Σε συναγερμό έχει τεθεί η παγκόσμια ιατρική κοινότητα σχετικά με το παθογόνο Candida Auris, το οποίο, μεταξύ άλλων, κυριαρχεί στα νοσοκομεία της χώρας μας και προκαλεί ανησυχία. Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή του OPEN TV, «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης και ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.
Όπως σχολίασε ο κ. Θωμαϊδης, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ανθεκτικό μύκητα που υπάρχει στα νοσοκομεία, λόγω της κατάχρησης αντιμικροβιακών που χρησιμοποιούνται. Εξαιτίας αυτών, τέτοιοι μύκητες και νέες μορφές αναπτύσσονται συνεχώς. Σε ό,τι αφορά τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο καθηγητής τόνισε πως είναι πιθανόν να έρθει νέο κύμα από τον Σεπτέμβριο.
Ο κ. Καπραβέλος από την πλευρά του είπε πως δεν πρόκειται για τον μοναδικό μύκητα, ενώ ξεκαθάρισε πως στη Θεσσαλονίκη, ακόμα δεν υπάρχει. «Η μάχη που δίνουμε με τους ιούς είναι άνιση και μακροχρόνια. Παγκοσμίως πεθαίνουν 1 εκατομμύριο ασθενείς από τέτοια μικρόβια. Το μέλλον είναι δυσοίωνο και αν μπει ένα τέτοιο μικρόβιο στο νοσοκομείο, δεν βγαίνει», πρόσθεσε και εξήγησε πως δεν μπορούν να εξουδετερωθούν με απολυμαντικά μέσα.
Τι είναι η Candida auris
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η Candida auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία και οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες).
Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους. Κατά συνέπεια, για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris, όπως και για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων εν τω συνόλω, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ ως ο αρμόδιος φορέας για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμώξεων στη χώρα μας έχει διερευνήσει και συνδράμει στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε νοσοκομεία που δήλωσαν περιπτώσεις αποικισμού ή λοιμώξεις από Candida auris σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων. Η διερεύνηση είχε ως αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να εισηγηθεί την καθολική επιτήρηση του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο ΦΕΚ του Υπουργείου Υγείας (1665/07-04-2022), οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και οι λοιμώξεις από Candida auris, αποτελούν υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.
Σημειώνεται ότι, τους τελευταίους μήνες ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει εντατική καταγραφή της επίπτωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας μετά από τα δύο τελευταία απαιτητικά χρόνια για τις υπηρεσίες υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19. Η καταγραφή και η εκτίμηση κινδύνου για τα επιμέρους παθογόνα πραγματοποιείται με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Το προσεχές διάστημα στο φως τα δεδομένα
Εν κατακλείδι, η βελτίωση της καταγραφής των νοσοκομειακών λοιμώξεων συνολικά και όχι αποσπασματικά, με βάση ένα καθολικό σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, με τη χρήση κοινών μεθόδων καταγραφής και αποτύπωσης των δεδομένων, αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΕΟΔΥ.
Το προσεχές διάστημα τα δεδομένα της συστηματικής καταγραφής του ΕΟΔΥ θα είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και τη χάραξη εθνικών στρατηγικών μείωσης των
νοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris.
ethnos