Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Συγκινητική εκδήλωση για τον Κώστα Βίρβο στα Τρίκαλα ΦΩΤΟ

Συγκινητική εκδήλωση για τον Κώστα Βίρβο στα Τρίκαλα ΦΩΤΟ

Μια συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στη μνήμη του κορυφαίου και αξέχαστου Τρικαλινού στιχουργού Κώστα Βίρβου, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων.
Οπως κατέγραψε το trikaladay τοπρωί τελέστηκε το 40ημερο μνημόσυνο του Κώστα Βίρβου στον Ι. Ναό Παναγίας Επίσκεψης παρουσία της οικογένειας του και αρκετών Τρικαλινών.
Στη συνέχεια μέσω της οδού που φέρει το όνομα του μεγάλου δημιουργού οι συμμετέχοντες ανέβηκαν στο Φρούριο.
Εκεί μίλησαν οι δυο του κόρες Μαρία και Αναστασία, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Τρικάλων Δημ. Παπαστεργίου και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γ. Tσίγκας.
Η ομιλία για τη ζωή και το έργου του Κώστα Βίρβου έγινε από τον πρόεδρο του ΦΙΛΟΣ Θεοδ. Νημά, ενώ προβλήθηκε βίντεο και ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα μα αγαπημένα τραγούδια tου.

