Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / «Χαμόγελο του Παιδιού»: Αυτή είναι η καταγγελία που πήγε στην Εισαγγελία -Τι αναφέρει για ακίνητα και χορηγίες

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Αυτή είναι η καταγγελία που πήγε στην Εισαγγελία -Τι αναφέρει για ακίνητα και χορηγίες

Σοβαρά ερωτήματα για το «Χαμόγελο του Παιδιού» εγείρει καταγγελία η οποία πλέον βρίσκεται στα χέρια των αρμόδιων αρχών και αναφέρεται σε πρακτικές στελεχών του Οργανισμού και του επικεφαλής του, Κώστα Γιαννόπουλου.

Πρόκειται για ένα δεκασέλιδο έγγραφο το οποίο κοινοποιήθηκε και στο Γραφείο της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου και πλέον έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και -καθώς πολλά από τα καταγγελλόμενα αφορούν οικονομικά ζητήματα- στην ΑΑΔΕ.

Στο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το iefimerida.gr (δημοσιεύοντας τμήματά του, δίχως να υιοθετεί το περιεχόμενο) και το οποίο θα εξεταστεί από τις Αρχές ως προς τη γνησιότητα των καταγγελλόμενων, γίνονται, μεταξύ πολλών άλλων, αναφορές για εκμετάλλευση (οικειοποίηση) ακινήτων, αντικειμένων, δωρεών και χορηγιών από το περιβάλλον του κ. Γιαννόπουλου, για κακοποιητικές συμπεριφορές προς το προσωπικό, αλλά και για διακρίσεις ανάμεσα σε παιδιά.

Τα ακίνητα-«φιλέτα» σε Βάρκιζα και Άλιμο
Το πρώτο σκέλος της καταγγελίας, που έγινε από πρώην εργαζόμενο, αφορά στα ακίνητα, με τον συντάκτη να επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» «εκμεταλλεύεται για προσωπική του χρήση κατοικίες που έχουν δωριστεί στον Οργανισμό, στην πλειονότητά τους ως κληροδοτήματα». Ένα εξ αυτών, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν ένα παραθαλάσσιο ρετιρέ στην περιοχή της Βάρκιζας, στο οποίο φέρεται ότι διέμενε χωρίς να αποδίδει ενοίκιο στο «Χαμόγελο». Πάντα κατά το ίδιο έγγραφο, το συγκεκριμένο ακίνητο φρόντιζε εργαζόμενη καθαριότητας (καθαρίστρια) που ήταν δηλωμένη στο προσωπικό του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Σύμφωνα με την καταγγελία, μετά τη Βάρκιζα, ο Κώστας Γιαννόπουλος και η σύζυγός του, «πρώην εθελόντρια του φορέα», επέλεξαν «νέο διαμέρισμα – μεζονέτα στον Άλιμο […] μεγέθους 500-600 τετραγωνικών μέτρων που δωρίστηκε στον Οργανισμό για τις ανάγκες των παιδιών που στηρίζει». Στο συγκεκριμένο ακίνητο, αξίας 2 εκατ. ευρώ, είχε αναφερθεί και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς και δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα». Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας (φύλλο 11ης Δεκεμβρίου 2022) υπογραμμιζόταν ότι το εν λόγω ακίνητο έχει πέντε μπάνια -κατά την καταγγελία, επιπλέον έχει τζακούζι, μπιλιάρδο και απεριόριστη θέα στη θάλασσα- και πως προήλθε από δωρεά μιας συνταξιούχου από τη Δράμα που ήθελε να βοηθήσει παιδιά που είχαν ανάγκη.

Τα «θολά» σημεία για τις απολαβές Γιαννόπουλου και συζύγου
Στην καταγγελία που διαβιβάστηκε στις αρμόδιες αρχές υπάρχουν σημεία που εστιάζουν στις απολαβές που φέρεται ότι λαμβάνουν ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» και η σύζυγός του.

Συγκεκριμένα, η καταγγελία αναφέρει πως, παρότι η σύζυγος είναι δηλωμένη ως εθελόντρια, λαμβάνει μηνιαίως μισθό περί τα 2.000 ευρώ, ενώ ο κ. Γιαννόπουλος φέρεται ότι έχει αποδοχές ύψους 5.000 έως και 7.000 ευρώ καθαρά τον μήνα.

Απαντώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα, το «Χαμόγελο του Παιδιού» ανέφερε προ ημερών:

«Επειδή αφήνονται αιχμές για το πρόσωπο του Κώστα Γιαννόπουλου, τονίζεται ότι έχει αφιερώσει εξ ολοκλήρου τη ζωή του από το 1995 και αδιάλειπτα έως σήμερα στην επιτέλεση του έργου του Οργανισμού.

Κυριολεκτικά, καθημερινά, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αποτελεσματική υλοποίηση όλων των δράσεων του Οργανισμού, το έργο του οποίου έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ως εκ τούτου, όπως είναι απόλυτα λογικό, για να βιοποριστεί ο ίδιος και η οικογένειά του και στο πλαίσιο διαδικασιών εγκεκριμένων από τις Γενικές Συνελεύσεις, λάμβανε συγκεκριμένα ποσά αμοιβής έργου που ενέκριναν ομόφωνα τα μέλη. Σήμερα αυτό δεν υφίσταται πλέον, καθώς έχει συνταξιοδοτηθεί, ωστόσο συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα».

Η εταιρεία του Κώστα Γιαννόπουλου
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο στα όσα ερευνούν οι Αρχές σχετίζεται με την εταιρεία συμβούλων που είχε ιδρύσει ο κ. Γιαννόπουλος πριν το «Χαμόγελο του Παιδιού». Στην καταγγελία γίνεται εκτενής αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντας λόγο για μια επιχείρηση που βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας που σώθηκε -μαζί με τον ιδιοκτήτη της- λόγω του «Χαμόγελου».

Στο προαναφερθέν δημοσίευμα του «Βήματος» υποστηρίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να εισέπραττε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επί σειρά ετών από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για άγνωστες υπηρεσίες. Πρόκειται, μάλιστα, περί εταιρείας για την οποία ο κ. Γιαννόπουλος εμφανίζεται να ζήτησε να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το 2063, παρότι ο ίδιος δηλώνει, συχνά, πως έχει εγκαταλείψει κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα και έχει αφιερωθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Οι χορηγίες, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας και η οικιακή βοηθός
Ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία της καταγγελίας αφορά στο ζήτημα της οικειοποίησης χορηγιών, αγαθών και υπηρεσιών του «Χαμόγελου» από το περιβάλλον του κ. Γιαννόπουλου.

Κατά το έγγραφο, ο επικεφαλής του «Χαμόγελου του Παιδιού» αλλά και συγγενείς του φέρονται να εξυπηρετούν καθημερινές τους προσωπικές ανάγκες «με δωρεές, χορηγίες και πόρους» του Οργανισμού. Ενδιαφέρον προκαλεί και η παράγραφος στην οποία περιγράφεται ότι πρόσωπο από το περιβάλλον του κ. Γιαννόπουλου «κάνει εφόδους, Σαββατοκύριακα που απουσιάζουν οι εργαζόμενοι […] σε Κέντρα Στήριξης του Οργανισμού, όπου αποθηκεύονται τα προϊόντα από δωρεές», καθώς και ότι υπάρχει σύστημα ειδοποίησης όταν καταφθάνουν «καλά προϊόντα». Οι Αρχές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν αν ισχύει ότι η… δραστηριότητα των εφόδων σε Κέντρα Στήριξης έγινε γνωστή στο προσωπικό μετά από συναγερμό που χτύπησε.

Μεταξύ άλλων στοιχείων που θα εξεταστούν είναι το αν πληρώνονταν λογαριασμοί κοινής ωφέλειας φυσικών προσώπων από τραπεζικούς λογαριασμούς του «Χαμόγελου». Να σημειωθεί ότι στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία επισημαίνεται ότι η οικιακή βοηθός που απασχολείται στην οικία Γιαννόπουλου είναι δηλωμένη ως εργαζόμενη στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Η απασχόλησή της φέρεται να είναι 8ωρη, σε καθημερινή βάση.

