Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Οδηγός θέρμανσης με ρεύμα: Ποια θερμαντικά μέσα «τρώνε» περισσότερα ευρώ

Οδηγός θέρμανσης με ρεύμα: Ποια θερμαντικά μέσα «τρώνε» περισσότερα ευρώ

Οι επιδοτήσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο συνεχίζονται, ωστόσο για πολλά νοικοκυριά η θέρμανση με ηλεκτρικό παραμένει προτιμητέα ή μόνη επιλογή, ειδικά από τη στιγμή που οι κρατικές ενισχύσεις καλύπτουν ως και το 90% των αυξημένων χρεώσεων.

Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στη «μάχη» τιμών μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, η οποία προφανώς εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών αλλά και το ύψος των κρατικών επιδοτήσεων. Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ένα λίτρο πετρέλαιο αποδίδει περίπου 10,35 θερμικές κιλοβατώρες, με τα σημερινά επίπεδα τιμών, η θέρμανση με πετρέλαιο κοστίζει περί τα 12,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η «φωτογραφία» της στιγμής δίνει στα περίπου 13- 13,5 λεπτά τη θέρμανση με φυσικό αέριο, με την προσδοκία ότι όλα αυτά τα παζάρια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να ρίξουν την τελική τιμή στα 11- 12 λεπτά.

Αυτή η «μονομαχία» αφήνει, πάντως, αδιάφορα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που δεν έχουν άλλη επιλογή, από το να θερμάνουν τα σπίτια τους με ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόκειται κυρίως για νοικοκυριά σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, η οποία έχει “σιγήσει” εδώ και χρόνια. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η μέση τελική τιμή (έρευνα ΗΕΡΙ) διαμορφώνεται στα 25,37 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η μέση τιμή στο α΄ εξάμηνο (μετρήσεις Eurostat) διαμορφώθηκε στα 23,05 λεπτά, στο β΄ εξάμηνο του 2021 ήταν 19,74 λεπτά, στο α’ εξάμηνο του 2021 διαμορφωνόταν στα 16,5 λεπτά και στο β’ εξάμηνο του 2020 περιοριζόταν στα 15,51 λεπτά.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει σαφώς ότι παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, το κόστος του ρεύματος είναι υψηλότερο από πέρσι και πολύ υψηλότερο από πρόπερσι, συνεπώς η επιλογή της θερμαντικής ηλεκτρικής συσκευής- όπου είναι δυνατή- είναι κρίσιμη για ένα νοικοκυριό. Με αυτό το δεδομένο, το spitogatos “ανέβασε” ένα χρηστικό οδηγό για τις καταναλώσεις, άρα και το κόστος θέρμανσης, με ηλεκτρικές συσκευές.

#1 Κλιματιστικά για ψύξη και θέρμανση μαζί

Ένα κλιματιστικό inverter υψηλής ενεργειακής κλάσης είναι, ίσως, η καλύτερη λύση. Μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τα απλά κλιματιστικά, αλλά αν τα χρησιμοποιείς αρκετά στη διάρκεια της μέρας, στο τέλος έχεις μέχρι και 30% λιγότερη κατανάλωση.

Έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση – τριπλάσια από τις υπόλοιπες θερμαντικές συσκευές και είναι κατάλληλα για τη θέρμανση μεγάλων χώρων.

Η κατανάλωση του ρεύματος εξαρτάται από το είδος της συσκευής (απλή, νέα ή inverter) και τα BTU. Για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό 12000 BTU έχει ισχύ 3520W και καίει περίπου 1,83€ ανά ώρα

#2 Αντλία θερμότητας

Η αντλία θερμότητας είναι η σύγχρονη εναλλακτική για κεντρική θέρμανση με ρεύμα. Έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση και είναι φιλική για το περιβάλλον, εφόσον δεν εκπέμπει καυσαέρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αντλίες θερμότητας πετυχαίνουν ακόμα και 3 φορές μικρότερο κόστος θέρμανσης σε σχέση με τους λέβητες πετρελαίου.

