Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Πώς καθαρίζω το BBQ ;

Πώς καθαρίζω το BBQ ;

Η διατήρηση της ψησταριάς σας σε καλή κατάσταση είναι πολύ σημαντική.
Στην αρχή και στο τέλος της θερινής περιόδου, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε το μπάρμπεκιου σας για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της συσκευής σας.

Επίσης, η τακτική συντήρηση καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν βοηθάει το μαγείρεμα να γίνεται σωστά.
Θα δούμε μαζί πώς να καθαρίζουμε εύκολα και αποτελεσματικά όλα τα μέρη του μπάρμπεκιου σας, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε με τον καλύτερο τρόπο.

Καθαρισμός της σχάρας
Είτε ψησταριά με κάρβουνο είτε με φυσικό αέριο, υπάρχει ένα στοιχείο που δεν αλλάζει ποτέ, και αυτό είναι οι σχάρες/πλάκες μαγειρέματος.

Είναι σημαντικό να καθαρίσετε τη σχάρα/πλάκα πριν από κάθε χρήση, καθώς τα υπολείμματα κρέατος και καμένου λίπους είναι αρκετά επιβλαβή για την υγεία. Είτε πρόκειται για χάλυβα είτε από χυτοσίδηρο, ο καθαρισμός της σχάρας είναι απλός αν ακολουθήσετε τις οδηγίες που ακολουθούν.

Για καλύτερα αποτελέσματα, σας συνιστούμε να πάρετε μια συρμάτινη βούρτσα.
 Κατ ‘αρχάς, πρέπει να θερμάνετε τις σχάρες για να μαλακώσουν τυχόν κατάλοιπα που υπάρχουν πάνω τους.
Ο ευκολότερος τρόπος είναι να κάνετε αυτό το βήμα αμέσως μόλις ψήσετε στο μπάρμπεκιου σας.
 Τοποθετήστε τη σχάρα στη χαμηλή θέση, πλησιέστερα στις φλόγες και αφήστε τις να τη ζεστάνουν καλά.
 Κατόπιν, αφαιρέστε τη σχάρα από τη φωτιά και περιμένετε να κρυώσει λίγο πριν τη βουρτσίσετε με τη συρμάτινη βούρτσα σας. Εάν συντηρείτε τακτικά τη σχάρα σας, ο καθαρισμός μπορεί να τελειώσει εκεί.
 Ωστόσο, σας συνιστούμε να βυθίσετε τη σχάρα σε μια λεκάνη που περιέχει ένα μείγμα νερού και απολιπαντικού. Προτιμήστε τη μαγειρική σόδα με τη δοσολογία: ένας όγκος μαγειρική σόδας για πέντε όγκους νερού.
Αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον δύο ώρες πριν βγάλετε τη σχάρα για να την καθαρίσετε στο τέλος με ένα σφουγγάρι.
 Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε τις σχάρες σας στο πλυντήριο πιάτων αφού τις θερμάνετε και τις βουρτσίσετε πρώτα με τη συρματόβουρτσα σας.

Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι για την υγεία σας το βήμα αυτό και συνηθίστε να καθαρίζετε τη σχάρα σας τακτικά και με αυτόν τον τρόπο ώστε να γίνεται μια αυτόματη διαδικασία και όχι μια δουλειά.

Καθαρισμός του κορμού της ψησταριάς
Σας συνιστούμε να καθαρίζετε το μπάρμπεκιου και τους καυστήρες στην αρχή και στο τέλος της θερινής περιόδου, καθώς και μία φορά το μήνα, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης σας.

Μπάρμπεκιου με κάρβουνο
Ευτυχώς, τα μπάρμπεκιου με κάρβουνο καθαρίζονται πολύ εύκολα.
 Για να το κάνετε αυτό, μετά την τελευταία σας χρήση, περιμένετε 24 ώρες για να είναι κρύο και αδειάστε τις στάχτες.
 Εάν έχουν μείνει υπολείματα στον πάτο της ψησταριάς, τρίψτε τα με συρματόβουρτσα.
 Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα νερού και απολιπαντικού.
Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν όγκο μαγειρικής σόδας ή σόδας αραιωμένο σε πέντε όγκους νερού.
 Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τρίψετε το κάτω μέρος της δεξαμενής με ένα σφουγγάρι εμποτισμένο στο μείγμα σας, ξεπλύνετε καλά και αφήστε το να στεγνώσει. Αυτό ήταν.

Μπάρμπεκιου υγραερίου
Όσον αφορά το μπάρμπεκιου υγραερίου, πρέπει να καθαρίσετε τους καυστήρες μαζί και το δοχείο.Η μέθοδος είναι απλούστερη από ό, τι για μπάρμπεκιου με κάρβουνο.
 Όταν κρυώσει το μπάρμπεκιου, ξεκινήστε αποσυνδέοντας την φιάλη αερίου, στη συνέχεια αδειάστε τα υπολείμματα και τέλος αποσυναρμολογήστε τους καυστήρες χρησιμοποιώντας τις οδηγίες για τη συσκευή σας εάν είναι απαραίτητο.
 Χρησιμοποιήστε το ίδιο διάλυμα για απολίπανση, δηλαδή, ένα μέρος μαγειρικής σόδας ή σόδας αραιωμένο σε πέντε μέρη νερού.
 Θα χρησιμοποιήσετε ένα μέρος για να καθαρίσετε το κάτω μέρος της δεξαμενής με ένα σφουγγάρι.
 Στο άλλο μέρος, θα βυθίσετε τους καυστήρες σε αυτό και θα το αφήσετε να δράσει για δύο ώρες πριν τα τρίψετε απαλά με ένα σφουγγάρι.
 Στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό και αφήστε το να στεγνώσει.
 Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι βουλωμένες οι οπές τους και να τα ξαναβάλετε στη θέση τους.

Καλά ψησίματα!

Πηγή: kazis.gr

Δες επίσης

Η σύγχρονη ελληνική σοσιαλδημοκρατία και ο/η επόμενος πρωθυπουργός

του Παναγιώτη Πάτρα Η κούρσα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ...