Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / 10+ 3 σειρές και ταινίες που βγάζουν μάτι οι ανακρίβειες

10+ 3 σειρές και ταινίες που βγάζουν μάτι οι ανακρίβειες

Θέλεις κύριε να κάνεις μια ιστορική σειρά ή μια ταινία; Πρόσεξε τι θα παρουσιάσεις. Οι ανακρίβειες μπορεί να σε προδώσουν. Εντοπίσαμε 10+3 σειρές και ταινίες με έντονες ανακρίβειες.

Σειρές και ταινίες ιστορικού περιεχομένου με τις ανακρίβειες πάνε χέρι χέρι. Τις εντοπίσαμε και σας τις αποκαλύπτουμε. 10+3 σειρές και ταινίες

Είναι ο καιρός που μας μισεί ή εμείς που κουραστήκαμε να τριγυρνάμε στους δρόμους έξω και το ‘χουμε ρίξει στην τηλεθέαση και στις σειρές και στο Netflix και σε ό,τι κινείται εντός πλαισίου Μικρής Οθόνης;
Ό,τι και να ‘ναι, σειρές βλέπουμε και μας αρέσει και δεν μας αρέσει που χειμωνιάζει, αλλά αν δεν χιονίσει στους ώμους σου, πώς θα νοιώσεις τον ήλιο στην ψυχή σου; Ε;
Λοιπόν είδαμε ιστορικές σειρές και ως άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας επισημάναμε τα λάθη που τις έχουν «λεκιάσει».

Κλιντ-Ιστγουντ

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να δημιουργείς ιστορικές δραματικές σειρές. Και ένα άλλοθι θα πρέπει να το αποδώσουμε στους παραγωγούς και σκηνοθέτες, αλλά… Αλλά κάποιες φορές είναι αρκετά έντονες οι ανακρίβειες, που θέλεις να τηλεφωνήσεις στην παραγωγή και να φωνάξεις «Εεεε, τι ‘ναι αυτααά».

1.Highlander: The Series

Να αρχίσουμε επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα φυλή αθανάτων που να κόβουν ο ένας το κεφάλι του άλλου για να παίρνουν δύναμη. Αστείο… Πάντως εμείς απογοητευτήκαμε όταν το μάθαμε!
Όμως στη σειρά υπάρχουν τόσες άλλες ιστορικές ανακρίβειες, που το κόψιμο των κεφαλών είναι πραγματικά αστείο…

Για παράδειγμα: Στο επεισόδιο «Band of Brothers» η σειρά μας ταξιδεύει στη μάχη του Βατερλώ. Και τι βλέπουμε; Ένα χιονισμένο τοπίο! Την ημέρα που είχαν προγραμματιστεί τα γυρίσματα θα χιόνιζε σίγουρα και δεν θα μπορούσαν να αναβάλουν. Όμως ένα από τα ιστορικά δεδομένα της μάχης είναι ότι η βροχή και μόνο αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβασή της. Μάλιστα ο Βίκτωρ Ουγκώ γράφει στους «Αθλίους» του, πώς αν δεν έβρεχε το προηγούμενο βράδυ η μοίρα της Ευρώπης θα ήταν διαφορετική… Αλλά αμιγώς αμερικάνικη σειρά δεν ήταν. Και Γάλλοι και Βρετανοί και Ιταλοί συνεργάστηκαν. Κάποιος δεν άνοιξε ένα ρημάδι βιβλίο ευρωπαϊκής Ιστορίας;
Άντε και αυτό συγχωρείται, το γεγονός ότι δείχνουν τον αρχηγό της οικογένειας MacLeod να ζει σε μια καλύβα με τους συντρόφους του, είναι ασυγχώρητο. Οι ηγέτες των Σκωτσέζων κατοικούσαν σε κάστρα – και μάλιστα ο αρχηγός της οικογένειας MacLeod εξακολουθεί στις μέρες μας να κατοικεί στο κάστρο Dunvegan. Είναι σαν να φτιάξεις ένα ιστορικό δράμα για τη Μάργκαρετ Θάτσερ και να την βάλεις να ζει σε τσαντίρι…

2.Οι Βοργίες

Η σειρά «Βοργίες» καταπιάνεται με την ιστορία μιας οικογένειας Ισπανών που προσπαθούν να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες της Ιταλίας στην περίοδο της Αναγέννησης. Στη σειρά βλέπουμε τον Νικολό Μακιαβέλι να είναι σύμβουλος της οικογένειας των Μεδίκων!

