Η πρόσφατη κοινή δήλωση του προέδρου του Tμήματος Ιατρικής, καθηγητή Αθανάσιου Δ. Γιαννούκα και της διευθύντριας του Εργαστηρίου Aνατομίας, Καθηγήτριας Αικατερίνης Βάσιου, με αφορμή τη δωρεά του σώματος της Ρίτσας Μπεσιμέα για τις ανάγκες της Ιατρικής Σχολής ανέδειξε τη μοναδικότητα της προφοράς στην επιστήμη, αλλά και -εμμέσως πλην σαφώς- το μεγάλο πρόβλημα της εξεύρεσής σωμάτων για την εκπαίδευση των υποψήφιων γιατρών σε «πραγματικές» συνθήκες. Η έλλειψη πτωμάτων για την άσκηση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής στην Ανατομία, συμφώνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», αποτελεί μείζον πρόβλημα για το σύνολο των Πανεπιστημίων της χώρας, συνεπώς και για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Ιατρική Σχολή του οποίου αναζητά λύσεις ακόμη και με καμπάνιες με στόχο την αύξηση των δωρητών σωμάτων.
Ενδεικτικό της σπανιότητας της δωρεάς σώματος αποτελεί το γεγονός ότι το σώμα της Ρίτσας Μπετσιμέα είναι το έκτο κατά σειρά σώμα που θα διαχειριστεί η Ιατρική Σχολή από το 2008 στις σημερινές της εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση ενός πτώματος – από τα έξι πτώματα τα δύο αφορούν Aθηναίους και τα υπόλοιπα 4 Λαρισαίους.
«Η εξεύρεση πτωμάτων για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών μας είναι ένα δύσκολο πρόβλημα» υποστηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Ανατομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Aρης Ζιμπής, εξηγώντας ότι το κρίσιμο σημείο είναι η συνήθως αρνητική στάση της οικογένειας όταν συμβεί το μοιραίο, ακόμη και αν ο άνθρωπός τους είναι δωρητής σώματος «Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση της επιθυμίας κάποιου να δωρίσει το σώμα του απαιτείται η συναίνεση της οικογένειας καθώς η επιθυμία δεν είναι δεσμευτική και εναπόκειται στην οικογένεια αν θα την κάνει αποδεκτή. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούμε να κινήσουμε τη διαδικασία διεκδίκησή του πτώματος» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης πτωμάτων η Ιατρική Σχολή υλοποιεί κατά χρονικά διαστήματα καμπάνιες «από στόμα σε στόμα» σε ομάδες πληθυσμού, που δεν απορρίπτουν για διάφορους λόγους ρητά και κατηγορηματικά την ιδέα, για την αύξηση του αριθμού των δωρητών σώματος. Από τις συγκεκριμένες καμπάνιες συμπληρώθηκαν είτε από μεμονωμένους συμπολίτες, είτε ομαδικά σχεδόν 30 αιτήσεις δωρεάς σώματος, πολλές από τις οποίες τελικώς δεν θα υλοποιηθούν.