Η Ομιλία του Θεόδωρου Νημά

Κύριε Δήμαρχε, Αξιότιμη Οικογένεια Βίρβου, Κυρίες και Κύριοι,

Με πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων τιμάται σήμερα η μνήμη του μεγάλου Τρικαλινού λαϊκού στιχουργού και ποιητή Κώστα Βίρβου και εκφράζεται, και μεταθανατίως, η εκτίμηση και η ευγνωμοσύνη των συμπατριωτών του για όσα εκείνος πρόσφερε με το πλούσιο έργο του στην γενέτειρά του, τα Τρίκαλα.
Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ., τον Απρίλιο του 1990, είχε απονείμει στον Κώστα Βίρβο το «Βραβείο Φιλίας Τρικάλων» σε ειδική εκδήλωση, στην οποία είχα την τιμή ως πρόεδρος του συνδέσμου να αναφερθώ εκτενώς για στο έργο του, ενώ σήμερα, μετά από 25 χρόνια, υπό διαφορετικές συνθήκες, και μετά από πρόταση του αν-τιδημάρχου Τρικκαίων κ. Κυρίτση, ανέλαβα να ξαναπαρουσιάσω τον τιμώμενο φίλο και συμπατριώτη, χωρίς εκείνος να βρίσκεται ανάμεσά μας.
Όμως ο Κώστας Βίρβος με το υπέροχο και πλούσιο έργο που μας άφησε, τα χιλιάδες τραγούδια του, τα οποία τραγουδιούνται σε χαρές και λύπες, θα μείνει αθάνατος.
Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 29 Μαρτίου 1926 όπου φοί-τησε στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Το 1943 έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην Πάντειο Σχολή, την οποία και τελείωσε. Αργότερα γράφτηκε και στη Νο-μική, την οποία εγκατέλειψε στα πτυχιακά. Από το 1954 υπηρέτησε ως δημόσι-ος υπάλληλος στο Υπουργείο Οικονομικών, από όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1985 με τον βαθμό τού Διευθυντού Α΄. Ευτύχησε να δημιουργήσει οικογένεια και να χαρεί πέντε εγγόνια από τις δύο κόρες του.
Τον Αύγουστο του 1943 ευρισκόμενος στην Αθήνα οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση / ΕΠΟΝ. Τον Μάρτιο του 1944 συνελήφθη την ώρα που έγραφε συνθήματα στους τοίχους και μεταφέρθηκε στην Ειδική Ασφάλεια, όπου βασα-νίστηκε απάνθρωπα. Στις 12 Ιουνίου 1944 κατάφερε να αποφυλακιστεί και ύσ-τερα από πολλές περιπέτειες έφτασε στο Γοργογύρι του Κόζιακα και παρουσι-άστηκε στην εκεί οργάνωση του ΕΑΜ. Από εκεί εστάλη στο χωριό Λιόπρασο των Χασίων. Όλη εκείνη η πολυτάραχη και δύσκολη ζωή στα μαύρα χρόνια της Κατοχής του άφησε συναρπαστικές μνήμες, οι οποίες τον βοήθησαν να γράψει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του.
Ο Βίρβος έγραψε πάνω από 2.000 τραγούδια όλων των κατηγοριών (μάγκικα, ρεμπέτικα, κοινωνικοπολιτικά, -κυρίως τέτοια-, «έντεχνα» και ποικίλα άλλα. Έχει αποκληθεί «στιχουργός εφ’ όλης της ύλης». Στίχους του μελοποίησαν πολλοί μεγάλοι συνθέτες και τραγούδησαν σπουδαίοι ερμηνευτές.
Η θεματολογία των τραγουδιών του Βίρβου «δεν περιορίζεται στον έρωτα, στη μάνα, στην κοινωνική -χωρίς εξήγηση- αδικία, αλλά προχωρά πιο πέρα και πιο βαθιά, γίνεται και τραγούδι πολιτικό. Καταγράφει ό,τι γίνεται γύρω του αλλά συγχρόνως το ερμηνεύει».
Οι μεγάλες στιγμές της ζωής του αλλά και του Έθνους θα τον συγκλονίσουν. Η Κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος εμπνέουν μεγάλο μέρος από το έργο του. Αλλά και τα καθημερινά προβλήματα και οι μικροχαρές του απλού λαού, το δράμα των πολιτικών προσφύγων, η γραφειοκρατία, η μετανάστευση και οι εμ-πειρίες του από την παιδική ηλικία, που πέρασε στα Τρίκαλα, θα βρουν την τέ-λεια έκφρασή τους μέσα στους λιτούς και αδρούς στίχους του Κώστα Βίρβου. Η ζωή του μεσοπολέμου στη Θεσσαλία αλλά και η εποχή του αγροτικού κινή-ματος, η πρώτη βιωμένη, η δεύτερη περισσότερο γνωστή από ακούσματα και διαβάσματα, αποθηκεύει μέσα του τεράστιο υλικό, το οποίο σε κάποια στιγμή εξωτερικεύεται στη θαυμάσια δημιουργία του «Θεσσαλικού Κύκλου», ο ο-ποίος αποτελεί την καλύτερη ίσως μέχρι σήμερα ηθογραφική και ψυχογραφική μουσική λαϊκή σύνθεση, αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο. Έχω την αίσθηση ότι με το έργο του αυτό ο Βίρβος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας ιδιότυπος ιστορικός και λαογράφος της Θεσσαλίας.