Ο Μακιαβέλι («Ο Ηγεμών» κλπ) ήταν ορκισμένος εχθρός των Μεδίκων. Μάλιστα είχε φυλακιστεί και βασανιστεί από ανθρώπους της ισχυρής οικογένειας, ως ύποπτος συμμετοχής σε συνωμοσία εναντίον των Μεδίκων. Ένα από τα πιο διάσημα έργα του Μακιαβέλι, δε, το «Il principe (Ο Ηγεμών)» έχει γραφτεί ειδικά για τους Μέδικους! Ψίιιλα γράμματα

3. Leonardo

Σύμφωνα με τη σειρά «Λεονάρντο», o διάσημος ζωγράφος, εφευρέτης και καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν ο καλύτερος φίλος του Μακιαβέλι όταν ήταν έφηβοι. Ένα προβληματάκι υπάρχει μόνο σ’ αυτό: Το 1467, όπου τοποθετείται η ιστορία, ο Νικολό Μακιαβέλι δεν είχε γεννηθεί ακόμα!

Τον Μακιαβέλι και τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι τους χώριζαν 17 χρόνια οπότε, όταν ο Ντα Βίντσι ήταν 20 χρονών ο Μακιαβέλι μόλις άρχιζε να περπατάει. Μάλλον λοιπόν δεν ήταν φίλοι στα εφηβικά τους χρόνια…
Και αν κάποιος που έχει δει τη σειρά αφελώς παρατηρήσει ότι ο Μακιαβέλι δεν ήταν μαύρος, θα του απαντήσουμε ότι τέτοιες παρατηρήσεις έχουν ρατσιστική χροιά και σε δεν είναι αποδεκτές. Όχι τι;

4. Outlander

Η σειρά δημοφιλής «Outlander» βασίζεται στα μυθιστορήματα της Νταϊάνα Γκαμπάλντον που σε ταξιδεύουν στο χρόνο ακολουθώντας  τις περιπέτειες μιας παντρεμένης νοσοκόμας του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία μεταφέρεται πίσω στη Σκωτία του 1743, όπου συναντά έναν πολεμιστή Highland και τον ερωτεύεται.

Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να αρχίσουμε να λέμε τώρα για τα ταξίδια στο χρόνο και τις υπερβολές τους. Αυτά τα επιτρέπουμε μυθιστορηματική αδεία… Το πρόβλημά μας είναι καθαρά ιστορικό: Στη σειρά υπάρχει  ένα επεισόδιο όπου οι πρωταγωνιστές διώκονται για μαγεία. Πού είναι το πρόβλημα;  Το Κοινοβούλιο είχε καταργήσει την «μαγεία» χροοοόνια πριν ως έγκλημα και από το 1735 – σύμφωνα με τον νέο νόμο – ήταν έγκλημα να κατηγορήσει κάποιος, κάποιον για μαγεία! Ίσως οι σεναριογράφοι να ταξιδέψουν κάποτε πίσω στο χρόνο για να διορθώσουν το λάθος τους;

5. Οι Τυδώρ

Η σειρά «Tudors» επικεντρώνεται στη ζωή και τα ειδύλλια του νεαρού βασιλιά Ερρίκου του Η’, τον οποίο παρουσιάζει νέο, ελκυστικό και όμορφο… Χμμμ.

Ο νεαρός Ερρίκος ήταν διάσημος για το ύψος του 1.50 με τα χέρια στην ανάταση και ήταν παχουλός και ασχημούλης. Λεπτομέρειες… Ο Ερρίκος Η’ δεν παντρεύτηκε την Άννα Μπολέιν πριν τα σαράντα του. Στη σειρά όταν την παντρεύεται μοιάζει να είναι στα 20 του, μέχρι να γεράσει απότομα στην τέταρτη σεζόν!
Όσο για το γεγονός ότι τον ενσάρκωσε ο γοητευτικός, λεπτός και αρρενωπός ηθοποιός Rhys Meyers, θα πούμε ότι όποιος έχει δει ένα πορτρέτο του μεταγενέστερου Ερρίκου του Η’ καταλαβαίνει ότι η επιλογή δεν είναι μόνο ιστορικά ανακριβής, αλλά τείνει το χέρι και προς την κωμωδία… Ίσως ο προϋπολογισμός της σειράς δεν επέτρεπε XXL βασιλικά ρούχα…

