Όσο το τέταρτο κύμα Covid-19 φουντώνει και εξαπλώνεται τόσο περισσότερες χώρες αρχίζουν να παίρνουν πιο σκληρή στάση απέναντι σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Από το να επιβάλλουν lockdown ή περιοριστικά μέτρα διαφόρων εντάσεων μόνο για τους ανεμβολίαστους, μέχρι να τους αναγκάσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος των υπηρεσιών περίθαλψης από νόσηση σε Covid-19, τα οποία αποτελούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μέτρα που στοχεύουν σε όσους ακόμα και τώρα αρνούνται να προβούν σε εμβολιασμό.
Αυστρία: Lockdown για ανεμβολίαστους
Η χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη ενδέχεται να ανακοινώσει σύντομα ένα εθνικό lockdown για τους μη εμβολιασμένους ή όσους δεν έχουν αναρρώσει πρόσφατα από την ασθένεια, σύμφωνα με τον καγκελάριο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Η επαρχία της Άνω Αυστρίας που έχει πληγεί περισσότερο, και που βρίσκεται μεταξύ των συνόρων της Γερμανίας και της Τσεχίας, σχεδιάζει να εφαρμόσει το μέτρο αυτό από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για δουλειά και για αγορά βασικών αγαθών.
Σιγκαπούρη: Οι ανεμβολίαστοι νοσούντες θα πληρώνουν
Στη Σιγκαπούρη, όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν τους θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα νοσηλείας εάν κολλήσουν με κορωνοϊό. Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες και παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν ακόμα και 18.460 δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας.
Λετονία: «Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους βουλευτές
Το κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε την Παρασκευή μια νέα περιοριστική διάταξη που απαγορεύει σε ανεμβολίαστους βουλευτές να συμμετέχουν στις εργασίες της βουλής και να ψηφίζουν νομοσχέδια, προσθέτοντας ένα ακόμα μέτρο καταστολής στο κίνημα των αρνητών του εμβολιασμού.
Η Λετονία, η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που επέβαλε εκ νέου lockdown αυτό το φθινόπωρο καθώς η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας της.
Συνολικά εννέα βουλευτές έχουν αρνηθεί να κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Η Λετονία, όπου ζουν 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει καταγράψει 236.765 κρούσματα και 3.646 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό από την έναρξη της πανδημίας.
Λιθουανία: Εμβόλιο με μπόνους… 100 ευρώ
Πολλές χώρες στην Ευρώπη – ανάμεσά τους και η Ελλάδα- απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια. Ωστόσο η Λιθουανία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Οι πολίτες άνω των 16 ετών πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικά ανοσίας Covid για να εισέλθουν σε οποιοδήποτε εστιατόριο ή καφετέρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, ή άλλους δημόσιους κλειστούς χώρους ή εκδηλώσεις. Το μέτρο θα γίνει πιο αυστηρό από τα τέλη Δεκεμβρίου και θα ισχύει για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να δελεάσει με μπόνους εμβολιασμού ύψους 100 ευρώ άτομα άνω των 75 ετών που θα αποφασίσουν να κάνουν τις δύο δόσεις μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου ή που θα προβούν σε αναμνηστική δόση πριν από τις 31 Μαρτίου.
Εσθονία: Ερχονται απολύσεις
Πολλοί δημόσιοι φορείς στην Εσθονία έθεσαν το δίλημμα στους εργαζόμενους του εμβολιασμού ή της απόλυσης. Πενήντα μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι της αστυνομίας και της υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης κατέθεσαν μήνυση κατά της υπηρεσίας τους και την Πέμπτη ένα δικαστήριο τους δικαίωσε προσωρινά.
Η Εσθονία απαιτεί επίσης πιστοποιητικά εμβολιασμού σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια και γυμναστήρια, ενώ τα αρνητικά τεστ δεν γίνονται πλέον αποδεκτά.
Ουκρανία: Άδεια άνευ αποδοχών για ανεμβολίαστους δασκάλους
Στην Ουκρανία, δάσκαλοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών από τις αρχές αυτής της εβδομάδας. Εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο εάν το 100% του προσωπικού τους έχει εμβολιαστεί. Ενώ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα είναι διαθέσιμα μόνο για εμβολιασμένα άτομα.
ΗΠΑ: Νέα μέτρα για μεγάλους εργοδότες ιδιωτικού τομέα
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο μέτρο έκτακτης ανάγκης που αναγκάζει τους μεγάλους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή επίδειξη τεστ κορωνοϊού ανά τακτά διαστήματα. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα ισχύει για εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους και όρισε προθεσμία εφαρμογής του έως τις 4 Ιανουαρίου. Η μη συμμόρφωση μπορεί να προκαλέσει πρόστιμα έως και 136.000 δολάρια.
OT