Η γρήγορη απώλεια κιλών δεν είναι τόσο υγιεινή όσο η σταδιακή και σταθερή. Αν αναρωτιέσαι πως να χασω κιλα γρήγορα, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου τους παρακάτω κινδύνους.
Ο προτεινόμενος ρυθμός απώλειας κιλών είναι 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα για τους ενήλικες. Με έναν γρηγορότερο ρυθμό απώλειας κιλών, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης λίθων στη χολή. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στον Καναδά, με επικεφαλή της μελέτης την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υγείας στο Πανεπιστήμιο York, στο Τορόντο, Jennifer Kuk, δεν υπάρχουν περισσότερα οφέλη στην υγεία για εκείνους που χάνουν γρήγορα κιλά παρά με πιο αργό ρυθμό.
Η γρήγορη απώλεια κιλών δεν σημαίνει και την ομοιόμορφη απώλεια. Το γεγονός ότι επιθυμούμε να χάσουμε κιλά από συγκεκριμένες περιοχές του σώματός μας, δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν επειδή υποβάλλαμε τον εαυτό μας σε μια βάναυση δίαιτα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαθούν, μαζί με τα υγρά του σώματος, και ένα μέρος της μυϊκής μας μάζας. Με συνέπεια να μην χάσουμε ομοιόμορφα το βάρος που επιθυμούμε. Μια σωστή δίαιτα θα πρέπει πάντα να συνδυάζεται με αθλητική άσκηση, όπου επικεντρωνόμαστε στα κατάλληλα σημεία με εναλλακτικές ασκήσεις.
Η απότομη απώλεια κιλών ενδέχεται να επηρεάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Είναι γεγονός ότι ο εγκέφαλος, για τη σωστή λειτουργία του, χρησιμοποιεί μόνο υδατάνθρακες. Μια δίαιτα η οποία μειώνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει κόπωση, μειωμένη μνήμη, ζαλάδες και γενικότερη εξουθένωση του οργανισμού σας.
Τονίζεται ότι ο ανθρώπινος οργανισμός επιχειρεί να αντιδράσει στην έλλειψη των απαραίτητων συστατικών, την οποία επιβάλλουμε, με αποτέλεσμα όταν διακοπεί η δίαιτα να αποθηκεύει ακόμα περισσότερους υδατάνθρακες. Με λίγα λόγια, όταν διακόψετε τη δίαιτα, τα κιλά θα επιστρέψουν… ακόμη περισσότερα!
Τέλος, μια σκληρή δίαιτα μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, βουλιμία, τριχόπτωση, ξηροδερμία, αναιμία, εύθραστα οστά, πρόωρη εμμηνόπαυση (έως και στειρότητα), ορμονικές διαταραχές – ιδίως στις γυναίκες, απότομες αυξομειώσεις βάρους… έως και παχυσαρκία!