Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Ιμάμ μπαϊλντί – Oι μελιτζάνες που έκαναν τον ιμάμη να λιποθυμήσει

Ιμάμ μπαϊλντί – Oι μελιτζάνες που έκαναν τον ιμάμη να λιποθυμήσει

Ιμάμ, ένα πιάτο απλό, ταπεινό και vegan, χαρακτηριστικό του μεσογειακού τραπεζιού, αφού το ελαιόλαδο και τα φρέσκα λαχανικά έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη γεύση του.

Τι μαρτυράει το όνομα του δημοφιλούς λαδερού της ελληνικής κουζίνας, που βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του το καλοκαίρι, όταν οι μεστές από γεύση μελιτζάνες ανακατεύονται υπέροχα με τις μελωμένες θερινές ντομάτες.

Απ’ την ονομασία του συμπεραίνει κανείς εύκολα πως το πιάτο σχετίζεται με την οθωμανική κουζίνα και το πλήρες όνομά του «ιμάμ μπαϊλντί» θα πει «ο ιμάμης μπαΐλντισε», δηλαδή λιποθύμησε. Ο θρύλος που θέλει το συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος της μελιτζάνας, με το λαδάκι, το σκορδάκι, τις ζουμερές καλοκαιρνές ντομάτες και το μυρωδάτο μαϊντανό, να κάνει κάποιον ιμάμη να χάνει τις αισθήσεις του, δεν αποσαφηνίζει αν αυτό συνέβη λόγω γεύσης ή λόγω εικόνας.

Γιατί «μπαΐλντισε ο ιμάμης»

 

Άλλοι λένε ότι του άρεσαν τόσο πολύ που γέμιζε και ξαναγέμιζε το πιάτο μέχρι που έπεσε ξερός απ’ το πολύ φαΐ για τον ύπνο του υπερ-χορτάτου. Κι άλλοι λένε πως ήταν ένας ιμάμης πολύ σπάγκος και τσιγκούνης, που του ‘ρθε μια λιγοθυμιά κι ένα «σβήνω, να με πεθάνετε θέτε;» μόλις είδε πόσο λάδι χρειαζόταν η συνταγή για να πετύχει.

Μάλλον και οι δυο ιστοριούλες μαρτυρούν πλευρές της αλήθειας. Γιατι το ιμάμ που μάθαμε εμείς απ’ τις γιαγιάδες και τις μαμάδες μας και γεύση ικανή να σε λιποθυμήσει με τη νοστιμιά της έχει -ειδικά όταν γίνεται με ολόφρεσκα εποχικά υλικά και καλό ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο και του βάζεις και λίγη φετούλα μέσα- και το μπόλικο το λαδάκι του θέλει για να γίνει όπως πρέπει. «Λαδερό φτιάχνω μαθές;» που έλεγε και η γιαγιά όταν η μαμά της έκανε παρατήρηση πως ρίχνει το λάδι με τη σέσουλα.

Μελιτζάνες φούρνου και κατσαρόλας

Το ιμάμ εκτός από εμβληματικό πιάτο του ελληνικού καλοκαιριού συναντιέται σε πολλές γειτονικές μας κουζίνες με μικρότερες ή μεγαλύτερες παραλλαγές. Στην παραδοσιακή μας μαγειρική θα το βρούμε τόσο μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με τις μελιτζάνες κομμένες σε κομμάτια όσο και μαγειρεμένο στο φούρνο.

Σε γενικές γραμμές το παραδοσιακό ιμάμ θέλει τις μελιτζάνες να τηγανίζονται μόνες και τη σάλτσα να ετοιμάζεται κι αυτή μόνη πριν συνενωθούν τα δυο τους για την τελική παρασκευή. Θέλει επίσης γενναιοδωρία, όχι μόνο στο καλό λάδι, αλλά και στο κρεμμύδι και στο φρεσκοκομμένο μαϊντανό. Και υπομονή -όχι μεγάλη- στη σάλτσα να καραμελώσουν ωραία τα υλικά μας. Το αν θα προσθέσετε φέτα ή κάποιο κίτρινο τυρί, είναι θέμα όρεξης και διατροφικών επιλογών. Και στις δύο περιπτώσεις η απόλαυση είναι εγγυημένη.

ethnos

> Δείτε συνταγή για μελιτζάνες ιμάμ στο φούρνο πατώντας εδώ.
> Δείτε συνταγή για μελιτζάνες ιμάμ κατσαρόλας πατώντας εδώ.

Δες επίσης

Αυθεντική Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης – Κρέμα που Λιώνει!

Δοκιμάστε την αυθεντική γεύση της Θεσσαλονίκης με αυτή την παραδοσιακή μπουγάτσα!  Τραγανό φύλλο, βελούδινη κρέμα και ...