6. Βικτώρια

Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι η ηθοποιός Jenna Coleman δεν είναι και κοντά στην εικόνα που έχουμε για τη βασίλισσα Βικτώρια. Η ζάχαρη ήταν αρκετά διαδεδομένη στη Βικτωριανή Βρετανία, όχι όμως και οι οδοντίατροι… Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα στόματα στην εποχή της Βικτώριας θύμιζαν αποχωρητήρια…

Κάθε σειρά που διατείνεται ότι είναι μια ακριβής απεικόνιση της Βικτωριανής Βρετανίας θα πρέπει να είναι γεμάτη με ξεμαλλιασμένες καστανές κυρίες που έτσι και άνοιγαν τα στόματά τους θα ήταν σαν να παρακολουθείς ταινία τρόμου…

7. Time After Time

Εντάξει, εντάξει το γνωρίζουμε ότι αυτή η σειρά δεν είναι ένα παραδοσιακό ιστορικό δράμα, αλλά η ανακρίβεια είναι πολύ δυνατή για να την αφήσουμε έξω. Οι αστοχίες στο «Time After Time» έχουν να κάνουν με τη μία φορά που ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης χρησιμοποίησε τη χρονομηχανή του H.G. Wells για να ταξιδέψει στο 2017.
Ωστόσο, δεν έχουμε πρόβλημα με αυτήν την πτυχή, επειδή είναι μια πολύ ακριβής περιγραφή ενός γεγονότος που σίγουρα συνέβη…

Ωστόσο, όταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης φτάνει στο μέλλον, εκπλήσσεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι στη Νέα Υόρκη μπορούν να αγοράσουν όπλα. Όταν αυτό θα ήταν πιο εύκολο να το κάνετε στο Λονδίνο το 1893!
Οι άδειες για την αγορά όπλων δεν υπήρχαν μέχρι το 1903, οπότε, αν μη τι άλλο, θα ήταν πολύ πιο κάτι τέτοιο δύσκολο το 2017. Α, και προσθέστε το γεγονός ότι ο Τζακ προτιμούσε τα μαχαίρια από τα πιστόλια (εξ ου και το Αντεροβγάλτης και όχι το Πυροβολητής. Αυτά με τις σειρές και πάμε στις ταινίες.

8. Ερωτευμένος Σαίξπηρ

Στον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ», ταινία βραβευμένη με Όσκαρ, οι ηθοποιοί πίνουν μπύρα από μοντέρνα ποτήρια και η βασίλισσα παρακολουθεί μια δημόσια παράσταση, κάτι αδιανόητο για την εποχή! Προσθέστε σε αυτό και ότι τα θέατρα είχαν κλείσει ούτως ή άλλως τις τελευταίες μέρες της επιδημίας της βουβωνικής πανώλης και έχετε έναν αρκετά αδύνατο σενάριο ανακριβειών.

Όμως η ταινία είχε δημιουργηθεί σε ένα εναλλακτικό σύμπαν και η έμπνευση του Σαίξπηρ για το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» αντικατοπτρίζει τη δική του οπτική στην απαγορευμένη αγάπη. Ευτυχώς, ο σεναριογράφος Marc Norman ποτέ δεν προσποιήθηκε ότι η ταινία είχε τις ρίζες της στην πραγματικότητα.

9. Ο Μονομάχος

Μια ακόμα βραβευμένη ταινία βραβευμένη με Όσκαρ: Ο «Μονομάχος» είναι ένα επικό ιστορικό δράμα σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ, με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου ως τον ρωμαίο στρατηγό, Maximus Decimus Meridius. Ο Μάξιμος πέφτει σε δυσμένεια και από στρατηγός γίνεται σκλάβος και κερδίζει την αναγνώριση και τον σεβασμό μαχόμενος πιά ως μονομάχος. Ενώ είχαν προσληφθεί αρκετοί ιστορικοί ως σύμβουλοι για την ιστορική ακρίβεια της ταινίας, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι κάποιος έφυγε διαμαρτυρόμενος για αυθαίρετες αλλαγές στο σενάριο.

