Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Τα θέρετρα της διαπλοκής – «Αμαρτωλές σχέσεις» αστυνομικών και τοπικών παραγόντων

Τα θέρετρα της διαπλοκής – «Αμαρτωλές σχέσεις» αστυνομικών και τοπικών παραγόντων

«Το Βήμα» αποκαλύπτει τις «αμαρτωλές» σχέσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και τοπικών παραγόντων σε τουριστικές περιοχές – Οι έρευνες των «αδιάφθορων» της Αστυνομίας και ο κύκλος της ανομίας με άξονα κυρίως την οικοδομική δραστηριότητα

Δήμαρχος σημαντικού τουριστικού θερέτρου στη χώρα μας ζήτησε επίμονα προ μερικών ημερών από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – στη διάρκεια επίσκεψής του στη λεωφόρο Κατεχάκη – την παραμονή αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, του οποίου είχε αποφασιστεί μετάθεση ως υπόπτου παράνομων ενεργειών που αφορούσαν οικοδομικές άδειες, προστασίες ή και σχηματισμό προβληματικών δικογραφιών!

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του δημάρχου στη λεωφόρο Κατεχάκη (με το προαναφερθέν αίτημα να μείνει ακλόνητος ο εν λόγω αξιωματικός) υπήρξε έρευνα κλιμακίου των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να δημοσιοποιηθεί επισήμως τίποτα, για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου στελέχους των αρχών ασφαλείας, «εκλεκτού» του δημάρχου.

Η ΕΛ.ΑΣ. και οι δικαστικοί λειτουργοί εξετάζουν πλέον και το ενδεχόμενο ο εν λόγω αξιωματικός να κατείχε και να μετέφερε αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά ή να είχε και επαφές με χαρτοπαικτική λέσχη. Εκτός των άλλων, στο σπίτι του αξιωματικού βρέθηκε και δικογραφία που φέρεται να είχε σχηματίσει και την οποία είχε μεταφέρει παρατύπως εκτός της υπηρεσίας του. Ενας δικαστικός φάκελος για τον οποίο εξετάζεται αν είναι πραγματικός, αν στηριζόταν σε βάσιμα στοιχεία ή αν ήταν αντικείμενο σκοπιμοτήτων. Κύριο ζητούμενο είναι αν η στήριξη του δημάρχου και η «πίεση» που άσκησε στη λεωφόρο Κατεχάκη ήταν καλοπροαίρετες και συμπωματικές ή όχι.

Ο κύκλος των συμφερόντων

Τα στοιχεία αυτά για τις κινήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., κρατικών υπαλλήλων και τοπικών παραγόντων που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» πολλαπλασιάζουν τα ερωτήματα για τον κύκλο των τεράστιων συμφερόντων, τις υπόνοιες διαφθοράς και τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις για αλληλοεξυπηρετήσεις και για πιθανή συγκάλυψη ενεργειών σε διάφορες περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τουριστική ζώνη της χώρας είχε εντοπιστεί, προ μερικών ετών, μεγάλο κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ. που σχετιζόταν και με διακίνηση μεταναστών. Ωστόσο όλοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, αφού τουλάχιστον 30 μάρτυρες κατηγορίας (κάτοικοι της περιοχής, τοπικοί υπάλληλοι αλλά και αστυνομικοί των τοπικών τμημάτων) ανακάλεσαν τις καταθέσεις τους με την αιτιολογία ότι απειλήθηκαν ή και κακοποιήθηκαν από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούσαν την υπόθεση!

Οι ισχυρισμοί τους είχαν προκαλέσει την απορία δικαστικών λειτουργών για το εάν επρόκειτο για πραγματικές αναφορές ή συμπαιγνία. Σε κάθε περίπτωση οι ισχυρισμοί έγιναν δεκτοί. Μάλιστα, ορισμένοι από τους αστυνομικούς που είχαν απαλλαγεί για την προαναφερόμενη υπόθεση στράφηκαν κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας μεγάλες αποζημιώσεις για τις κατηγορίες που αντιμετώπισαν, ενώ ήδη ορισμένοι ελέγχονται εκ νέου.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν, μιλώντας στο «Βήμα», ότι «υπάρχουν περιοχές όπου τα μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται να οδηγούν σε φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, με εμπλοκή αστυνομικών σε σημαντικές θέσεις αλλά και άλλων λειτουργών.

Εκαναν χαρακτηριστικά λόγο για «κλειστά τοπικά συστήματα διαπλοκής». Ελεγαν μάλιστα ότι σχετικές πληροφορίες φθάνουν συνεχώς στις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και επιχειρείται να φωτιστούν σκοτεινές δραστηριότητες.

