάνη.
Γνωστός για τις ψύχραιμες και καίριες παρεμβάσεις του, ο καθηγητής χρησιμοποίησε τρία σχεδιαγράμματα για να δείξει ποια είναι η απόλυτη προτεραιότητα προ ενός πιθανού 5ου κύματος της πανδημίας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αναδεικνύουν σε ζήτημα ύψιστης ανάγκης μια αποτελεσματική καμπάνια εμβολιασμού με βασικούς αποδέκτες τους συμπολίτες με ηλικία άνω των 70 ετών.
Στα σχεδιαγράμματα απεικονίζονται με γκρι γραμμή οι άνω των 70 ετών και με πορτοκαλί οι κάτω των 70, ενώ στον οριζόντιο άξονα είναι οι εβδομάδες του έτους 2021. Το πρώτο δείχνει τον αριθμό νοσηλευόμενων – διασωληνωθέντων ανά 100.000 πληθυσμού.
Στο δεύτερο σχεδιάγραμμα φαίνονται οι εβδομαδιαίοι θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, στις δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Παρατηρείται μια τεράστια διαφορά, όπως ακριβώς και στον αριθμό των νοσηλειών, διασωληνώσεων.
Το τρίτο σχεδιάγραμμα δείχνει τους εβδομαδιαίους εμβολιασμούς ανά 100.000 για τα άτομα ηλικίας >70 ετών και <70 ετών.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το βαθμό εξάρτησης του αριθμού θανάτου από το ποσοστό των εμβολιασμών.
«Η πανδημία σε όλα της τα κύματα, με βάση τους νοσηλευόμενους και τους θανάτους, είναι κυρίως νόσος όσων έχουν ηλικία >70 ετών», αναφέρει ο καθηγητής και προσθέτει: «Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, μετά την 28η εβδομάδα (μέσα Ιουλίου) μέχρι σήμερα μειώθηκαν σημαντικά οι εμβολιασμοί σε αυτή την ηλικιακή ομάδα με αποτέλεσμα, ραγδαία αύξηση των θανάτων. Στην ηλικιακή ομάδα <70 ετών, η αύξηση των εμβολιασμών μετά την 16 εβδομάδα (4η εβδομάδα του Απριλίου), μείωσε σημαντικά τους θανάτους».
Δεδομένου ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας που είναι άνω των 70 ετών υπολογίζεται περί στους 400.000, ο κ. Γουργουλιάνης συμπεραίνει ότι «εάν μολυνθούν οι μισοί από αυτούς τους επόμενους μήνες, ο αριθμός των νοσηλειών θα φτάσει τις 25.000 και των θανάτων έως και τις 4.000».
Και καταλήγει στο εξής μήνυμα, το οποίο υπό… φυσιολογικές συνθήκες θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει και όλους τους νεότερους συγγενείς των ανθρώπων που συγκροτούν τις ευπαθείς ομάδες: «Η πραγματική επομένως συζήτηση σε αυτή τη φάση της πανδημίας ξεπερνάει τις απόψεις για το είδος της μετάλλαξης, την απαγόρευση των παρελάσεων και της μουσικής και πρέπει να έχει κύρια κατεύθυνση τον άμεσο εμβολιασμό των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας».
Πόσο πιο παραστατικά να απεικονιστεί, αλήθεια, το κόστος της άρνησης εμβολιασμού τουλάχιστον μεταξύ των γηραιότερων συμπολιτών μας;
menshouse