Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Χωρίς κρέας – Επτά vegetarian μακαρονάδες για χορτοφαγικές απολαύσεις

Χωρίς κρέας – Επτά vegetarian μακαρονάδες για χορτοφαγικές απολαύσεις

Η μακαρoνάδα είναι το μεγάλο πάθος αρκετών και όχι άδικα. Mε τη σωστή συνταγή παραμένει γευστικός παράδεισος χωρίς να χρειαστεί το κρέας, τα πουλερικά ή τα θαλασσινά για να νοστιμίσει.

Κλιματική κρίση, αλλά και οι συμβουλές των διατροφολόγων, κάνουν όλο και πιο πλατιά μερίδα του κόσμου να συμμερίζεται το αίτημα για μια πιο plant-based διατροφή – δηλαδή για μια πιο υγιεινή διατροφή που να βασίζεται περισσότερο σε τροφές φυτικές, που περιλαμβάνουν περισσότερα λαχανικά, δημητριακά, φρούτα, όσπρια, καρπούς, σπόρους και φρούτα και λιγότερο ή καθόλου κρέας, κοτόπουλο, ψάρι.

Ανακαλύψτε μια σειρά από λαχταριστές μακαρονάδες με έμφαση σε φυτικά υλικά, κάποιες από τις οποίες είναι κατάλληλες και για vegan διατροφή ή νηστεία, ενώ άλλες είναι φιλικές σε όσους και όσες ακολουθούν vegetarian διατροφή με κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων.

1. Συνταγή για μακαρονάδα με σάλτσα καρύδι-ανθότυρο

Υλικά: 500 γρ. σπαγγέτι, 90 γρ. καρυδόψιχα, 1 1/2 σκελίδα σκόρδο, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 250 γρ. ανθότυρο, 80 γρ. παρμεζάνα, μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: 1. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα καρύδια, το σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε το ανθότυρο και την παρμεζάνα συνεχίζοντας λίγο ακόμα το χτύπημα να ενσωματωθούν και αυτά. 2. Βάζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. 3. Τα σουρώνετε και κρατάτε ένα φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν. 4. Ρίχνετε στη ζεστή κατσαρόλα (εκτός φωτιάς) το μείγμα ανθότυρου – καρυδιών και λίγο από το νερό που κρατήσατε για να κάνετε τη σάλτσα όσο κρεμώδη θέλετε. 5. Σερβίρετε τα σπαγγέτι με τη σάλτσα, προσθέτοντας αν θέλετε επιπλέον τυρί τριμμένο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

2. Συνταγή για σκορδομακαρονάδα με τσίλι

Υλικά: 120 ml παρθένο ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας πλατύφυλλο βασιλικό ψιλοκομμένο, 1/4 κουταλάκι του γλυκού τσίλι, 500 γρ. σπαγγέτι, αλάτι

Εκτέλεση: 1. Βάζετε τα ζυμαρικά να βράζουν σε άφθονο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
2. Σε σχετικά μεγάλη και φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα (να χωράει στο τέλος τα μακαρόνια) ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο ανακατεύοντας σε μέτριας έντασης φωτιά. Μόλις το σκόρδο αρχίζει να αλλάζει χρώμα, προσθέτετε το βασιλικό, το τσίλι και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε καλά και αποσύρετε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά. 3. Μόλις τα μακαρόνια είναι έτοιμα, τα στραγγίζετε. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα με τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε μέσα τα μακαρόνια. Ανακατέψτε γρήγορα και καλά, να πάει η σάλτσα παντού και κατεβάστε απ’ τη φωτιά. Σερβίρετε τα μακαρόνια αμέσως.

ethnos

Δες επίσης

Αυθεντική Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης – Κρέμα που Λιώνει!

Δοκιμάστε την αυθεντική γεύση της Θεσσαλονίκης με αυτή την παραδοσιακή μπουγάτσα!  Τραγανό φύλλο, βελούδινη κρέμα και ...