Oι δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην παιδική τους ηλικία αλλά και η αγάπη τους για την παιδεία οδήγησαν Έλληνες και ξένους υπηκόους να δωρίσουν, στο πανεπιστήμιο Αιγαίου σοβαρό κομμάτι της περιουσίας τους σε Λήμνο, Λέσβο και Ρόδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Αθανάσιος Παλαιολόγος, 93 ετών, από τη Νάπη της Λέσβου, ο οποίος δεν ξέχασε τα δύσκολα νεανικά του χρόνια στο νησί, όταν δεν είχε την ευχέρεια να έχει ένα βιβλίο στα χέρια του.
Έτσι σήμερα αφού η ζωή του πέρασε από σαράντα κύματα, κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης του στην Αμερική, δεν ξέχασε την πατρίδα του και δώρισε το τεράστιο ποσό των 600.000 δολαρίων, προκειμένου να ενισχυθεί η βιβλιοθήκη του ιδρύματος στη Μυτιλήνη. Για να έχουν οι νέοι, που θα σπουδάζουν στο νησί ό,τι δεν είχε εκείνος, όταν ήταν παιδί.
Ο ευεργέτης του πανεπιστημίου αφού κάτω από μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να κάνει μεγάλη περιουσία στις ΗΠΑ, επέστρεψε και ζει πλέον στο νησί του. Η ζωή του ήταν δύσκολη όπως και όλων των ανθρώπων που μετανάστευσαν σε ξένες χώρες προκειμένου ν’ αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Ο ίδιος πήγε μετανάστης στην Αμερική, πλένοντας πιάτα στη Βοστόνη, ενώ παράλληλα σπούδαζε «γιατί κάθε καλό πηγάζει από τη γνώση».
Η πορεία του ήταν εντυπωσιακά ανοδική καθώς έφτασε μέχρι και την ΙΒΜ όπου εργάστηκε. Παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή θέλησε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δουλέψει η γνωστή γραφειοκρατία δεν τον άφησε με αποτέλεσμα να ξαναφύγει για τις ΗΠΑ. Σήμερα σε μεγάλη ηλικία πλέον εγκαταστάθηκε στην πατρίδα που τον «έδιωξε» και της δώρισε λεφτά που με κόπο και πόνο συγκέντρωσε. Διότι όπως λέει και η πρυτάνισσα του πανεπιστημίου Αιγαίου κυρία Χρυσή Βιτσιλάκη: «Ο κ. Παλαιολόγου αποδεικνύει ότι οι διαχρονικές αξίες της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την κοινότητα δεν έχουν χαθεί στη δίνη της σύγχρονης επιδίωξης της πρόσκαιρης φήμης και των εγωκεντρικών επιδιώξεων. Παράλληλα, με το παράδειγμά του αναδεικνύεται ως σύμβολο της αγάπης και της ενεργού υποστήριξης των νησιωτών του Αιγαίου στο πανεπιστήμιό τους».
Oι υπόλοιποι δωρητές
Ο κ. Παλαιολόγος δεν είναι ο μόνος ευεργέτης του πανεπιστημίου. Πριν από μερικές μέρες ένα ζευγάρι γαλλικής καταγωγής και «πολίτες του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο ethnos.gr, η κυρία Βιτσιλάκη, δώρισε ένα τριώροφο οίκημα στην παλιά πόλη της Ρόδου, με σκοπό τη δωρεάν στέγαση νέων φοιτητών/φοιτητριών και ερευνητών/ερευνητριών, προερχόμενων από την Ελλάδα ή άλλες μεσογειακές χώρες, που χρήζουν οικονομικής βοήθειας. Η προσφορά ανήκει στους Marc-Rene και Manuela de Montalembert. Όπως αναφέρει η Πρυτάνισσα, Χρυσή Βιτσιλάκη: «Με την πράξη τους αυτή οι Marc-Rene and Manuela de Montalembert έμπρακτα εκφράζουν την αγάπη και την ενεργή υποστήριξή τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους ανθρώπους του και αποδεικνύουν ότι οι διαχρονικές αξίες της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Επιστήμη και την παραγωγή νέας Γνώσης δεν έχουν χαθεί, προβάλλοντας, ευελπιστούμε, ένα παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους ιδιώτες και τοπικούς και κρατικούς φορείς.»
Το ευχαριστήριο μήνυμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου
«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου απέκτησε δύο ακόμα ευεργέτες δωρητές, τους Marc-Rene and Manuela de Montalembert!
Την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε και τυπικά η δωρεά τους προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μιας τριώροφης οικίας, με αυλή, που έχει ανεγερθεί επί οικοπέδου επιφανείας τετρακοσίων τριάντα ενός (431,00) τετραγωνικών μέτρων, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Το συμβόλαιο της δωρεάς υπογράφτηκε από τους δύο δωρητές και την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, ενώπιον του συμβολαιογράφου Δ. Γιώρτσου, του δικηγόρου των δωρητών Ι. Βρούχο και τον Καθηγητή Φραγκίσκο Καλαβάση, ο οποίος είχε αρχικά μεταφέρει προς την Πρυτάνισσα την προοπτική της δωρεάς αυτής. Μιας δωρεάς που, μετά από προσπάθειες δεκαετιών, ανοίγει επιτέλους και πάλι τις πόρτες της Παλιάς Πόλης στους ανθρώπους των Γραμμάτων και στο ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα των νησιών μας που προωθεί τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ανταποκρινόμενοι με κοινωνική ευαισθησία και μέριμνα στις ανάγκες νέων ανθρώπων για εξασφάλιση στέγης για σπουδές και έρευνα στην ακαδημαϊκή μονάδα του Πανεπιστημίου μας στη Ρόδο, οι κ.κ. Marc-Rene and Manuela de Montalembert δώρισαν το εν λόγω οίκημα κατά υψηλή κυριότητα, έως την απόσβεση της επικαρπίας, με σκοπό τη δωρεά στέγαση νέων φοιτητών / φοιτητριών και ερευνητών / ερευνητριών, προερχόμενων από την Ελλάδα ή άλλες μεσογειακές χώρες, που χρήζουν οικονομικής βοήθειας. Η Πρυτάνισσα παράλληλα με τις θερμές ευχαριστίες της, διαβεβαίωσε ότι η δωρεά αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους φοιτητές και στις φοιτήτριες και νέους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αρχιπελάγους και ότι θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό και με το βέλτιστο τρόπο.
Όλες οι δωρεές προς το πανεπιστήμιο
- Δωρεά χρηματικού ποσού 600.000 δολαρίων Η.Π.Α. από τον κ. Αθανάσιο Παλαιολόγο.
- Δωρεά αγροτεμαχίου εμβαδού 37.526,21 τ.μ. που βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Πλατέως της δημοτικής κοινότητας Μύρινας του Δήμου Λήμνου από τον αείμνηστο Απόστολο Ηλιάδη
- Δωρεά αγροτεμαχίου εμβαδού κατά τον τίτλο κτήσης 24.522,50 τ.μ. και κατά το Κτηματολόγιο 24.799 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση Καρυές Περάματος Γέρας Λέσβου από τους κ.κ. Ευδοκία Κιοσκλή, Κίμωνα Κιοσκλή και Άγγελο Κιοσκλή.
- Δωρεά τριώροφης οικίας με αυλή, που έχει ανεγερθεί επί οικοπέδου επιφανείας τετρακοσίων τριάντα ενός (431,00) τετραγωνικών μέτρων, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου από τους Marc-Rene and Manuela de Montalembert
ethnos