Οι fast track αναδοχές-υιοθεσίες και οι συμπεριφορές
Το τελευταίο σκέλος της καταγγελίας εστιάζεται στο ζήτημα των αναδοχών-υιοθεσιών και σε ύποπτες συμπεριφορές. «Ιδιαίτερα κατά το παρελθόν που ουσιαστικά δεν υπήρχε επιστημονική διαδικασία στο κομμάτι των αναδοχών/υιοθεσιών των παιδιών του φορέα αλλά λειτουργούσε κάπως ad hoc αυτό το θέμα, υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών που δίνονταν με πολύ συνοπτικές διαδικασίες για αναδοχή ή και υιοθεσία» σε άτομα από τα οποία προέκυπτε όφελος, τονίζεται στο συγκεκριμένο σημείο, δείχνοντας προς τη διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά τις συμπεριφορές, ο/η καταγγέλλων/ουσα αναφέρει συγκεκριμένο πρόσωπο της διοίκησης ως «εχθρικό και ρατσιστή», προσθέτοντας ότι «έχω υπάρξει πάμπολλες φορές μάρτυρας κάκιστων συμπεριφορών […] απέναντι στα παιδιά αυτά». Ταυτόχρονα, περιγράφει τους εργαζομένους ως δέκτες «κακοποιητικών συμπεριφορών» και «τρομοκρατημένους», καθώς «δεν τολμούν να παρέμβουν».

Συγκεκριμένα για παιδιά, στην καταγγελία υπογραμμίζεται πως «τα άτακτα […] που δημιουργούν προβλήματα» δέχονται προειδοποιήσεις ότι «αν δεν γίνουν καλά, θα τα στείλουν σε ίδρυμα».

Η αντιπαράθεση για τα αποθεματικά εκατομμυρίων και τα έσοδα
Στα τέλη Δεκεμβρίου η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στο «Χαμόγελο του Παιδιού», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «έχουν γίνει ρεπορτάζ, δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας συμπολίτης μας σήμερα που πιστεύει ότι ένα ίδρυμα, το οποίο έχει 20.000.000 πλεόνασμα, 5.000.000 στην Ελβετία, τον πρόεδρό του που μένει -διάβασα- σε μια βίλα δύο εκατομμυρίων, με πόσα μπάνια λέει ότι έχει, και να μη χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να κάνει παραπάνω μπάνια για τα παιδιά και να κάνει τη δομή λειτουργική».

Η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρθηκε σε δημοσίευμα, το οποίο παρουσίασε τη μεζονέτα στην οποία φέρεται να μένει ο κ. Γιαννόπουλος, ενώ παρουσίασε και καταθέσεις του 2018 από το «Χαμόγελο» σε τράπεζα της Ζυρίχης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «Χαμόγελο» έχει φτάσει να έχει καταθέσεις πέντε εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία, ενώ τα έσοδά του φτάνουν τα 27.000.000 ευρώ.

Τι απαντά το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Σε συνέντευξη Τύπου, και ανακοίνωση που ακολούθησε, το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε τις δικές του θέσεις για συγκεκριμένα σημεία.

Για τα έσοδα 10-14 εκατ. ευρώ, που είχε αναφέρει το δημοσίευμα του «Βήματος», η θέση της ΜΚΟ είναι η εξής:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αυτοβούλως θεσπίσει ελεγκτικές διαδικασίες εσωτερικά και δέχεται έλεγχο και από ανεξάρτητους εξωτερικούς φορείς:

• Ετήσιος οικονομικός έλεγχος από την ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst and Young.
• Συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα οικονομικά θέματα του Οργανισμού και την εύρυθμη λειτουργία του Οικονομικού Τμήματος από μία εκ των μεγαλύτερων συμβουλευτικών και ελεγκτικών οίκων διεθνώς, την Deloitte.
• Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο οποίο καταγράφονται το σύνολο των διαδικασιών και των ελεγκτικών μηχανισμών μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η ασφαλής και η αποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού σε οργανωτικό, οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο.
• «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνεται για παραβάσεις του Κώδικα Ηθικής, Δεοντολογίας πρόληψης και καταπολέμησης απάτης και διαφθοράς (Ethics Antifraud and Anticorruption Policy) μέσω Μηχανισμού Προστασίας Πληροφοριοδοτών (Whistle Blow Policy) που διαθέτει (Γραμμή απευθείας επικοινωνίας 210 3306177 – E mail: [email protected]).

Ετησίως τα έσοδα του Οργανισμού ανέρχονται σε 10 έως 14 εκατομμύρια ευρώ και βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τα έξοδα, που είναι ανάλογων οικονομικών μεγεθών».

