Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Δυσκοιλιότητα λόγω άγχους; Μπορεί η λύση να κρύβεται σε ένα βαζάκι;

Δυσκοιλιότητα λόγω άγχους; Μπορεί η λύση να κρύβεται σε ένα βαζάκι;

Αν κάποιος σας ρωτήσει «τι κάνεις;», το πρώτο πράγμα που θα απαντήσετε είναι «καλά». Είναι μια αυθόρμητη απόκριση, μια τυπική ερωταπάντηση που λαμβάνει χώρα μεταξύ των ανθρώπων δεκάδες φορές καθημερινά. Αν, όμως, σκεφτείτε μερικά δευτερόλεπτα πριν απαντήσετε, ενδεχομένως θα δώσετε μια πολύ διαφορετική απάντηση.

Το πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσετε να μιλάτε για υποθέσεις της δουλειάς ή του σπιτιού, υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν, σκέψεις που σας απασχολούν. Ένα είναι σίγουρο: Κάτι από αυτά ή και όλα θα εμπεριέχουν το αίσθημα του άγχους.

Το άγχος κατέχει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας. Με έναν παράδοξο τρόπο, οι υποχρεώσεις αυξάνονται, προσπαθώντας να χωρέσουν μέσα στις ίδιες ώρες της ημέρας. Το συνεχές τρέξιμο και η ψυχική καταπόνηση έχουν σχεδόν σταθερή παρουσία στην καθημερινότητά μας.

Όλο αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο τον οργανισμό και τη συνολική υγεία μας. Το άγχος, άλλωστε, δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα, αλλά μια συνθήκη, μια κατάσταση που «αποτυπώνεται» με διάφορους τρόπους και στο σώμα. Ένας από τους συχνότερους είναι η δυσκοιλιότητα. Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα, που όλοι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ανά διαστήματα, κυρίως ως απόρροια διατροφικών και άλλων συνηθειών. Πρόσφατα, όμως, η επιστημονική έρευνα ανέδειξε και μια σειρά από ψυχολογικούς παράγοντες ως βασικούς «ενόχους».

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το έντερο λειτουργεί ως δεύτερος εγκέφαλος, αποτελούμενος από ένα σύνθετο δίκτυο νευρικών συνδέσεων, που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του. Πλήθος μελετών έχει αναδείξει ότι υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου και συγκεκριμένα με την περιοχή όπου εδράζουν οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Φυσικά, σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το άγχος.

Το στρες εκδηλώνεται στο σώμα μέσω δύο βασικών οδών, η πρώτη μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος, ενώ η δεύτερη είναι νευροενδοκρινική και εκδηλώνεται μέσω της έκκρισης ορμονών. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι και οι δύο αυτές οδοί συμβάλουν στην ψυχοσωματική δυσκοιλιότητα.

Επιπρόσθετα ερευνητικά ευρήματα υποστηρίζουν ότι οι σωματικές μεταβολές που προκαλεί το χρόνιο στρες ενδεχομένως να επιδρούν αρνητικά στη χλωρίδα του εντέρου, δηλαδή στους ωφέλιμους μικροοργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την φυσιολογική λειτουργία του και εδρεύουν φυσιολογικά σε αυτό.

Ένα ακόμη συχνό φαινόμενο είναι η εμφάνιση της δυσκοιλιότητας να προκαλεί επιπρόσθετο στρες, λόγω της ανησυχίας για το τι συμβαίνει με την εντερική υγεία, αλλά και με την υγεία μας γενικότερα, που, με τη σειρά του, διατηρεί το πρόβλημα. Οι άνθρωποι οδηγούνται, επομένως, σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο μοιάζει δύσκολο να μπορούν να βγουν.

Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι πιθανό κάποιος να τρέξει στο φαρμακείο, αναζητώντας κάποιο σκεύασμα που θα ανακουφίσει τα συμπτώματα. Τα καθαρτικά, ανάλογα με τον τρόπο δράσης τους, χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Αυξάνοντα τον όγκο των κοπράνων: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται διάφοροι φυσικοί πολυσακχαρίτες, όπως το πίτυρο των σιτηρών, υδρόφιλα κολλοειδή από σπόρους ορισμένων φυτών ή συνθετικοί πολυσακχαρίτες, που δρουν στο λεπτό και παχύ έντερο. Θεωρούνται «αθωότερα» γιατί απορροφούν νερό, σχηματίζοντας μαλακά κόπρανα με αυξημένο όγκο, με αποτέλεσμα να προκαλούν αυξημένη κινητικότητα των μυών του εντέρου. Κυκλοφορούν σε συνδυασμό με καθαρτικά άλλων κατηγοριών.
  • Μαλακτικά κοπράνων: Kύριος εκπρόσωπος της κατηγορίας αυτής είναι η παραφίνη ή παραφινέλαιο, ένα σύμπλοκο μίγμα κορεσμένων υδρογονανθράκων, πετρελαϊκής προέλευσης. Επαλείφουν τα κόπρανα, αυξάνοντας την γλοιότητά τους και έτσι διευκολύνουν τη δίοδο τους στο έντερο και την αφόδευση. Δίνονται κυρίως σε άτομα με αιμορροϊδοπάθειες ή άλλες επώδυνες καταστάσεις της πρωκτικής περιοχής.
  • Αλατούχα και ωσμωτικώς δρώντα: Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα άλατα του μαγνησίου, διάφορα τρυγικά άλατα, ορισμένοι ημισυνθετικοί πολυσακχαρίτες, οι πολυαιθυλενογλυκόλες και η γλυκερίνη. Ενεργούν με τρόπο παρόμοιο με τα υπακτικά, προσελκύοντας νερό στο κόλον για να μαλακώσουν και διογκώσουν τα κόπρανα και να διευκολύνουν την διέλευσή τους.
  • Διεγείροντα την εντερική κινητικότητα: Tα φάρμακα της κατηγορίας αυτής διεγείρουν την εντερική κινητικότητα, κυρίως του παχέος εντέρου και μειώνουν την απορρόφηση ύδατος και ηλεκτρολυτών. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν η δισακοδύλη, το καστορέλαιο, η σέννα και το πικοθειικό νάτριο.

Μπορεί η λύση να «κρύβεται» σε ένα βαζάκι;

Μπορεί αλήθεια η λύση για τη δυσκοιλιότητα να κρύβεται σε ένα βαζάκι; To φαρμακευτικό προϊόν φυτικής προέλευσης Tamarine® αναδεικνύεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες ως κορυφαία πρόταση αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας. Δρα διεγείροντας την εντερική κινητικότητα και προάγοντας την αυξημένη περισταλτική κίνηση μέσω τουλάχιστον δύο μηχανισμών που ενεργοποιούνται από τα ενεργά συστατικά της περιεχόμενης Σέννας: τις ανθρακινόνες (Σεννοσίδες Α & Β).

Oι Σεννοσίδες Α & Β και τα προϊόντα του μεταβολισμού τους, δρουν στο παχύ έντερο, ενισχύοντας την τοπική έκκριση νερού και διεγείροντας τα τοπικά νεύρα, συμβάλλοντας στην ευκολότερη και γρηγορότερη εντερική κινητικότητα. Άλλα συστατικά του φαρμακευτικού προϊόντος φυτικής προέλευσης Tamarine®, όπως ο κορίανδρος και ο ταμάρινδος ενισχύουν τα αποτελέσματά του, καταπραΰνοντας τους σπασμούς και τον τοπικό πόνο.

Συνίσταται να καταναλώνετε 1-2 κουταλάκια γλυκού το βράδυ πριν τον ύπνο, ενώ το προϊόν χρειάζεται περίπου 8-12 ώρες για να δράσει. Η κατανάλωση του Tamarine® 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να δείτε αποτέλεσμα στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Καλό θα είναι, τέλος, πριν προβείτε στη χρήση του προϊόντος, να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας και να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στο σχετικό φύλλο οδηγιών.

ygeiamou/Για περισσότερες πληροφορίες: tamarine.gr

Δες επίσης

Υψηλή χοληστερόλη: 6 ασυνήθιστα σημάδια στα πόδια που υποδεικνύουν πρόβλημα

Η υψηλή χοληστερόλη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως “σιωπηλή δολοφόνος” καθώς μπορεί να αυξήσει ...