Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα

Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα

Έχετε πάει στην παραλία, έχετε βάλει τα λάδια σας και είναι η ώρα για την μεγάλη βουτιά που θα σας δροσίσει.

Ενώ κολυμπάτε αμέριμνοι και όλα γύρω σας μοιάζουν παραδεισένια ένα έντονο τσίμπημα σας επαναφέρει στην «τσουχτερή» πραγματικότητα! Ναι, καλά καταλάβατε, σας τσίμπησε τσούχτρα! Από το να βάλετε τις φωνές πανικοβάλλοντας τους γύρω λουόμενους θα ήταν προτιμότερο να διαβάσετε προσεκτικά τι πρέπει να κάνετε για να βιώσετε το τσίμπημα όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Αφού βγείτε από τη θάλασσα και στην περίπτωση που η τσούχτρα είναι προσκολλημένη πάνω σας αφαιρέστε με προσοχή και όχι με γυμνά χέρια τα πλοκάμια της από το σημείο του σώματός σας. Η έντονη κοκκινίλα δε θα πρέπει να σας πανικοβάλει.

Το θαλασσινό νερό θα αποδειχθεί σωτήριο. Εφόσον έχετε αφαιρέσει την τσούχτρα από το σημείο που σας τσίμπησε ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό στην περιοχή της κοκκινίλας έτσι ώστε να γίνει σωστός καθαρισμός από τα πλοκάμια και το δηλητήριο που θα σας έχουν αφήσει. Εναλλακτικά μπορείτε να τρίψετε το σημείο με άμμο, που ίσως πονέσει ελαφρώς, ή να ρίξετε λευκό ξίδι στο σημείο του τσιμπήματος. Μια ακόμα ιδανική επιλογή -δύσκολη για την παραλία- είναι να ρίξετε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας που θα εξοντώσει τα κεντριά.

Παγώστε την περιοχή. Όλο και κάπου θα μπορέσετε να βρείτε πάγο ή κάποιο παγωμένο μπουκάλι με νερό. Σκοπός σας να παγώσετε την περιοχή του τσιμπήματος έτσι ώστε να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να περιορίσετε την κοκκινίλα.

Κρέμα η σωτήρια. Καλά τα γιατροσόφια τουλάχιστον για τις πρώτες ώρες του τσιμπήματος. Μετά, όμως, θα ήταν καλύτερα να απευθυνθείτε σε ένα φαρμακείο. Μια κορτιζονούχα αλοιφή θα σας ανακουφίσει από τον πόνο και θα περιορίσει την κοκκινίλα. Τώρα αν το σημείο του τσιμπήματος είναι μεγάλο η λήψη αντισταμινικών χαπιών κρίνεται απαραίτητη.

Αξίζει να πούμε πως όλα τα παραπάνω αφορούν την περίπτωση που δεν είστε αλλεργικοί. Αν είστε και δεν το γνωρίζετε, συμπτώματα όπως ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, χαμηλή πίεση, ταχυκαρδία ή τάση προς έμετο θα πρέπει να σας θορυβήσουν και το νοσοκομείο θα μοιάζει μονόδρομος.

 

spirossoulis.com

Δες επίσης

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS – Γιατροί και εργαστήρια σε «ασφυξία»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά από συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου, εκφράζει έντονη ανησυχία ...