Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Ένταση στη Σύνοδο Κορυφής – Aποχώρησε εκνευρισμένος από την αίθουσα ο Ισπανός πρωθυπουργός

Ένταση στη Σύνοδο Κορυφής – Aποχώρησε εκνευρισμένος από την αίθουσα ο Ισπανός πρωθυπουργός

Μεγάλη είναι η ένταση στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου η συνεδρίαση είναι μαραθώνια και έχει ξεπεράσει τις τέσσερις ώρες, με το ξέσπασμα του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να δυναμιτίζει το κλίμα.

Από νωρίς το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς οι ηγέτες δεν μπορούν δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα ενεργειακά.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη που ο Ισπανός πρωθυπουργός σηκώθηκε από την καρέκλα του και αποχώρησε από την αίθουσα εκνευρισμένος. Λέγεται ότι ήδη επικρατούσε μεγάλη ένταση στην αίθουσα καθώς δεν υπάρχει πρόοδο στις συζητήσεις. Σύμφωνα με διάφορες Κοινοτικές πηγές, ο Σάντσεθ διάβασε ένα tweet από έναν δημοσιογράφο του France24, του Dave Keating, στο οποίο επεσήμανε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός απειλούσε να ασκήσει βέτο. Ο Πέδρο Σάντσεθ σηκώθηκε από την καρέκλα του και αποχώρησε, σύμφωνα με τις πηγές για να δείξει την αποστροφή και την αγανάκτησή του που διέρρευσαν πράγματα από τη συνάντηση και για το γεγονός ότι κατηγορήθηκε πως απείλησε με βέτο. Εκείνη τη στιγμή, ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος διευθύνει τη συνεδρίαση ως πρόεδρος του Συμβουλίου, αποφάσισε να κάνει μια τεχνική διακοπή της συζήτησης, για να ηρεμήσουν τα πράγματα.

 

Οι “27” προσπαθούν να βρουν μια κοινή λύση για τον περιορισμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει αρκετές προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι ο καθορισμός ανώτατου ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η δυνατότητα πραγματοποίησης κοινών αγορών ενέργειας στην Ευρώπη ή η χρήση των έκτακτων πλεονεκτημάτων των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας για τη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας. Η συζήτηση συνεχίστηκε εν μέσω  έντασης λόγω του μπλόκου από τη Γερμανία και την Ολλανδίας στις λύσεις που προτείνουν οι Βρυξέλλες.

Χώρες όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία είναι αντίθετες στο να αγγίξουν την κοινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι νότιες χώρες αναζητούν μειώσεις τιμών. Υπό αυτή την έννοια, ο Σάντσεθ ζητεί από τις Βρυξέλλες μια «ιδιαίτερη» απάντηση για την Ισπανία και την Πορτογαλία ως «ενεργειακό νησί».

Τα αιτήματα του Σάντσεθ

Ο Πέδρο Σάντσεθ ξεκαθάρισε ήδη την Πέμπτη ότι πρόθεσή του είναι να παίξει πολύ σκληρά για να κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεχθεί ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι ένα «ενεργειακό νησί» και ότι μπορεί να τους δοθεί ένα είδος εξαίρεσης για τον έλεγχο της τιμής του φυσικού αερίου στην Ιβηρική Χερσόνησο χωρίς να επηρεάζει την ευρωπαϊκή αγορά.

«Τώρα είναι σημαντικό να έχουμε μια φόρμουλα που να είναι προσαρμοσμένη στη γεωγραφική πραγματικότητα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι πρακτικά απομονωμένες από τις υπόλοιπες, έχουμε κάποιες διασυνδέσεις που δεν φτάνουν το 2,8%. Αυτές οι ιδιαιτερότητες μας βλάπτουν, γιατί είμαστε απομονωμένοι, αλλά για εμάς ισχύουν όλες οι κοινές νόρμες. Γι’ αυτό προτείνουμε λύση για την Ιβηρική Χερσόνησο», εξήγησε χθες.

enikos

Δες επίσης

Η Φλωρεντία με νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού

Η ιστορική ιταλική πόλη της Φλωρεντίας λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό του υπερτουρισμού, όπως η ...