Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων και οδηγεί στην πρόωρη γήρανση, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σε μεγάλη γενετική μελέτη που πραγματοποίησαν, ανακάλυψαν πως ο κίνδυνος αυτός δεν απειλεί μόνο όσους κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Οποιαδήποτε ποσότητα πάνω από τις 17 μονάδες την εβδομάδα είχε την ίδια συνέπεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι 17 μονάδες αντιστοιχούν:
- Σε 5 μεγάλα ποτήρια κρασί την εβδομάδα ή
- Σε 7 κουτάκια μπύρα την εβδομάδα
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 245.000 ενήλικες, συγκρίνοντας την κατανάλωση αλκοόλ με έναν βασικό βιολογικό δείκτη της γήρανσης. Ο δείκτης αυτός είναι το μήκος που έχουν τα τελομερή.
Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες του DNA, οι οποίες προστατεύουν τις άκρες των χρωμοσωμάτων. Το μήκος τους φυσιολογικά βραχύνεται καθώς μεγαλώνουμε. Σχετίζεται επίσης με την ανάπτυξη νοσημάτων όπως ο καρκίνος, η καρδιαγγειακή νόσος και η νόσος Αλτσχάιμερ. Όσοι έχουν πιο μακριά, υγιή τελομερή πιστεύεται ότι έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.
Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι λίγο ποτό την ημέρα δεν επηρεάζει το DNA. Το όριο όμως είναι ουσιαστικά 1 κανονικό ποτήρι κρασί ή 1 κουτάκι μπύρα ημερησίως. Από το επίπεδο αυτό και πάνω, αρχίζουν να συσσωρεύονται βλάβες.
Πόσα χρόνια χάνουμε
Από τους εθελοντές της μελέτης, το 40% έπιναν περισσότερο από αυτό το όριο. Όσοι κατανάλωναν περίπου 10 μεγάλα ποτήρια κρασί (περιεκτικότητα 13% σε αλκοόλ) την εβδομάδα, είχαν τελομερή «γερασμένα» κατά 3 χρόνια, σε σύγκριση με όσους περιορίζονταν σε ένα ποτηράκι κρασί έξι μέρες την εβδομάδα.
Ωστόσο κάτω από το όριο των 17 μονάδων αλκοόλ, δεν υπήρχαν διαφορές στα τελομερή αναλόγως με την ακριβή κατανάλωση. Όσοι εθελοντές έπιναν μόνο 1 ουΐσκι (35 ml) την εβδομάδα, είχαν το ίδιο μήκος τελομερών με όσους έπιναν καθημερινά ένα μικρό ποτηράκι κρασί.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι απαιτείται μία ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ για να υποστούν βλάβη τα τελομερή», λένε οι ερευνητές.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Molecular Psychiatry.
iatropedia/Φωτογραφία: iStock