Η παρατεταμένη ακρίβεια που έχει «γονατίσει» χιλιάδες νοικοκυριά παραμένει το βασικό πρόβλημα των Ελλήνων ενώ όσο οδεύουμε προς την έναρξη της προεκλογικής περιόδου φαίνεται πως η υπόθεση των υποκλοπών θα αρχίσει να απασχολεί περισσότερο τους ψηφοφόρους.
Οι εκλογικές τάσεις που δημοσιεύτηκαν από το Ινστιτούτο Πουλαντζάς και παρουσιάζουμε στη συνέχεια, στηρίζονται στην διαχρονική καταγραφή, σύγκριση και ανάλυση των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων πανελλαδικής κλίμακας.
Αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας, το 96% υποστηρίζει πώς πρόκειται για ένα αρκετά σοβαρό θέμα ενώ αποτυπώνεται και η μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου (67%) για τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση τους τελευταίους 12 μήνες.
Αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών, 2 στους 3 κρίνουν ως αρκετά σοβαρό το θέμα των παρακολουθήσεων.
Οι ερευνητές αναφερόμενοι στα θέματα της ακρίβειας και των υποκλοπών, υποστηρίζουν ότι τείνουν να γίνουν χαρακτηριστικά της τρέχουσας περιόδου προσδίδοντας σε αυτή χαρακτήρα ενός «παρατεταμένου γκρίζου».
Πρόθεση ψήφου
Σύμφωνα με την ανάλυση από το Ινστιτούτο, ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στην πρόθεση ψήφου, καθώς επίσης και το θέμα της συσπείρωσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αυτό της μετακίνησης των ψηφοφόρων.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου και με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα που είχαν προηγηθεί και έχει εξετάσει το Ινστιτούτο, η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής:
Ενισχυμένα εμφανίζονται και τα δύο μεγάλα κόμματα, περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ (+1,4 ποσοστιαίες μονάδες) και λιγότερο η ΝΔ (+0,8 ποσοστιαίες μονάδες), ενίσχυση που προέρχεται κυρίως από τους αναποφάσιστους (-0,9 μονάδες) και τα μικρά «λοιπά» κόμματα (-1,1 μονάδες).
Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, σύμφωνα με τις εκλογικές τάσεις που δημοσιεύονται, βρίσκεται στο 4,3% υπέρ της ΝΔ, μία διαφορά η οποία – όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου, έχει φτάσει στο διαχρονικά χαμηλότερο σημείο της από τις προηγούμενες εκλογές.
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που αφορούν στα ποσοστά των κομμάτων κατά φύλο.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει καλύτερα ποσοστά μεταξύ των γυναικών (27,6% έναντι 24,0% μεταξύ των ανδρών), ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει σχετικά
καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ανδρών (30,4% έναντι 29,7% μεταξύ των γυναικών).
Αυτό δε που έχει ιδιαίτερη σημασία να παρατηρήσουμε είναι ότι συγκριτικά οι γυναίκες είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό αναποφάσιστες σε σύγκριση με τους άνδρες.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου κατά ηλικία, επιβεβαιώνεται και παγιώνεται το ηλικιακό χάσμα που έχει καταγραφεί και στο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκριτικά καλύτερα ποσοστά μεταξύ των νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων (17-44 ετών), ενώ η Νέα Δημοκρατία είναι πιο ισχυρή στις μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 45 ετών).
Ωστόσο, και εδώ πρέπει να καταγράψουμε το γεγονός ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι είναι και οι πλέον αναποφάσιστοι/ες (σε ποσοστό 16,7%). Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου κατά επαγγελματική κατηγορία, φαίνεται μια διάσταση μεταξύ οικονομικά ενεργού και μη πληθυσμού, καθώς η ΝΔ έχει ισχυρότερη πρόθεση ψήφου
μεταξύ των συνταξιούχων και όσων ασχολούνται με τα οικιακά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ισχυρός συγκριτικά μεταξύ των εργαζόμενων, αλλά και των ανέργων.
Οι άνεργοι ωστόσο είναι ταυτόχρονα και οι πλέον αναποφάσιστοι, κάτι που πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Αναφορικά με το ερώτημα σχετικά με το ποιον θεωρούν οι πολίτες καταλληλότερο ως πρωθυπουργό, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός διατηρεί το προβάδισμα, αλλά είναι διαρκώς μειούμενο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των μελετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 32,5% ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 28%.
Συσπειρώσεις και μετακινήσεις ψηφοφόρων
Το στοίχημα των δύο μεγάλων κομμάτων πάντως για το προσεχές διάστημα είναι να μπορέσουν να πείσουν τους αναποφασίστους, να ανακόψουν τις «διαρροές» προς άλλους πολιτικούς χώρους και να αυξήσουν την συσπείρωσή του.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον δείκτη της συσπείρωσης και των μετακινήσεων της εκλογικής βάσης των δύο μεγάλων κομμάτων (με σημείο αναφοράς τις εκλογές του 2019), αυτό που προκύπτει από τη συγκριτική μελέτη είναι οι εξής μεταβολές:
Πρώτον, καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των μετακινήσεων από τη Νέα Δημοκρατία προς τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της, σημειώνουν οι ερευνητές.
Δεύτερον, αυξάνεται -αν και συνολικά παραμένει σχετικά χαμηλή, συγκριτικά προς τα ποσοστά συσπείρωσης του δικομματισμού σε προηγούμενες περιόδους- η συσπείρωση και των δύο μεγάλων κομμάτων, λόγω της αυξημένης πόλωσης που παρουσιάζεται την συγκεκριμένη πολιτική περίοδο και ενόψει των εκλογών που πλέον πλησιάζουν.
Πλέον, τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται και ως προς αυτόν τον δείκτη σε ένα σημείο ισορροπίας. Αυτό εξάλλου αποτυπώνεται και στα στοιχεία σχετικά με τις απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι οποίες πλέον, ενώ ήταν συντριπτικά υπέρ της ΝΔ, είναι απολύτως ισόποσες αναφέρουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου.
Δηλαδή ενώ μέχρι πριν κάποιο καιρό η ΝΔ κέρδιζε από τον ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλάσιους ψηφοφόρους από όσους έχανε προς αυτόν, πλέον ο αριθμός των ψηφοφόρων που χάνει το ένα κόμμα προς το άλλο είναι ίσος με αυτόν που κερδίζει.
in.gr