Κάποιοι από τους χαρακτήρες που κινούνται γύρω από το Μάξιμους είναι ιστορικά πρόσωπα, αν και τα γεγονότα παρουσιάζονται θολωμένα. Στην ταινία, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος σκοτώνεται από τον γιο του Κόμοδο, ενώ στην πραγματικότητα πέθανε από ανεμοβλογιά! Σχετικά με τη σκανδαλώδη ζωή, τις αιμομικτικές σχέσεις και την ανατριχιαστική προσωπικότητα του Κόμοδου από τον Χοακίν Φίνιξ, τα ιστορικά αρχεία έχουν καταγράψει ότι δεν ήταν κάτι τέτοιο. Το αντίθετο μάλιστα: ήταν ένας δημοφιλής ηγέτης που βασίλεψε πάνω από μια δεκαετία. Αγωνίστηκε σε μονομαχία, αλλά δεν δολοφονήθηκε ποτέ στην αρένα. Στην πραγματικότητα στραγγαλίστηκε στο μπάνιο από τον σύντροφο – εραστή του Νάρκισσο.

10. ΑPOCALYPTO

Η ταινία του Μελ Γκίμπσον μας ταξιδεύει στο βασίλειο των Μάγια μπροστά λίγο πριν τον αφανισμό του. Οι ηγέτες τους επιμένουν ότι το κλειδί για την επιβίωση είναι η οικοδόμηση περισσότερων ναών και η προσφορά στους θεούς ανθρωποθυσιών. Ο Jaguar Paw (Rudy Youngblood), ένας από τους άνδρες που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν για θυσία, τρέχει για να αποφύγει τον θάνατο.

Η χρήση της αυθεντικής αρχαίας γλώσσας των Μάγια σε όλη τη διάρκεια της ταινίας δίνει μια αίσθηση αυθεντικότητας, που δεν όμως δεν κινείται μέσα σε πραγματικό ιστορικό της πλαίσιο.
Οι Μάγια, στην ταινία, παρουσιάστηκαν ως ριζοσπαστικοί άγριοι, κάτι που είναι πιο κοντά στους Αζτέκους. Οι Μάγια ήταν ένας ειρηνικός λαός. Οι Μάγια επίσης πολύ σπάνια έκαναν ανθρωποθυσίες. Επιπλέον, η ταινία τελειώνει με την άφιξη των Ισπανών, Κονκισταδόρες, κάτι που συνέβη στο Μεξικό 400 χρόνια μετά την κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια. «Έλα ταινία είναι», θα πείτε. Ναι, αλλά ιστορική, ανιστόρητη!

11. Braveheart

Κι εδώ έχουμε σκηνοθέτη τον Μελ Γκίμπσον. Το «Braveheart» ακολουθεί τα βαθιά χνάρια του Γουίλιαμ Γουάλας, του Σκωτσέζου πολεμιστή του 13ου αιώνα, ο οποίος ξεκινά μια εξέγερση εναντίον του βασιλιά Εδουάρδου Α’ της Αγγλίας. Η ταινία μεταβάλει το χρονικό της πλαίσιο σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι ηλικίες των πραγματικών ιστορικών προσώπων δεν ευθυγραμμίζονται. Οι ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει και τις σκηνές μάχης της ταινίας, όπου απεικονίζει στρατούς που τυχαία έρχονται αντιμέτωποι με τον εχθρό και όχι σε τακτικό πόλεμο. Τα περίφημα κιλτ, δε, που κάνουν τους Σκωτσέζους να ξεχωρίζουν από τους Άγγλους αντιπάλους τους τα φορούσαν περίπου 300 χρόνια νωρίτερα. Κάτι σαν αύριο ο ελληνικός στρατός να κληθεί σε πόλεμο φορώντας φουστανέλες

Η μεγαλύτερη ανακρίβεια όμως έχει να κάνει με το ερωτικό ειδύλλιο του Γουάλας. Στην ταινία, ο Γουάλας σαγηνεύει τη σύζυγο του Βασιλιά Εδουάρδου Β’ της Γαλλίας, την Ισαβέλλα και το παιδί της ερωτικής τους συνεύρεσης ήταν ο Εδουάρδος Γ’. Σύμφωνα με τα ιστορικά βιβλία, η Ισαβέλλα ήταν μόλις 3 ετών στη μάχη του Φάλκιρκ και ο Εδουάρδος Γ’ δεν γεννήθηκε παρά μόνο 7 χρόνια μετά το θάνατο του Γουάλας. Και το κερασάκι στην τούρτα: Θυμόσαστε τη μάχη του Sterling Bridge που απεικονίζεται στην ταινία; Γέφυρα δεν υπήρχε ποτέ εκεί!