Αναφορικά με το αποθεματικό του Οργανισμού, ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, το «Χαμόγελο» τονίζει:

«Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 υπήρξε αποθεματικό ύψους 6.112.352,37€, το οποίο προήλθε σωρευτικά από προηγούμενα έτη. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο ανάλογα με τα έσοδα και τις δαπάνες του Οργανισμού, δημιουργείται πλεόνασμα ή έλλειμμα.

Σε περίπτωση πλεονάσματος προσαυξάνεται το αποθετικό του Οργανισμού για κάλυψη αναγκών και αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κινδύνων όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν, π.χ. capital controls, οικονομική κρίση, πανδημία κ.λπ.

Σημειώνεται ότι την τελευταία πενταετία η μόνη χρονιά που υπήρξε πλεόνασμα ήταν το 2019, κι αυτό προέκυψε από την πώληση του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΤΙΤΑΝΙΑ.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» οφείλει κατ’ αρχήν στα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει, να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δράσεών του κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες, και αυτή η νοοτροπία είναι που έχει καταστήσει δυνατή τη συνέχιση του έργου του Οργανισμού τα 27 χρόνια δράσης του».

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία του κ. Γιαννόπουλου, το «Χαμόγελο» ανέφερε:

«Ο Κώστας Γιαννόπουλος διέγραψε μια σημαντική επαγγελματική πορεία στον νεοσύστατο τότε χώρο της τεχνολογίας στην Ελλάδα, από το 1980 έως το 1995, όπου η πορεία διεκόπη βίαια όταν αρρώστησε ο 10χρονος, μικρότερος γιος του Ανδρέας. Κατά τη διάρκεια της ασθένειας του γιου του εγκατέλειψε την επιχειρηματική δραστηριότητα και αφιερώθηκε αρχικά στο παιδί και μετέπειτα στην υλοποίηση της επιθυμίας του. Η επιχειρηματική του δραστηριότητα ολοκληρώθηκε χωρίς εκκρεμείς οφειλές και συναλλαγές».

Για το ακίνητο στο οποίο διαμένει ο κ. Γιαννόπουλος και την πληρωμή λογαριασμών, το «Χαμόγελο του Παιδιού» λέει τα εξής:

«[…] Tου έχει παραχωρηθεί διαμέρισμα προς χρήση στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, βάσει της οποίας ο εκάστοτε Πρόεδρος προβλέπεται να διαμένει σε ένα από τα ακίνητα το Οργανισμού και να καλύπτονται οι μηνιαίες δαπάνες ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, κοινοχρήστων.
Το συγκεκριμένο διαμέρισμα αξιοποιείται για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της οικογένειάς του και παράλληλα ως γραφείο του στο πλαίσιο της 24ωρης απασχόλησής του στον Οργανισμό.

Επειδή αφήνονται αιχμές για το πρόσωπο του Κώστα Γιαννόπουλου, τονίζεται ότι έχει αφιερώσει εξολοκλήρου τη ζωή του από το 1995 και αδιάλειπτα έως σήμερα στην επιτέλεση του έργου του Οργανισμού.
Κυριολεκτικά, καθημερινά, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αποτελεσματική υλοποίηση όλων των δράσεων του Οργανισμού, το έργο του οποίου έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ως εκ τούτου, όπως είναι απόλυτα λογικό για να βιοποριστεί ο ίδιος και η οικογένειά του και στο πλαίσιο διαδικασιών εγκεκριμένων από τις Γενικές Συνελεύσεις λάμβανε συγκεκριμένα ποσά αμοιβής έργου που ενέκριναν ομόφωνα τα μέλη. Σήμερα αυτό δεν υφίσταται πλέον, καθώς έχει συνταξιοδοτηθεί, ωστόσο, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα.

Σημειώνεται επίσης ότι ετησίως και όπως προβλέπεται υποβάλλει δηλώσεις Ε1, Ε9 και Πόθεν Έσχες τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του».

iefimerida.gr

 

Δες επίσης

Επίδομα θέρμανσης 2024: Σήμερα η πρώτη μεγάλη πληρωμή – Πότε είναι οι επόμενες

Σήμερα, Δεύτερα 23 Δεκεμβρίου 2024, ξεκινά η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2024-2025, ...