Την εκπόνηση σχεδίων περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησε από τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του OT, την περασμένη Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, ο Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε στο γραφείο του στο υπουργείο με τους Στασινόπουλο (Βιοχάλκο), Παπαλεξόπουλο (Τιτάν) και Μυτιληναίο (Αλουμίνιον της Ελλάδος), από τους οποίους και ζήτησε να ετοιμάσουν άμεσα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων των εργοστασίων τους, προκειμένου αν παραστεί ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή τους χειμερινούς μήνες. Πηγές θέλουν τον υπουργό να ζήτησε τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από τις βιομηχανικές μονάδες, και μάλιστα χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι που απασχολούν.
Στόχος της κίνησης του Κώστα Σκρέκα είναι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15%, και στην περίπτωση που διακοπεί πλήρως η παροχή του ρωσικού αερίου τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα (ο εφοδιασμός γίνεται από τον αγωγό Turk Stream) να μην οδηγηθεί η περικοπή φορτίων ρεύματος και φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και μικρότερες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΟΤ, στη συνάντηση, που έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο υπουργός ΠΕΝ ενημέρωσε τους μεγάλους βιομηχάνους για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1, καθώς και για τις κινήσεις της Κομισιόν αναφορικά με τα μέτρα ενεργειακής επάρκειας και το πλαφόν στις τιμές ρεύματος και αερίου.
Επιχείρηση «θερμοστάτης»
Οι εξελίξεις με τον Nord Stream 1 και τη νέα αιφνιδιαστική κίνηση της Gazprom να μην δώσει ξανά σε λειτουργία τον αγωγό προκαλούν ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης.
Αν και η Ελλάδα δεν εφοδιάζεται, όπως προαναφέρθηκε, με αέριο από τον συγκεκριμένο αγωγό, εντούτοις το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν οι στρόφιγγές του αναμένεται να προκαλέσει έκρηξη της ζήτησης LNG, προκειμένου να αντικατασταθούν οι ποσότητες του ρωσικού αερίου. Και η προσφορά του υγροποιημένου αερίου, αν παραταθεί κι άλλο η διακοπή του Nord Stream 1 ή αν κλείσει κι άλλος αγωγός στην Ευρώπη, θα είναι πλέον περιορισμένη.
Με φόντο αυτά τα αρνητικά σενάρια η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πέραν του ότι, όπως φάνηκε από τη συνάντηση Σκρέκα με τους τρεις βιομηχάνους, ενεργοποιεί το Plan B, προχωρά και σε άλλες δράσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, προετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, τα καταστήματα και τα γραφεία. Πηγές θέλουν να περιλαμβάνονται απλές συμβουλές, όπως η ρύθμιση του θερμοστάτη σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, το σβήσιμο των φώτων σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται και ο περιορισμός κατανάλωσης ενεργοβόρων οικιακών συσκευών.
Η καμπάνια ενημέρωσης αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει τη μορφή συμβουλών και συστάσεων. Χωρίς, όμως, να αποκλείεται και το ενδεχόμενο σε ακραίες εξελίξεις με την παροχή φυσικού αερίου ο περιορισμός της κατανάλωσης να γίνει υποχρεωτικός.
Τα ευρωπαϊκά σχέδια για το πλαφόν
Την ίδια στιγμή η εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται να είναι καυτή ως προς τα μέτρα που θα καταλήξει η Ε.Ε. για την ενεργειακή ασφάλεια και τις τιμές.
Ως γνωστόν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου συνέρχεται εκτάκτως το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., προκειμένου να λάβει αποφάσεις ως προς τη λήψη μέτρων ελέγχου των τιμών της ενέργειας.
Πληροφορίες του ΟΤ αναφέρουν πως στο τραπέζι των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και της Ευρ. Επιτροπής βρίσκεται το ελληνικό μοντέλο ελέγχου των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και αποσύνδεσής τους από το φυσικό αέριο.
Πηγές θέλουν το μοντέλο της Αθήνας που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο να κερδίζει έδαφος έναντι του αντίστοιχου των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου. Υπενθυμίζεται ότι με τον ελληνικό μηχανισμό τίθενται ανώτατα όρια αποζημίωσης ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί κανονικά με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος. Τα έσοδα που ανακτώνται διατίθενται για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής του μηχανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αυτός θα είναι υποχρεωτικός για τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή αν θα είναι προαιρετικός. Δηλαδή, οι χώρες να έχουν το δικαίωμα επιλογής για την υιοθέτησή του.
(Πηγή: ΟΤ)