Προστασία, ναρκωτικά και άδειες

Τα ίδια στελέχη συμπληρώνουν πως παρότι δίνεται η εικόνα ότι οι παρανομίες σε αυτά τα θέρετρα αφορούν τις προστασίες των νυκτερινών κέντρων από ποινικούς ή τη διακίνηση ναρκωτικών, υπάρχει κύκλος παράνομων συνεννοήσεων κυρίως για οικοδομική δραστηριότητα που αφορούν παράνομες ανεγέρσεις πολυτελών κατοικιών, καταστημάτων ή επεκτάσεις οικοδομών πολλές φορές με την ανοχή της Αστυνομίας.

Με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι ρόλο μεσάζοντα σε αυτές τις συνεννοήσεις μεταξύ ιδιωτών, πολεοδόμων και αστυνομικών παίζουν δικηγόροι, πρώην στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και άλλοι που εκμεταλλεύονται γνωριμίες και ευκαιρίες και στους οποίους καταφεύγουν οι «ενδιαφερόμενοι» για να επιλύσουν παρανόμως τις εκκρεμότητες, αλλά και να εξουδετερώσουν πιθανούς ελέγχους. Παράλληλα, το ενδιαφέρον της Αστυνομίας εστιάζεται και στα πρόστιμα σε πολλά νυκτερινά κέντρα.

Το ’να χέρι νίβει τ’ άλλο…

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να καταδείξουν τους περίεργους «δεσμούς» αστυνομικών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης μνημονεύουν περίπτωση όπου διοικητής αστυνομικής υπηρεσίας κατέθετε ως μάρτυρας υπεράσπισης του δημάρχου σε ποινική υπόθεση που αντιμετώπιζε. Οπως και ότι ο δήμαρχος εκθείαζε από την πλευρά του τη συμβολή του διοικητή της αστυνομικής υπηρεσίας (που ήταν παλιός γνώριμός του), υποστηρίζοντας ότι «η έλευσή του στην υπηρεσία μόλις 6-7 ημέρες νωρίτερα είχε αλλάξει ήδη τα δεδομένα της παραβατικότητας» στο εν λόγω τουριστικό θέρετρο!

Οι έλεγχοι, οι παραβάσεις και τα ευρήματα

Κάθε χρόνο εντοπίζονται σε περίπου 22.000 ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. για θέματα πολεοδομίας περίπου 750-780 παραβάσεις.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα σε ορισμένες από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας. Ετσι λοιπόν στο Νότιο Αιγαίο, όπου βρίσκονται τα νησιά με τον περισσότερο τουρισμό, όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος κ.λπ., πραγματοποιήθηκαν 2.560 έλεγχοι και εντοπίστηκαν περίπου 300 παραβάσεις, δηλαδή το ποσοστό παρανομιών ανέρχεται στο 12% των ελέγχων.

Στα νησιά του Ιονίου σε ένα σύνολο περίπου 730 ελέγχων βρίσκονται περίπου 30 παραβάσεις (ποσοστό 4%) και σε άλλα θέρετρα, όπως στη Χαλκιδική, σε 1.040 περίπου ελέγχους έχουν βρεθεί περίπου 25 παραβάσεις (ποσοστό περίπου 2%).

Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν δείγμα του ποσοστού των παρανομιών που υπάρχουν κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και των συμφερόντων που αναπτύσσονται.

Σε πόρισμα που είχαν συντάξει οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. προ μερικών ετών είχε διαπιστωθεί σειρά πολεοδομικών παρανομιών στα νησιά με διαγραφές χρεών, με… εξαΰλωση φακέλων, εφαρμογή παρελκυστικών διαδικασιών προκειμένου να μην καταβληθούν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ και άλλα «τρικ».

Κι αυτό με την εμπλοκή αστυνομικών, στελεχών πολεοδομιών αλλά και οικονομικών υπηρεσιών όπως και τοπικών παραγόντων. Τότε στην κατοχή πολεοδόμου είχαν βρεθεί περίπου 700.000 ευρώ και στο σπίτι αστυνομικού 110.000 ευρώ. Επιπλέον εντυπωσιάζει ότι παρά το γεγονός ότι σε όλη την Ελλάδα γίνονται περίπου 100.000 έλεγχοι σε νυχτερινά κέντρα και 56.000 σε τουριστικά καταλύματα, οι έλεγχοι στα τουριστικά νησιά μας είναι περίπου 2.750 (σε μπαρ κ.λπ.) και 2.560 (σε χώρους παραμονής τουριστών).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

in.gr

Δες επίσης

«Κιβωτός του Κόσμου»: Ένοχοι ο πατέρας Αντώνιος και 4 εργαζόμενοι για τη σωματική κακοποίηση φιλοξενούμενων

Ένοχος κρίθηκε ο πατέρας Αντώνιος και άλλοι τέσσερις συνεργάτες του από το  Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την ...