Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Πότε είναι καλύτερο να βουρτσίζουμε τα δόντια μας το πρωί: πριν ή αφότου φάμε

Πότε είναι καλύτερο να βουρτσίζουμε τα δόντια μας το πρωί: πριν ή αφότου φάμε

Tο βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι αγγαρεία που εγκατέστησαν στο ‘λογισμικό’ μας οι γονείς μας, γιατί είχαν ξεμείνει από τρόπους να μας βασανίσουν.

Είναι ανάγκη για να έχουμε δόντια. Κυριολεκτικά.

Υπάρχει πρόχειρο και βίντεο που δείχνει τι τους συμβαίνει, αν σταματήσουμε να βουρτσίζουμε για μία εβδομάδα, ένα μήνα και ένα χρόνο.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία για το πότε είναι προτιμότερο να κάνουμε αυτήν τη δουλειά το πρωί: πριν ή μετά το πρωινό. Ο καθένας κάνει ό,τι τον βολεύει. Αλλά ποιος κάνει το σωστό για την στοματική υγιεινή;

Γιατί να βουρτσίζεις τα δόντια σου πριν το πρωινό

Όταν ξυπνάμε το πρωί, το επίπεδα των βακτηρίων που υπάρχουν στο στόμα μας είναι στο peak τους. Εξ ου και η κακή αναπνοή.

Συνήθως το πρωί τρώμε πράγματα που περιέχουν υδατάνθρακες και ζάχαρη, συστατικά που είναι βούτυρο στο ψωμί των βακτηρίων.

Αν δεν βουρτσίσουμε τα δόντια μας, πριν το πρωινό τα βακτήρια που είναι ήδη πάρα πολλά στο στόμα μας, θα πολλαπλασιαστούν περαιτέρω με τους ζαχαρούχους υδατάνθρακες.

Η συνέπεια θα είναι η απελευθέρωση οξέων που μπορούν να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών μας -που υπάρχει για να τα προστατεύει.

Αν τα βουρτσίσουμε, σταματάμε αυτήν τη συνεργασία -να τραβούν τα βακτήρια μαζί με εμάς.

Επίσης, αν βουρτσίσουμε τα δόντια μας πριν το πρωινό, κινούμε τις διαδικασίες παραγωγής σάλιου, δηλαδή της κύριας αμυντικής γραμμής των δοντιών μας έναντι των ‘εχθρών’.

Το σάλιο βοηθά στην ενίσχυση των δοντιών, με την εναπόθεση μεταλλικών στοιχείων που τα βακτήρια μπορεί να έχουν καταναλώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Περιέχει επίσης, διττανθρακικά, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση της οξύτητας στο στόμα μας, ενώ οι οδοντόκρεμες που περιέχουν φθόριο κάνουν τα δόντια πιο ανθεκτικά στη φθορά -ενισχύοντας το σμάλτο και εξουδετερώνοντας τα οξέα από το πρωινό.

Όλα τα παραπάνω ανήκουν στον οδοντίατρο, καθηγητή και αναπληρωτή κοσμήτορα των ακαδημαϊκών υποθέσεων, στο University of Michigan School of DentistryCarlos Gonzalez.

Ο ίδιος ανέλυσε στους New York Times  και τα οφέλη του βουρτσίσματος των δοντιών, μετά το πρωινό.

Γιατί να βουρτσίζεις τα δόντια σου μετά το πρωινό

Μετά τη συνάντηση μου με την περιοδοντίτιδα , έμαθα πως ο τρόπος που βούρτσιζα (δυο φορές την ημέρα) τα δόντια μου κατέστρεφε τα ούλα μου -χωρίς να καθαρίζει τα δόντια μου.

Ακολούθως έμαθα πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ταλαιπωρείται από περιοδοντίτιδα, για τον ίδιο λόγο: επειδή δεν ξέρει πώς να κάνει σωστά αυτήν τη δουλειά.

Όπως είπε ο Dr. Gonzalez “στην πραγματικότητα οι περισσότεροι δεν βουρτσίζουμε καλά τα δόντια μας, οπότε ακόμα και αν μπούμε στον κόπο πριν το πρωινό, πιθανότατα θα αφήσουμε πολλά βακτήρια στο στόμα μας -τα οποία θα πολλαπλασιαστούν και θα παράγουν οξέα από την ώρα που τρώμε πρωινό και για το υπόλοιπο της ημέρας.

Επομένως, μπορείτε να βουρτσίζετε μετά το φαγητό για να ελαχιστοποιήσετε αυτό το παρατεταμένο τάισμα των βακτηρίων”.

Το φθόριο της οδοντόκρεμας μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εάν δεν αντικατασταθεί από το μάσημα της τροφής αμέσως μετά το βούρτσισμα.

Υπάρχουν οδοντίατροι που επισημαίνουν πως αν βουρτσίσουμε πολύ σύντομα μετά το πρωινό -ειδικά αν έχουμε καταναλώσει όξινα ποτά (βλ. καφές ή χυμός πορτοκαλιού) θα βλάψουμε το σμάλτο.

Κάτι που ισχύει μεν, αλλά η ζημιά είναι ελάχιστη -δεν επηρεάζει την πραγματική υγεία των δοντιών.

Αν έχετε το χρόνο, κάντε έναν κόπο να περιμένετε μισή ώρα από το τέλος του πρωινού έως το βούρτσισμα. Σε περίπτωση που θέλετε να ξεφορτωθείτε τροφές που κολλούν στα δόντια, πιείτε νερό ή κάντε γαργάρες.

Η λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά

Όπως διευκρίνισε ο Dr. Gonzalez “οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πρωινό πολύ γρήγορα. Συνήθως ολοκληρώνοντας το γεύμα τους μέσα σε 10 έως 15 λεπτά. Αυτός δεν είναι αρκετός χρόνος για να γίνει μεγάλη ζημιά.

Έτσι, τα οφέλη του βουρτσίσματος μετά το πρωινό υπερτερούν των αρνητικών επιπτώσεων των όποιων οξέων παράγονται από βακτήρια, ενώ τρώμε”.

Αν λοιπόν, έχει να προτείνει κάτι ο ειδικός είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, μετά το πρωινό.

Βέβαια, ελλείψει σχετικών μελετών δεν υπάρχουν αποδείξεις πως αυτό είναι και ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε.

Άρα είναι προτιμότερο να επικεντρώσουμε στο ποια συνήθεια θα μας κάνει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας με συνέπεια -αφού μάθουμε πώς θα το κάνουμε αυτό σωστά.

 

news247

Δες επίσης

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS – Γιατροί και εργαστήρια σε «ασφυξία»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά από συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου, εκφράζει έντονη ανησυχία ...