«Η Μαριούπολη υπήρξε το λίκνο μια ελληνικής κοινότητας που ζούσε ειρηνικά δίπλα σε άλλους»
«Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας […] Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα», ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω τηλεσύνδεσης, στη Βουλή των Ελλήνων κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς και στη μαρτυρική Μαριούπολη ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική Ομογένεια και η Ουκρανία
Η τηλεσύνδεση πραγματοποιείται παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25 Γιώργου Λογιάδη, ενώ απούσες -όπως είχαν δηλώσει- είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι τόνισε «πως με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή». Επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί» και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.
Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολουθούν το μήνυμα που απευθύνει ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.
«Για πάνω από ένα μήνα κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, λαμβάνοντας πληροφορίες για τις καταστροφές εκεί. Ουδέποτε, στην Ιστορία, δεν χτύπησαν πόλεις αναγκάζοντας τον λαό να τις εγκαταλείψουν. Δεν έχει μείνει κανένα κτήριο να μην έχει πληγεί. Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα. Έχουν βομβαρδίσει μαιευτήρια, νοσοκομεία, ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης. Όλοι τα έχουμε δει αυτά και αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που παρά το ότι έβλεπαν τι έκαναν, δεν δίσταζαν να βομβαρδίζουν», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του.
«Η Μαριούπολη υπήρξε το λίκνο μια ελληνικής κοινότητας που ζούσε ειρηνικά δίπλα σε άλλους. Η ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας έχει αυτό απεικονιστεί. Η Ουκρανία εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Και έτσι τώρα θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας» πρόσθεσε.
Αίσθηση έκανε η αναφορά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο σύνθημα των Ελλήνων επαναστατών: «Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε κι εμείς σήμερα».
«Πέραν από τη Μαριούπολη απειλείται η Οδησσός, όπου επίσης υπήρχε ένα μεγάλο ελληνικό στοιχείο. Είναι όμως σήμερα ήρεμη γιατί τα δικά μας στρατεύματα απομάκρυναν σε σχετικά ασφαλές σημείο τα ρωσικά». είπε.
«Είναι χιλιάδες όσοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Ξέρουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν αμάχους βάσει σχεδίου. Η οδύνη είναι μεγάλη στην ουκρανική και ελληνική κοινότητα. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους σταματήσουμε και να σώσουμε όσους μπορούμε να σώσουμε», σημείωσε ο Ζελένσκι.