Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Ηξερες ότι υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι δακρύων;

Ηξερες ότι υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι δακρύων;

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι δακρύων με διαφορετική χημική σύσταση. Ο οργανισμός μας επιστρατεύει κάθε φορά το είδος των δακρύων που χρειαζόμαστε για να νιώσουμε καλύτερα. Εντυπωσιακό;

Δακρύζουμε για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μπορεί να είναι από στενοχώρια ή από πόνο, από χαρά ή από συγκίνηση, γιατί κάτι μπήκε στο μάτι μας ή γιατί απλώς μας κουράζει η δουλειά στις οθόνες. Αν νομίζατε ότι σε κάθε περίπτωση μιλάμε για τα ίδια δάκρυα, κάνετε λάθος.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι δακρύων, που διαφέρουν ο ένας από τον άλλο στη χημική τους σύσταση. Με λίγα λόγια, ο οργανισμός μας ξέρει, για παράδειγμα, πότε χρειαζόμαστε παρηγοριά και δίνει σήμα να παράγουμε δάκρυα τα οποία περιέχουν στοιχεία που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα. Δεν είναι απίστευτο;

Μη φοβάστε τα δάκρυα

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Πολλοί από μας δεν κλαίμε ή, τέλος πάντων, δυσκολευόμαστε να κλάψουμε. Κρύβουμε τα δάκρυα συγκίνησης στο σινεμά και πιέζουμε τον εαυτό μας να μην κλάψει μπροστά σε άλλους. Ίσως φοβόμαστε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαρακτηριστούμε αδύναμοι / ευαίσθητοι / συναισθηματικοί – όροι που μπορεί να θεωρούμε ότι έχουν αρνητικό πρόσημο στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ακόμα κι αν ξεπεράσαμε την άλλοτε επικρατούσα αντίληψη «τα αγόρια δεν κλαίνε», δεν έχουμε πάψει να σπεύδουμε σε ένα παιδί που κλαίει και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσει. Γιατί; Επειδή το κλάμα μάς κάνει να αισθανόμαστε άβολα. Θεωρούμε ότι και εμείς και το παιδί πρέπει να βγούμε γρήγορα από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, πρέπει να νιώσουμε και πάλι καλά. Και έτσι το κλάμα καταπιέζεται.

Ε, λοιπόν, έφτασε η στιγμή να δούμε τα πράγματα από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Από αυτήν της επιστήμης. Τα δάκρυα έχουν λόγο ύπαρξης και χωρίζονται σε 3 τύπους, ανάλογα με την αιτία που τα προκαλεί. Κάθε τύπος έχει τη δική του χημική σύνθεση.

Τα 3 είδη δακρύων

– Βασικά δάκρυα

Στόχος τους είναι να λιπαίνουν, να τρέφουν και να προστατεύουν τα μάτια. Στη σύστασή τους περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν τις βακτηριακές λοιμώξεις ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσα σε ένα 24ωρο εκκρίνονται 0,75-1,1 γρ. και το ποσοστό αυτό μειώνεται όσο μεγαλώνουμε.

– Αντανακλαστικά δάκρυα

Προκαλούνται ως αντίδραση σε έναν ερεθιστικό παράγοντα, όπως η σκόνη, το κρεμμύδι, το δακρυγόνο.

– Συναισθηματικά δάκρυα

Δεν σχετίζονται μόνο με τη θλίψη. Μπορεί να εκφράζουν συναισθήματα χαράς, φόβου, άγχους, πένθους, ακόμα και ενθουσιασμού ή να προκαλούνται από έντονο γέλιο. Συχνά συνοδεύονται από κοκκίνισμα του προσώπου, βήχα, σπασμωδική αναπνοή. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι διαφοροποιείται η χημική τους σύνθεση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, όπως η λευκίνη-εγκεφαλίνη, που είναι φυσικό παυσίπονο!

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι η σύνθεση που έχουν κάθε φορά τα δάκρυά μας είναι αυτή που έχουμε ανάγκη για να «γιατρευτούμε». Αυτό που νιώθουμε μπορεί να μετατραπεί σε κάτι απτό που επιτρέπουμε να βγει από το σώμα μας, το αφήνουμε να κάνει τη δουλειά του και να προχωρήσουμε.  Ε, ναι, λοιπόν, το κλάμα δεν σε κάνει αδύναμο. Και επιπλέον είναι και ευεργετικό.

Φωτογραφίζοντας τα δάκρυα

Η φωτογράφος Rose-Lynn Fisher εμπνεύστηκε ένα project για τα δάκρυα με τίτλο «Topography of Tears». Ξεκίνησε το έργο της σε μια δύσκολη για εκείνη περίοδο με αλλαγές, απώλειες και άφθονα δάκρυα.

«Ό,τι βλέπουμε στη ζωή μας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», λέει η ίδια. «Έτσι, ξαφνικά, σε κάποια στιγμή της ζωής μου μου πέρασε η εξής σκέψη από το μυαλό: “Άραγε, πώς να μοιάζει ένα δάκρυ;”»

Αποφάσισε, λοιπόν, να βάλει ένα δάκρυ της πάνω σε μια διαφάνεια. Το άφησε να στεγνώσει και ύστερα το είδε μέσα από ένα μικροσκόπιο. «Ήταν σαν να κοιτούσα ένα τοπίο από το αεροπλάνο!» εξηγεί.

Και τότε άρχισε να αναρωτιέται αν ένα δάκρυ χαράς θα ήταν διαφορετικό στην όψη από ένα δάκρυ θλίψης ή από ένα δάκρυ που τρέχει όταν καθαρίζουμε ένα κρεμμύδι. Και κάπως έτσι κατέληξε να δημιουργήσει ένα φωτογραφικό έργο με περισσότερες από 100 φωτογραφίες αποξηραμένων δακρύων –δικών της, αλλά και άλλων εθελοντών, μεταξύ των οποίων και ενός νεογέννητου!

OW

Δες επίσης

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS – Γιατροί και εργαστήρια σε «ασφυξία»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά από συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου, εκφράζει έντονη ανησυχία ...