Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος που εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη και χρήζει ιατρικής παρακολούθησης και ρύθμισης. Ωστόσο, υψηλά επίπεδα σακχάρου δεν εμφανίζουν μόνο όσοι πάσχουν από διαβήτη. Ας δούμε τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης. Πηγή: πως να ρίξω το ζάχαρο χωρίς χάπια
Υψηλό σάκχαρο – συμπτώματα
Κόπωση: αισθάνεστε μονίμως κουρασμένοι και υποτονικοί. Αυτό συμβαίνει καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει επαρκώς τη γλυκόζη για να χρησιμοποιήσει κατάλληλα την ενέργεια που θα σας έδινε.
Συχνοουρία: καθώς η γλυκόζη δεν απορροφάται κατάλληλα από τον οργανισμό, τα νεφρά αναγκάζονται να λειτουργούν ακόμη περισσότερο προκειμένου να αποβάλλουν την παραπανίσια γλυκόζη. Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στα νεφρά
Προβλήματα όρασης: καθώς αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ο φακός του ματιού αρχίζει και διογκώνεται, με αποτέλεσμα να βλέπετε πιο θολά και να μην μπορείτε να εστιάσετε σε ένα σημείο. Το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς μπορεί να οδηγήσει έως και σε απώλεια όρασης.
Αργή επούλωση πληγών: τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα καθυστερούν τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα οι πληγές να επουλώνεται με πιο αργό ρυθμό. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε αργή επούλωση, ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Πονοκέφαλος ή ημικρανίες: το υψηλό σάκχαρο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιους πονοκεφάλους ή ημικρανίες, καθώς επηρεάζει έντονα τις ορμόνες επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη. Αυτές οι ορμόνες ευθύνονται για τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.
Τέλος, κάποια συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν την ύπαρξη υψηλών επιπέδων σακχάρου είναι η ξηροστομία, το συνεχές αίσθημα πείνας, οι κράμπες στα πόδια και πιθανές μηκυτιάσεις. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε φαρμακευτικά σκευάσματα.