Σε ηλικία 21 ετών ο Βίρβος έγραψε το πρώτο του τραγούδι, με τίτλο «Ο Φαντάρος», που μελοποιήθηκε στα τέλη του 1947 από τον αείμνηστο μεγάλο συμπατριώτη μας, επίσης, συνθέτη Απόστολο Καλδάρα. Το πρώτο όμως δισ-κογραφημένο τραγούδι του, που το μελοποίησε πάλι ο Καλδάρας, είναι το «Θα το ’βρεις από άλλη», το οποίο κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1948/49. Η αρχή είχε γίνει. Από εδώ και πέρα το ένα διαδέχεται το άλλο και γίνονται επιτυχίες.
Στη δεκαετία του 1950 έγραψε αρκετά τραγούδια που τον καθιέρωσαν ως έναν σπουδαίο στιχουργό. Η περίφημη «Ζαΐρα» (Τσιτσάνης 1954) είναι αυτής της περιόδου, καθώς και το «Λίγα ψίχουλα αγάπης» (Τζουαννάκος 1958).
Το 1961 το τραγούδι του «Κοιμήσου, αγγελούδι μου» συμπεριλαμβάνεται στον μεγάλο δίσκο του Μίκη Θεοδωράκη «Του Νεκρού Αδελφού».
Στη δεκαετία του 1960 τα τραγούδια του Βίρβου κυριαρχούν και τραγουδιο-ύνται από όλους. Ενδεικτικά αναφέρουμε: το «Μια γυναίκα πέρασε» (Λειβά-δης 1961), το «Φύγε κι άσε με» (Γαβαλάς 1962), το «Μια παλιά ιστορία» (Καζαντζίδης 1963), «Τα Χρυσά κλειδιά» (Δερβενιώτης 1968), το «Στου Μπελαμή το ουζερί» (Μπιθικώτσης 1969) κ.ά.
Το σερί των επιτυχιών συνεχίζεται και στη δεκαετία του 1970. Το 1971 κυκ-λοφορεί και το στα Τρίκαλα αναφερόμενο τραγούδι «Του κάστρου το Ρολόι» με μουσική Θ. Δερβενιώτη:
«Βαρειά χτυπά στην πόλη μας του κάστρου το ρολόι,
λες και μετράει της ψυχής τη μαύρη ερημιά, … ».
Το 1976 έχει μια νέα συνεργασία με τον Β. Τσιτσάνη στο ηρωικό τραγούδι «Της Γερακίνας γιος». Ακολούθησε το «Τρικαλινό μου άστρο» (Δερβε-νιώτης 1977).
Ο Βίρβος έγραψε ακόμα σπουδαία τραγούδια για την μετανάστευση, η οποία είχε πάρει μορφή επιδημίας στη δεκαετία του 1960, όπως το «Στις φάμπρικες της Γερμανίας» (1960), «Το Διαβατήριο» (1964), «Το τρένο της Γερμανίας-Αθηνών» (1964) κ.ά. Έγραψε επίσης τραγούδια για τον Κυπριακό Αγώνα.
Εκείνο όμως το έργο, στο οποίο εξυμνείται το αδούλωτο πνεύμα των Ελλή-νων, είναι η «Καταχνιά», που αν και κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, εντούτοις περιέχει τα παλαιότερα τραγούδια του Βίρβου, που γράφτηκαν στα χρόνια της Κατοχής. Την μουσική της «Καταχνιάς» συνέθεσε ο Χρ. Λεοντής και τα τραγούδια ερμήνευσαν ο Στ. Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα και η Χορωδία της Κορίνθου. Το τραγούδι «Πείνα» θυμίζει την ανάλογη σκηνή από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διον. Σολωμού. Γενικά στην ενότητα της «Καταχνιάς» υπάρχουν στίχοι που θα μπορούσαν να παραβληθούν με μερικούς απ’ τους καλύτερους της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Με τους «Νεκρικούς Διαλόγους», έργο βασισμένο στο αντίστοιχο του Λου-κιανού, ο Βίρβος αξιοποιεί ακόμα και τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων.
Να θυμηθούμε, τέλος, ότι το 1998, με αφορμή τα πενήντα χρόνια του Βίρβου στο λαϊκό τραγούδι, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων, επί Νομάρχου Στέφανου Πατραμάνη, ηχογράφησε και κυκλοφόρησε ένα CD με το τρικαλινού ενδιαφέροντος έργο του «Πράσινα Βουνά και Χρυσαφένιοι Κάμποι», το οπο-ίο ερμήνευσε η Χορωδία Τρικάλων υπό την διεύθυνση της Τασίας Κασιώλα. Το έργο αυτό συνοδευόταν από σχετικό Λεύκωμα.
Κυρίες και Κύριοι,
ο συμπατριώτης μας Κώστας Βίρβος υπήρξε ένας μεγάλος λαϊκός ποιητής και στιχουργός, αλλά και ένας σπουδαίος δάσκαλος, που πάνω απ’ όλα πίστευε στον άνθρωπο, στην Ελλάδα και στις μεγάλες αξίες της φυλής μας. «Ο Βίρβος υπήρξε ο βάρδος των απλών και ταπεινών ανθρώπων, των απλών και συγκεκριμένων πραγμάτων, των αξιοπρεπών και φιλάνθρωπων συμπεριφορών», έγραψε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Η προσφορά του στο λαϊκό τραγούδι και η συμβολή του στην προβολή των Τρικάλων μέσα από το έργο του είναι αναμ-φισβήτητη. Επομένως οποιαδήποτε τιμή τού αποδίδεται, ιδιαίτερα από τους συμπατριώτες του, τού αξίζει και με το παραπάνω.
Σας ευχαριστώ.

Δες επίσης

JAZZ NOIR At Christmas την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου στο μουσικό στέκι Ανδρομέδα

Οι Jazz Noir σας προσκαλούν στην “Ανδρομεδα” την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου στις 10μ.μ. σε μια ...

Αφήστε μια απάντηση