Θέλοντας να ξεκινήσει γρήγορα η υλοποίηση της συμφωνίας και του κυβερνητικού έργου, γνωρίζοντας πως οι εφαρμοστικοί νόμοι «δεν μπορούν να περιμένουν» ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί ακόμα και σήμερα να έχει στο γραφείο του την ολοκληρωμένη την νέα λίστα των υπουργών του προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα στο σχηματισμό κυβέρνησης και στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο για τις απαραίτητες κατευθύνσεις.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι η νέα σύνθεση να γίνει πιο ευέλικτη και πιο λειτουργική. Σε αυτό φαίνεται πως δεν βοήθησαν οι προηγούμενες επιλογές με τα τεράστια υπερυπουργεία και το μεγάλο όγκο δουλειάς που συσσωρευόνταν σε ένα και μόνο πρόσωπο.
Ήδη στις χθεσινές συσκέψεις ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες να αλλάξει η διοικητική δομή των υπουργείων και κάποια από αυτά να «απελευθερωθούν» προκειμένου να λειτουργήσουν χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247 από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης φαίνεται ότι αυτονομείται το Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ από το υπουργείο Οικονομίας «θα βγουν» και το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και το Υποδομών και Μεταφορών.
Για τη θέση του προέδρου της Βουλής, όπως και τον περασμένο Ιανουάριο, έχουν πέσει για άλλη μια φορά στο τραπέζι τα ονόματα του Νίκου Βούτση και του Θεόδωρου Δρίτσα, ενώ σε περίπτωση που καταργηθεί η αντιπροεδρία της κυβέρνησης τη θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν αποκλείεται να πάρει ο Γιάννης Δραγασάκης.
Στην οδό Νίκης φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου πλαισιωμένου τόσο από τον Δημήτρη Μάρδα, όσο και από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Στο νεοσύστατο υπουργείο, που θα έχει ως αντικείμενο την δημοσιονομική προσαρμογή, τις διαπραγματεύσεις και τις αξιολογήσεις με τους θεσμούς, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί ο πολύπειρος από τη θητεία του στα Brussels Group Γιώργος Χουλιαράκης. Ενδεχομένως να έχει τη θέση του υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργό.
Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να επιστρέψει στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα και Ακαδημίας στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν και πάλι ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Πίσω στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ στα παλιά τους καθήκοντα αναμένεται να επιστρέψουν η Θεανώ Φωτίου στο υπουργείο Εργασίας αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Γιώργος Σταθάκης στο υπουργείο Ανάπτυξης και η Ρια Αντωνοπούλου υπεύθυνη για την Καταπολέμηση της Ανεργίας.
Την καταπολέμηση της διαφθοράς θα συνεχίσει, εκτός απροόπτου ο Παναγιώτης Νικολούδης, ενώ αν δεν υπάρξουν καραμπόλες λόγω του προεδρείου της Βουλής στο υπουργείο Εσωτερικών θα επιστρέψει ο Νίκος Βούτσης, με τον Πάνο Σκουρλέτη να γυρίζει στο χαρτοφυλάκιο που πήρε μετά τον ανασχηματισμό του Ιουλίου που έχει να κάνει με την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας.
Ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του κόμματος είναι ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του Νίκου Βούτση στην περίπτωση που ο δεύτερος προτιμήσει το Προεδρείο της Βουλής.
Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναμένεται να τεθεί εκ νέου ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα παραμείνει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκφράσει την βούλησή του ο Χρήστος Ζώης να μην φύγει από το υπουργείο Ναυτιλίας. Στο νέο υπουργικό σχήμα θα είναι εκτός απροόπτου και οι Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Παναγιώτης Σγουρίδης και η Έλενα Κουντουρά.
Υπουργεία διεκδικούν, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Δημήτρης Βίτσας, και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ τα «χαρτιά» του δεν έχει ανοίξει σχετικά με τις προθέσεις του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Την τελική απάντηση του Γιάννη Μουζάλα, για το αν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας.
Δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ακόμα σχετικά με τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.
NEWS 247