Συνεχίζεται το θρίλερ με την κατάληψη των δύο ελληνικών συμφερόντων τάνκερς από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Το Ιράν κατέσχεσε τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, ως αντίποινα για την κατάσχεση ρωσικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, τον περασμένο Απρίλιο, στην Κάρυστο.
Η απάντληση του ιρανικού πετρελαίου, έγινε ύστερα από αμερικανικό αίτημα – και με δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας – από το δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana», που κατέπλευσε στον κόλπο της Καρύστου στις 14 Απριλίου από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας, μεταφέροντας στις δεξαμενές του πάνω από 100.000 τόνους πετρελαίου.
Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το πλήρωμα
Μετά από ένα 24ωρο αγωνίας για την τύχη του πληρώματος των δύο πλοίων, ήρθαν τα πρώτα ευχάριστα νέα καθώς έχει πλέον αποκατασταθεί πλήρως η επικοινωνία του υπουργείου Ναυτιλίας και των δύο πλοιοκτητριών εταιρειών με τα δεξαμενόπλοια Delta Poseidon και Prudent Warrior που καταλήφθηκαν την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Μάλιστα, οι εννέα Έλληνες και ένας Κύπριος ναυτικός, οι οποίοι βρίσκονται στη γέφυρα και στις καμπίνες τους, έχουν επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους και είναι καλά στην υγεία τους.
Έντονη αντίδραση της Αθήνας
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας μετά την καάληψη των δύο τάνκερ.
Ειδικότερα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο.
«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Ο γενικός γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν», επισημαίνεται.
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.
«Υπό το φως των ανωτέρω», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν», ενώ «τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».
Ιράν: «Αποφασίσαμε να λάβουμε τιμωρητικά μέτρα κατά της Ελλάδας»
Πάντως, το Nour News, το οποίο συνδέεται με ένα ιρανικό κρατικό όργανο ασφαλείας, ανέφερε, την Παρασκευή (27/05), στο Twitter:
«Μετά την κατάσχεση ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου από την ελληνική κυβέρνηση και τη μεταφορά του πετρελαίου του στους Αμερικανούς, το Ιράν αποφάσισε να λάβει τιμωρητικά μέτρα κατά της Ελλάδας». Δεν ανέφερε, όμως, τι είδους μέτρα θα λάβει το Ιράν.
Έπεται συνέχεια, «αν η Ελλάδα συνεχίσει τις… αταξίες»
Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν επικαλέστηκε αργότερα μια ανώνυμη πηγή, που δήλωσε ότι «υπάρχουν άλλα 17 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις αταξίες της. Ενημερωμένες πηγές τονίζουν, επίσης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα προς το ιρανικό πετρελαιοφόρο το συντομότερο δυνατό».
«Απαράδεκτη» η κατάληψη των πλοίων λέει το Foreign Office
«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ», στον Περσικό Κόλπο.
Αυτό απάντησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον Ιούλιο του 2019, και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν τότε οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα, μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές. Το Stena Impero, όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».
ΝΥΤ: Αντίποινα στην Αθήνα και μήνυμα του Ιράν στον Μπάιντεν
Μία άλλη διάσταση δίνουν στην κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν οι «New York Times».
Το περιστατικό, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, επισφραγίζει μια τεταμένη εβδομάδα στο Ιράν, η οποία άρχισε την Κυριακή (22/05) με τη δολοφονία ενός ανώτερου μέλους των Φρουρών στην Τεχεράνη, σε μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ κατά τους αξιωματούχους τόσο του Ιράν όσο και των μυστικών υπηρεσιών.
Στη συνέχεια, την Τετάρτη (25/06), μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ευαίσθητη στρατιωτική τοποθεσία Παρτσίν σκότωσε έναν μηχανικό του υπουργείου Άμυνας του Ιράν.
Ιρανοί εμπειρογνώμονες σε θέματα πετρελαίου και ενέργειας δήλωσαν ότι η κατάσχεση των πλοίων από το Ιράν ήταν ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον ότι το Ιράν θα σκληρύνει τη στάση του, εάν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιστρέψει στην πολιτική τής μέγιστης πίεσης της εποχής του Ντόναλντ Τραμπ και αρχίσει να κατάσχει τάνκερ και φορτία αργού πετρελαίου, που ανήκουν στο Ιράν.
«Ο κύριος σκοπός είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη Δύση ότι οι μελλοντικές κατασχέσεις πετρελαιοφόρων θα αντιμετωπιστούν με ανάλογη απάντηση», δήλωσε η Σίνα Αζόντι, αναλυτής του Ιράν στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον.
Η τύχη της αναθεωρημένης πυρηνικής συμφωνίας είναι ασαφής, καθώς οι συνομιλίες έχουν παγώσει, λόγω του χαρακτηρισμού των Φρουρών της Επανάστασης από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Το Ιράν έχει απαιτήσει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον έχει αρνηθεί, λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός είναι ανεξάρτητος από την πυρηνική συμφωνία.
Ιράν: «Το πλήρωμα των τάνκερ δεν κρατείται – Είναι καλά στην υγεία του»
Oι ιρανικές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι το πλήρωμα των δύο κατασχεθέντων ελληνικών τάνκερ δεν τελεί υπό κράτηση, αλλά βρίσκεται πάνω στα πλοία και είναι καλά στην υγεία του, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News και αναμετάδωσε το Reuters.
Kάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora, να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι ναυτικοί των δύο πλοίων που καταλήφθηκαν στον Περσικό Κόλπο από τις ιρανικές δυνάμεις, απηύθυνε χτες αργά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Ανάλογο αίτημα προς την κυβέρνηση έχουν διατυπώσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι συγκλονιστικοί διάλογοι την ώρα του ρεσάλτο
Σύμφωνα με την τηλεόραση του Star, έντονοι ήταν οι διάλογοι μεταξύ των Ιρανών κομάντος και των Ελλήνων ναυτικών ενώ ταυτόχρονα τους σημάδεψαν με τα όπλα τους λέγοντάς τους να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.
Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.
Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατάπατάτε τους νόμους.
Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.
Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.
Ιρανοί: Δεν θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.
in.gr