Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Στα αζήτητα σοροί αστέγων, μεταναστών και μοναχικών στο νοσοκομείο του Βόλου

Στα αζήτητα σοροί αστέγων, μεταναστών και μοναχικών στο νοσοκομείο του Βόλου

Ιστορίες που κάποιες φορές ραγίζουν καρδιές, «κουβαλούν» μαζί τους, σοροί ανθρώπων που παραμένουν στα… αζήτητα στα νεκροτομεία των νοσοκομείων, όπως στον Βόλο.

Αστεγοι, που βρέθηκαν δίπλα σε κάδους σκουπιδιών, μετανάστες, άποροι, μοναχικοί, κανείς δεν τους έχει αναζητήσει, ουδείς ενδιαφέρθηκε να κηδευτούν. Εξακολουθούν να φυλάσσονται στον νεκροτομείο του νοσοκομείου Βόλου, μαζί με τις ιστορίες τους.

Στα αζήτητα σοροί ανθρώπων – Οι ιστορίες τους

Σύμφωνα με το gegonota.news, o πρώτος, ένας 51χρονος άστεγος από τη Βουλγαρία, εντοπίστηκε δίπλα σε έναν κάδο με σκουπίδια σε ημιθανή κατάσταση στις 08-02-2023 στο κέντρο του Βόλου, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με έντονους πόνους στο πόδι. Πέθανε από πνευμονικό οίδημα μέσα σε λίγη ώρα. Ο οργανισμός του είχε καταρρεύσει και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σώσουν.

Εκεί βρίσκεται και η σορός ενός 52χρονου άστεγου που ζούσε σε μία παράγκα γεμάτη σκουπίδια στην οδό Μαυροκορδάτου. Εντοπίστηκε νεκρός στις 5 Φεβρουαρίου, τέσσερις μέρες μετά τον θάνατό του. Οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν έχουν βρει ανταπόκριση από συγγενείς του για να διευθετήσουν τα διαδικαστικά της κηδείας του ανθρώπου, που ζούσε άπορος, χωρίς φαγητό, νερό και ρεύμα, σε μία αποθήκη χωρίς πόρτα.

Στα αζήτητα βρίσκεται και η σορός μίας  ηλικιωμένης από την Κροατία που διέμενε στον Βόλο. Έχουν  εντοπιστεί ο γιος της και ο εγγονός της αλλά δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για ανάληψης ευθύνης για την κηδεία.

Ηλικιωμένος πέθανε μόνος – Βρέθηκαν πάνω του 3.000 ευρώ

Στο νεκροτομείο του νοσοκομείου, φυλάσσεται και η σορός ενός ηλικιωμένου από περιφερειακό δήμο της Μαγνησίας ο οποίος νοσηλευόταν εκεί , αλλά δεν είχε οικογενειακό περιβάλλον. Πάνω του βρέθηκαν 3000 ευρώ.

Η διαδικασία του ενταφιασμού σ’ αυτές τις περιπτώσεις εναπόκειται μετά από 40 ημέρες στην καλή θέληση των γραφείων τελετών και όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση καλείται ο Δήμος.

Για τους υπήκοους ξένων χωρών η διαδικασία είναι πολύπλοκη και ασχολείται και με αυτό το κεφάλαιο η κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου, η οποία ταυτόχρονα αναλαμβάνει και δεκάδες κοινωνικά περιστατικά.

Ως αζήτητοι ορίζονται πέρα από μοναχικά ή αγνώστων στοιχείων άτομα και εκείνα των οποίων οι οικογένειες δηλώνουν οικονομική αδυναμία και ως άποροι, όσοι είχαν βιβλιάριο πρόνοιας.

Οι κατηγορίες των σορών που παραμένουν στα αζήτητα

Άποροι: Η οικογένεια τους δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα για να μισθώσει ένα γραφείο τελετών ώστε να ενταφιαστεί ο νεκρός.
Αγνώστων στοιχείων: Είναι οι σοροί ανθρώπων για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την ταυτότητα τους.
Αζήτητοι: Είναι άτομα που δεν είναι άποροι και τα στοιχεία τους είναι γνωστά. Ωστόσο η οικογένεια τους δεν ενδιαφέρεται.

Με δεδομένο ότι οι ψυκτικοί θάλαμοι στο νεκροτομείο του Βόλου είναι έξι γίνεται αντιληπτό ότι η μακροχρόνια παραμονή σορών σε αυτούς δημιουργεί ζήτημα επάρκειας χώρων, αλλά και (σε μερικές περιπτώσεις) δυσοσμίας.

Δες επίσης

Συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου για την προώθηση της έρευνας και της Καινοτομίας

Με την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο ενίσχυσης ...