Τα βερίκοκα είναι ένα θρεπτικό αλλά και πολύ γευστικό καλοκαιρινό φρούτο που ταιριάζει σε πολλά γλυκά αλλά μπορεί να γίνει και μαρμελάδα για να συνοδεύσει το πρωινό σας ή το brunch ή να χρησιμεύσει για να φτιάξετε την τέλεια πάστα φλώρα.
Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε μαρμελάδες που φτιάχνει η μητέρα σας ή η γιαγιά σας, μπορείτε εύκολα να ακολουθήσετε την οικογενειακή παράδοση και να ετοιμάσετε την πιο τέλεια σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο.
Παρακάτω σας έχουμε όλες τις συμβουλές για να την πετύχετε χωρίς να κουραστείτε πολύ!
Επιλέξτε τα σωστά βερίκοκα
Προτού αποφασίσετε να ετοιμάσετε μια μαρμελάδα, πρέπει να επιλέξετε τα κατάλληλα φρούτα. Αν είστε τυχερές και έχετε βερικοκιά στον κήπο, τότε θα περιμένετε να ωριμάσουν. Αν πάλι είστε από τους άτυχους, τότε θα πρέπει να αγοράσετε ώριμα βερίκοκα. Καλό είναι να τα επιλέξετε 1-1 από το μανάβικο ή από το σουπερμάρκετ και να μην αγοράσετε τις κλειστές συσκευασίες που κυκλοφορούν γιατί δεν μπορείτε να ελέγξετε αν έχουν βερίκοκα που σας κάνουν. Φροντίστε τα φρούτα που θα βρείτε να είναι μαλακά (αλλά όχι σάπια), μυρωδάτα και σαρκώδη.
Τα βερίκοκα δεν συντηρούνται για πολύ στο ψυγείο, οπότε είναι καλό να τα αγοράσετε τη μέρα που θέλετε να ετοιμάσετε τη μαρμελάδα. Αν έχετε απόθεμα (πχ. Κάποιος σας έφερε ζαρζαβατικά από το χωριό), μπορείτε να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη μέχρι και έναν χρόνο. Τα πλένετε, αφαιρείτε το κουκούτσι, τα κόβετε στη μέση και τα τοποθετείτε σε σακούλες.
Η προετοιμασία για τη μαρμελάδα
Πλένουμε 1,2 κιλά βερίκοκα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν λίγο και στη συνέχεια αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον χυμό από ένα λεμόνι καθώς και ένα κιλό ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα για κάμποσες ώρες.
Στη συνέχεια, το βράζουμε για 15-20 λεπτά, αναδεύοντάς το ανά τακτά διαστήματα. Προσοχή: η μαρμελάδα δεν πρέπει να ροδίσει πολύ καθώς αυτό θα σημαίνει ότι έχει… αρπάξει ή ότι την παραβράσαμε.
Το κόλπο για να καταλάβετε ότι είναι έτοιμη η μαρμελάδα
Αν δεν ξέρετε πότε να σβήσετε τη φωτιά, το κόλπο με το κρύο πιάτο είναι αλάνθαστο. Βάζετε για 5 λεπτά στο ψυγείο ένα πιάτο και όπως είναι κρύο, παίρνετε μια κουταλιά από τη μαρμελάδα κατευθείαν από την κατσαρόλα και την τοποθετείτε στο πιάτο. Αν σταθεί και δεν τρέξει, τότε πρέπει να σβήσετε τη φωτιά. Πριν κατεβάσετε τη μαρμελάδα από το μάτι της κουζίνας, ρίχνετε και λίγο ακόμη λεμόνι, ανάλογα με το πόσο γλυκιά ή λεμονάτη θέλετε τη γεύση της.
athensmagazine.gr