12. Περλ Χάρμπορ

Η κινηματογραφική αφήγηση του Μάικλ Μπέι για την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ δεν έχει πολλά κοινά με την πραγματικότητα, εκτός από το γεγονός ότι η Ιαπωνία βομβάρδισε τη βάση των Ηνωμένων Πολιτειών το 1941. Η ταινία ακολουθεί φανταστικούς χαρακτήρες Ντάνι και Ρέιφ, οι οποίοι βρίσκονται στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Τους βλέπουμε τους να ανεβαίνουν στα αεροπλάνα για να καταρρίψουν τους εχθρούς. Βγαίνουν στη μάχη πριν σταλούν να βομβαρδίσουν το Τόκιο!

Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι ελάχιστοι ιάπωνες πιλότοι καταρρίφθηκαν, ενώ στην ταινία ο αριθμός τους είναι πολύ πάνω από 20. Επίσης, πιλότοι μαχητικών δεν ταξίδεψαν ποτέ στο Τόκιο για να βομβαρδίσουν στόχους. Επιπλέον, ο Ρέιφ δεν είναι μόνο ένας πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, αλλά και καλά εκπαιδευμένος στην αρχαία τέχνη του Origami. Το Origami ανακαλύφθηκε από τα ξένα στρατεύματα μετά τον πόλεμο. Όλα αυτά βέβαια είναι πταίσματα σε σύγκριση με τη στιγμή που ο Πρόεδρος Ρούσβελτ σηκώνεται από το αναπηρικό του καροτσάκι για να κάνει μια δραματική ομιλία. Ο Ρούσβελτ ήτα παραπληγικός!

13. Argo

Σε σκηνοθεσία και στον βασικό ρόλο τον Μπεν Άφλεκ, η ταινία του 2013 που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινία και Σεναρίου παρουσιάζει έναν μυστικό πράκτορα της CIA που μεταμφιέστηκε ως παραγωγός του Χόλιγουντ για να σώσει 6 Αμερικανούς στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1980. Η προσβλητική απεικόνιση των Ιρανών ως φανατικών γενειοφόρων ήταν μόνο η αρχή. Ουσιαστικά καμία από τις πιο έντονες στιγμές της ταινίας δεν συνέβη ποτέ.
Ένα σημαντικό σημείο στην ταινία είναι η διαφωνίας της αμερικανικής κυβέρνησης στο σχέδιο του μυστικού πράκτορα για το κινηματογραφικό συνεργείο. Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Στην πραγματικότητα, επελέγη η περίπτωση του κινηματογραφικού συνεργείου κινηματογράφου από τις 3 εναλλακτικές που προσέφερε η CIA. Η εκδοχή των γεγονότων του Άφλεκ βλέπει το συνεργείο του να λιντσάρεται από ομάδα Ιρανών στο Μεγάλο Παζάρι της Τεχεράνης.

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συνέβη ποτέ, κυρίως επειδή δεν πήγαν ποτέ εκεί. Μια άλλη ένταση προκαλείται όταν τα αεροπορικά τους εισιτήρια ακυρώνονται και επιβεβαιώνεται αργότερα, όπου η πραγματική σύζυγος του Καναδού πρεσβευτή προ-αγόρασε προσωπικά εισιτήρια. Μιλώντας για την καναδική αρωγή, ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αναγνώρισε ότι «το 90% της βοήθειας στις ιδέες και στο σχέδιο ήταν καναδικές». Η Νέα Ζηλανδία βοήθησε επίσης, αλλά η ταινία αποδίδει όλα τα εύσημα στις ΗΠΑ.

Δεν προέκυψε ποτέ ανάκριση και σίγουρα δεν έγινε το τελευταίο κυνηγητό στον διάδρομο του αεροδρομίου με τρελαμένους Ιρανούς να πυροβολούν με αυτόματα όπλα. Ένας από τους διπλωμάτες που έζησαν την ιστορία, τόνισε πως η ψεύτικη ιστορία του εξωφύλλου της CIA «δεν υπήρξε ποτέ και κατά κάποιο τρόπο αποδείχθηκε άσχετη».

Αυτά και όταν την επόμενη φορά παρακολουθήσετε ταινία ιστορικού περιεχομένου, δώστε σημασία στη λεπτομέρεια.

ethnos

Δες επίσης

Η Νία Βαρντάλος «τα ‘σπασε» σε συναυλία του Νίκου Βέρτη στο Λος Άντζελες

Μια κυρία (Νία Βαρντάλος) στα μπουζούκια όπου τραγούδησε ο Νίκος Βέρτης. Ο Νίκος Βέρτης, πήρε το ...