Για πολλούς μπορεί το αρχικό κόστος αγοράς και τοποθέτησης να είναι απαγορευτικό (κυμαίνεται από 4.000-10.000 ευρώ), αλλά μπορεί να γίνει σύντομα απόσβεση, ειδικά εφόσον πρόκειται για περιοχή που έχει χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αντλία θερμότητας λειτουργεί με ρεύμα και ανταλλάσσει θερμότητα με τον αέρα του περιβάλλοντος για ψύξη / θέρμανση, και ζεστό νερό. Συνδέεται με το υδραυλικό σύστημα νερού που ήδη υπάρχει στο σπίτι, δηλαδή με τα σώματα του καλοριφέρ. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ενδοδαπέδια θέρμανση με ρεύμα, καθώς και με fan coil αντί για κλιματιστικό.

#3 Ηλεκτρικός λέβητας

Για αυτόνομη θέρμανση με ρεύμα και καλοριφέρ, ώστε να φύγεις από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας, αλλά να μην πάνε και χαμένα τα σώματα, τότε ένας ηλεκτρικός λέβητας είναι η κατάλληλη επιλογή. Η εγκατάσταση γίνεται σε εξωτερικό χώρο και παίρνει ρεύμα από το διαμέρισμά. Μετά συνδέεται με τα υπάρχοντα σώματα του καλοριφέρ ή αν υπάρχει, με την ενδοδαπέδια εγκατάσταση.

Ανάλογα τα τετραγωνικά του σπιτιού, θα χρειαστεί λέβητας διαφορετικής ισχύος και προφανώς, διαφορετικού κόστους. Ένας ηλεκτρικός λέβητας κοστολογείται από 700 ευρώ, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος εγκατάστασης.

#4 Πάνελ υπέρυθρων

Το πιο αποδοτικό σύστημα θέρμανσης με ρεύμα αυτή τη στιγμή. Η λειτουργία τους βασίζεται στην υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν, όπως ακριβώς μας ζεσταίνει ο ήλιος.

Αποτελούν τον πιο φυσικό τρόπο θέρμανσης, δεν βγάζουν αέρα και κάνουν μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος. Ωστόσο, δε ζεσταίνουν τον χώρο, αλλά απευθείας τα άτομα και τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν, ως εκ τούτου δεν ενδείκνυνται για τη θέρμανση μεγάλων δωματίων.

#5 Σόμπα αλογόνου – χαλαζία

Αν θέλεις να ζεστάνεις μικρούς χώρους, τότε μία τέτοια σόμπα είναι μια καλή εναλλακτική για θέρμανση σπιτιού με ρεύμα. Είναι αθόρυβες και εύκολες στη μετακίνηση. Έχουν σχετικά μικρό κόστος (από 10 έως 330 ευρώ), ανάλογα την ποιότητα και την ισχύ και είναι σχετικά ασφαλείς, αφού έχουν διακόπτη που σταματάει τη λειτουργία τους αν πέσουν. Διαθέτουν, επίσης, ειδικό προστατευτικό για να μην έρχεται κανείς σε επαφή με τις λάμπες.

Οι σόμπες χαλαζία ζεσταίνουν περισσότερο τον χώρο από αυτές του αλογόνου, που πρέπει να βρίσκεσαι πολύ κοντά για να αισθανθείς τη θαλπωρή. Μία σόμπα 1000W καταναλώνει περίπου 0,519€ ανά ώρα.

iefimerida.gr

 

Δες επίσης

Ηράκλειο: «Δεν μοιάζω με τον Τζόκερ;», ρώτησε γελώντας τους αστυνομικούς ο Γάλλος που σκότωσε την 36χρονη Ράνια

Αποτροπιασμό προκαλεί η συμπεριφορά του 33χρονου Γάλλου, του δράστη της δολοφονίας της αδικοχαμένης Ράνιας, η οποία ξεψύχησε ...