Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Εντυπωσιακές αυξήσεις μεγεθών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας στη χρήση 2021
????????????????????????????????????

Εντυπωσιακές αυξήσεις μεγεθών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας στη χρήση 2021

Το απόγευμα της Πέμπτης έγινε η τακτική Γενική Συνέλευση μετά από κάλεσμα της διοίκησης από τα μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Τρικάλων. Παρά τα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον η Τράπεζα καταγράφει μια θετική εικόνα.  Τα  θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν τα εξής:

1.     Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου της διαχειριστικής περιόδου 1/1/2021 έως 31/12/2021.

2.     Έγκριση Οικονομικών Καταστάσεων της Τράπεζας, της διαχειριστικής περιόδου 1/1/2021 έως 31/12/2021.

3.     Απαλλαγή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας από κάθε ευθύνη σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις, στα πεπραγμένα και τη διαχείριση των υποθέσεων της Τράπεζας για τη χρήση 2021.

4.     Έγκριση Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων χρήσης 2022.

5.     Έγκριση εγγραφής νέων μελών.

6.     Ορισμός Ορκωτού Ελεγκτή για τη χρήση 2022.

7.     Έγκριση της Επιτροπής Ελέγχου.

8.     Αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου με προσφορά μερίδας με ειδική τιμή.

9.     Συμψηφισμός λογαριασμών «αποτελέσματα εις νέο» και «διαφορά υπέρ το άρτιο».

Δικαίωμα συμμετοχής στην Γενική Συνέλευση είχαν όλα τα μέλη των οποίων η εγγραφή είχε εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση και συγκεκριμένα όσα μέλη είχαν εξοφλήσει τη μια μερίδα τους μέχρι την 17.10.2021 και δεν έχουν δάνεια ή τμήματα δανείων σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών ή δικαστική εμπλοκή με την Τράπεζα για καθυστερημένες οφειλές ή παρεχόμενες εγγυήσεις κατά τον χρόνο δημοσίευσης της παρούσας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του Καταστατικού.

Οι συνεταίροι είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στη ΓΣ αυτοπροσώπως. Εφόσον κάποιοι συνεταίροι έχουν δικαίωμα άσκησης άνω των είκοσι ψήφων για συνεταιριστικές μερίδες που κατέχουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 3 και 4, το δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη Γενική Συνέλευση δύναται να ασκείται και δι’ αντιπροσώπου, που πρέπει να είναι συνεταίρος. Τα νομικά πρόσωπα-μέλη του Συνεταιρισμού παρίστανται στη Γενική Συνέλευση δια του νομίμου εκπροσώπου τους, στον οποίο θα πρέπει να έχει χορηγηθεί σχετική έγγραφη εξουσιοδότηση.

Προς διευκόλυνση των συνεταίρων, θα υπάρχουν διαθέσιμα έντυπα εξουσιοδότησης στο site της Τράπεζας, για όποιον επιθυμεί να κάνει χρήση αυτών.

Ο Απολογισμός της Τράπεζας θα δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική της σελίδα www.bankofthessaly.gr στις 30.06.2022.

 Η ομιλία του προέδρου Αναστάσιου Λάππα

Την ομιλία του προέδρου της συνεταιριστικής τράπεζας Θεσσαλίας  Αναστάσιου Λάππα και τις βασικές εργασίες της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης της τράπεζας  περιλαμβάνει σχετικό δελτίο που απέστειλε το γραφείο Τύπου της συνεταιριστικής Τράπεζας.

Κυρίες και κύριοι Συνέταιροι,

H ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία το 2021, εξερχόμενες από τη μεγαλύτερη μεταπολεμικά ύφεση λόγω της πανδημίας, βρέθηκαν αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις. Αρχικά η πανδημία συνέχισε για δεύτερο έτος να πλήττει τον πληθυσμό παγκοσμίως, με την εμφάνιση νέων πιο μεταδοτικών παραλλαγών του ιού, παρά την ανακάλυψη των εμβολίων και τον εμβολιασμό σημαντικού τμήματος του πληθυσμού που περιόρισαν την εξάπλωσή της. Στη συνέχεια, από τα μέσα του έτους, εμφανίστηκαν μετά από πολλά έτη έντονες πληθωριστικές πιέσεις, εν μέρει οφειλόμενες στην ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η απότομη αύξηση της ζήτησης για ενέργεια, ιδίως για φυσικό αέριο, και η οποία ενδεχομένως εντάθηκε από τις προσπάθειες των κρατών για εσπευσμένη μετάβαση σε λιγότερο ρυπογόνες μορφές ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αποκορύφωμα των νέων προκλήσεων για την παγκόσμια κοινότητα αποτελεί η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 και ο πόλεμος που εξακολουθεί να μαίνεται και ο οποίος έχει ήδη τραγικές συνέπειες με ανθρώπινες απώλειες, μεγάλες προσφυγικές ροές και σημαντικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε με υψηλούς ρυθμούς στη διάρκεια του 2021, μετά τη σημαντική ύφεση που καταγράφηκε το 2020 ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας. Το 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,3% σε σχέση με το 2020, καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος, η προσαρμογή των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στις έκτακτες συνθήκες, αλλά και η σημαντική ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, συνέβαλαν στην άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας ήδη από το β΄ τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με τις προβλέψεις πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το πραγματικό ΑΕΠ αναμενόταν να αυξηθεί με υψηλούς ρυθμούς το 2022. Ωστόσο η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία με την επακόλουθη έντονη αύξηση της αβεβαιότητας, η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων λόγω των τιμών των ενεργειακών αγαθών, τα προβλήματα στον εφοδιασμό της παραγωγής και των καταναλωτών και η ενδεχόμενη επιβράδυνση της ανάκαμψης του τουριστικού τομέα αποτελούν κινδύνους που μπορεί να επιβραδύνουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη

Η Τράπεζά μας σε αυτό το περιβάλλον κατόρθωσε να αυξήσει τα μεγέθη, τις εργασίες και την κερδοφορία της. Το υπόλοιπο των καταθέσεων πελατών αυξήθηκε σημαντικά κατά 29 εκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των χορηγήσεων προς τους πελάτες, ανερχόμενη στα 36 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 18%. Παρά την μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων, οι εποπτικοί δείκτες ρευστότητας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Τα καθαρά έσοδα τόκων αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ παρά την αύξηση των εσόδων προμηθειών, τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν λόγω αύξησης δαπανών προμηθειών. Τα λειτουργικά έξοδα, αυξήθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης των εργασιών. Οι προβλέψεις εξακολουθούν να είναι σημαντικές λόγω του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η καθαρή κερδοφορία προ φόρων της Τράπεζας ανήλθε στα 1,5 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους στο 1 εκατ. ευρώ, ποσά σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη χρήση.

Με την κερδοφορία αυτή, η καθαρή θέση της Τράπεζας πλησιάζει τα  17 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά 9%. Η αύξηση προέρχεται κατά 1εκατομμύριο από τα κέρδη της χρήσης μετά από φόρους και κατά 500 χιλιάδες από τις εισφορές στο κεφάλαιο των συνεταίρων.

Σημειώνονται ως σημαντικά γεγονότα πριν από τη γενική συνέλευση, η επιτυχημένη έκδοση του μετατρέψιμου ομολόγου όπου με υπερκάλυψη άνω του 100% συγκεντρώθηκε ποσό 2,16 εκατ. ευρώ που ενίσχυσε σημαντικά τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας,  η έναρξη λειτουργίας της τραπεζικής εφαρμογής τον Απρίλιο και του καταστήματος της Ελασσόνας τον Ιούνιο.

Επισημαίνεται το θέμα της Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση του κεφαλαίου με προσφορά ειδικής τιμής μερίδας. Πλέον οι διευρυνόμενες ανάγκες του θεσμικού πλαισίου, το ύψος των μεγεθών και οι ανάγκες ανάπτυξης της Τράπεζας, απαιτούν πλέον όχι ομολογιακές εκδόσεις, αλλά συνεταιριστικό κεφάλαιο, που είναι ο σκληρός πυρήνας των εποπτικών κεφαλαίων. Έχει οριστεί ως στόχος το ποσό των 4 εκατομμυρίων.

Κυρίες και κύριοι συνεταίροι,

Η Τράπεζα μας κατόρθωσε χωρίς καμία στήριξη από το κράτος να παραμείνει ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης ασφαλής, ευέλικτη, φιλική, δική μας.

Καλώ λοιπόν όλους τους Θεσσαλούς να συνεργαστούν μαζί της, διασφαλίζοντας άμεση εξυπηρέτηση, φιλικότητα στη συνεργασία και υψηλές αποδόσεις.

Καλώ τους καταθέτες να μεταφέρουν πέραν των προθεσμιακών καταθέσεων και τις καταθέσεις ταμιευτηρίου τους στην Τράπεζά μας, διασφαλίζοντας και πολύ υψηλότερες αποδόσεις και λειτουργικότητες όπως οι μεταφορές κεφαλαίων και το internet banking.

Καλώ τους πελάτες της Τράπεζας να διευρύνουν τις τραπεζικές εργασίες πέραν των χορηγήσεων ώστε να κερδίσουν από την άμεση εξυπηρέτηση, τη φιλική συνεργασία και τις μειωμένες προμήθειες.

Καλώ για άλλη μια φορά τους πελάτες μας που έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, να έρθουν σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες μας για να βρούμε μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Κυρίως όμως καλώ τα μέλη μας να ενισχύσουν τα κεφάλαιά της, επενδύοντας σε μία Τράπεζα που έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας και να προσφέρει υψηλές αποδόσεις στο παρόν και στο μέλλον.

Η Τράπεζα μας συνεχίζει κερδοφόρα παρά τις επιπτώσεις μιας μοναδικής σε ένταση και διάρκεια οικονομικής κρίσης της χώρας και τώρα της πανδημίας προσφέροντας μεγαλύτερες αποδόσεις από τις άλλες τράπεζες στους αποταμιευτές και τους επενδυτές και μικρότερες προμήθειες στους συνεργαζόμενους μαζί της.

Η Τράπεζά μας συνεχίζει να τηρεί το αρχικό συμβόλαιο της ίδρυσής της. Να είναι από τη μια πλευρά η Τράπεζα όλων των Θεσσαλών, κοντά στους αποταμιευτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από την άλλη μια σύγχρονη, κερδοφόρα και απόλυτα βιώσιμη τοπική επιχείρηση.

 

Δες επίσης

17 φορείς στην πρόσκληση για αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Δ. Παπαστεργίου: Θα προχωρήσουμε προγράμματα upskilling και στο Δημόσιο

Την ευκαιρία να εφοδιαστούν με ψηφιακές δεξιότητες οι εργαζόμενοι σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς θέλουν να ...