Ο Μοναχός Νικήτας ο Αγιορείτης, περίφημος μάγειρα στο Άγιον Όρος, ασκητεύει στο κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας το οποίο κτίστηκε το 1518 και υπάγεται στην Μονή Κουτλουμουσίου. Έχει αναλάβει το του μάγειρα εδώ και 17 χρόνια στο Αγ. Όρος, έχοντας μυηθεί στα μυστικά της μακραίωνης Αγιορείτικης μαγειρικής τέχνης από τους παλαιούς πατέρες, οι οποίοι την εμπλούτισαν και την εξέλιξαν παράλληλα από τις επιρροές που είχαν από τον τόπο καταγωγής του ο καθένας.
Ένα ιδιαίτερο μέρος της Αγιορείτικης ιεροτελεστίας του μαγειρέματος -που ξεκινά πάντα με προσευχή- είναι το μαγείρεμα στα ξύλα που θυμίζει έντονα -όπως τόνισε ο π. Νικήτας- τα φαγητά των γιαγιάδων και των παππούδων μας. “Έχει μεγάλη σημασία από το πως θα ανάψεις τα ξύλα, μέχρι πως θα κρατήσεις τη φωτιά”, μας λέει ο π. Νικήτας. Ανάλογα με το φαγητό η φωτιά κανονίζεται (όπως και το τι ξύλα θα χρησιμοποιηθούν) για μαγείρεμα σε έντονη φωτιά (με χοντρά ξύλα) ή θρακιά. “Μαγειρεύουμε επίσης σε στόφες τα φουρνιστά, όπου ψήνουμε και το ψωμί.”
Στο κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας όπου ασκητεύει ο ίδιος (απέχει περίπου 2 χλμ από τις Καρυές) έχοντας το διακόνημα του μάγειρα αλλά και του ψαρά (η θάλασσα απέχει 1-2χλμ, όπου πηγαίνει και ψαρεύει με τον παραδοσιακό τρόπο, φτιάχνει μέχρι και τα κεράσματα “λακέρδα” , “γαύρο”, “χταπόδι” κλπ τα οποία συνοδεύουν το τσίπουρο που προσφέρεται στους επισκέπτες του κελιού.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την γαριδόσουπα του μοναχού Νικήτα είναι:
Μισό κιλό γαρίδες μέτριες,
4 πατάτες,
5 καρότα
1 κρασοπότηρο λάδι,
μια κουταλιά βούτυρο,
2 κουταλιά σούπας μανέστρα,
ψιλοκομμένο άνηθο,
μισό κρασοπότηρο λεμόνι,
μαύρο πιπέρι.
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις κόβουμε φέτες.
Τις βράζουμε και κρατάμε το ζουμί για τη συνέχεια.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τις 4 πατάτες και τα 5 καρότα, τα οποία αφού βράσουν τα λιώνουμε στο μπλέντερ.
Έπειτα βάζουμε τις γαρίδες στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το ζουμί τους (για πρόσθετο πιο νόστιμο ζουμί βράζουμε ξεχωριστά τα κεφάλια και τα τσόφλια από τις γαρίδες, βάζοντας τα στο μίξερ με νερό για να βγάλουν κι άλλο ζουμί.)
Αφού τα σουρώσουμε καλά ρίχνουμε και αυτό το ζουμί στην κατσαρόλα μαζί με το ένα κρασοπότηρο λάδι, τη μία κουταλιά βούτυρο. Όταν αρχίσει και χυλώνει προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας μανέστρα και 1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο. Και στο τέλος, λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το μισό κρασοπότηρο λεμόνι.
Τέλος το σερβίρουμε ρίχνοντας ψιλοκομμένο μαύρο πιπέρι και είναι έτοιμο.
Πηγή:mounathos-eshop.com